
A mézes sütemények, a mézeskalács – mostoha gyermekei a magyar konyhának. Esélyesen karakteres ízük miatt, és talán még nyomósabb ok az áruk – és hozzávalók sokasága.
Ha sütemény receptet az olvas ember, akkor nem arról ábrándozik, hogy 10-12 tojással dolgozzon, meg egy jókora adag mézzel, ami azért nem kevésbe kerül.
Pedig a hideg téli estéken egy kis tejjel, vagy teával elfalatozni egy-egy szelet, vagy darab finom mézest kellemes mulatság.
Persze vannak olcsóbb receptek is, de attól még méz mindegyikbe kell. Kivétel a hamis mézes, de erről majd már cikkben….
Nézzünk akkor két receptet – az első a Dédi-féle mézeskalács
Tizenkét tojássárgáját elkeverünk 25 deka cukorral, pár szem szegfűszeggel, fél deka tört fahéjjal, 6 deka felszeletelt dióval, 5 deka, előbb lisztbe mártott mazsolával, 1 kupica rumba áztatott egy kávéskanálnyi szódabikarbónával.
Ezalatt felforralunk 4 dl mézet 3 evőkanálnyi libasírral (vagy olajjal), ezt fokozatosan ráöntjük 25 deka réteslisztre, s addig keverjük, verjük, míg langyosra hűl.
Akkor aztán hozzáadjuk a tojásos, cukros, mindenféle keverékhez amit újból jól kikeverünk.
Ezután a tojások fehérjét jó kemény habbá verjük, majd még 10 dkg darált diót vegyítünk bele. Az egészet hozzáadjuk a már kész keverékhez, és alaposan összekeverjük.
Mély tepsibe rakjuk és sütőpapíron sütjük – tetejére szórhatunk apróra vágott mandulát, vagy diót, és 180 fokos sütőben lassan készre sütjük.
A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni. Majd a vége fele ránézünk.
Mikor a tészta megsült kiborítjuk, és lehúzzuk róla a papírt.
Tetejét még melegen meghinthetjük vaníliás cukorral és tetszés szerinti szeletekre vágjuk.
Sokáig elálló, izgalmas sütemény.
Érdekes változatosság a francia mézeskalács recept
Elkészítési módja a következő – Huszonöt deka mézet forrásig hevítünk.
Ekkor beleteszünk 14 deka cukrot, 14 deka darált mandulát vagy diót, 7 deka apróra vagdalt, cukrozott citromhéjat, ugyanannyi cukrozott narancshéjat, egy mokkáskanálnyi fahéjat feleannyi őrölt szegfűszeget, egy kávéskanálnyi – rumba áztatott szódabikarbónát, és fél citrom reszelt héját.
Az egészet jól elkeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Alaposan összedolgozzuk, majd lerakjuk pihenni.
Pihenés után lisztezett deszkán 2-3 milliméteresre nyújtjuk, majd közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe rakva másnapig pihentetjük.
Majd egy kis rumba cukrot rakunk, hogy szirup íze legyen, ha elolvadt a cukor, akkor a mézesek tetejét megkenjük.
Közepes lángon világos barnára sütjük.
Ez a mézes néhány nap pihenő után lesz az igazi. Kárpótlásul – nagyon sokáig eláll.
Ha valaki tartós tésztára, süteményre vágyik, akkor az egyik legjobb választás a mézeskalács. Hosszú tárolásra főleg azok valók, melyek elkészültük után csak néhány nappal puhulnak meg. Száraz helyen tárolva rendkívül sokáig kedvünkre lehet.
Fotó: Pixabay