
A mézes zserbó szintén egy olyan sütemény, amit valahogy nem sütünk átlagos hétvégén – hétköznap meg éppen nem.
Hozzátartozik az ünnepekhez. Nem véletlenül, hisz van munka vele. Nem nehéz elkészíteni, viszont időbe telik. És a pepecsélesre mikor van idő?
Amikor fontos a süti – karácsony, Szilveszter, húsvét, családi ünnepek.
Először, valamikor az ötvenes években említik az újságok – de még másképp elkészítve. Ekkor még tojásos-tejes-lisztes krémmel töltik az egészet. Nincs benne lekvár, és még csokimáz sincs.
Aztán a hetvenes évek elején már közismert süteménnyé válik – mégpedig a már sokkal kedveltebb verzió – a lekváros-tejbegrízes-margarinos. Tetejére pedig eredetileg kakaó máz került – később ezt felváltotta a tortabevonó.
Mi mai napig kakaó mázzal készítjük – ugyanazzal, amivel a hagyományos zserbót is.
Mézes krémes hozzávalói:
- 20 dkg méz,
- 10 dkg zsír,
- 20 dkg porcukor,
- 1 evőkanál fahéj,
- 2 tojás,
- 50 dkg liszt,
- kávéskanálnyi szódabikarbóna,
- vagy sütőpor,
A krémhez:
- 3 dl tej,
3 evőkanál búzadara,
20 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
esetleg 1 db vaníliás cukor, finomabb vele - és sárgabarack, vagy más, kicsit savanykás gyümölcslekvár.
- Tetejére: 1 db tortabevonó csoki,
2-3 evőkanál étolaj – de készíthetjük csokimázzal is, sőt… /zserbónál!/
Nézzük, mi a módja tésztánk elkészítésének!
20 dkg mézet kimérünk, hozzáadunk 10 dkg zsírt, és az egészet összeolvasztjuk. A tűzről levéve elkeverünk benne 20 dkg porcukrot. Adunk hozzá 1 evőkanál fahéjat.
Beleütünk 2 egész tojást, és jól összekeverjük.
Hozzáöntünk 50 dkg lisztet, amelyben elkevertünk 3 gramm szódabikarbónát.
A masszát összegyúrjuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, itt is jól kidolgozzuk, majd négy kis cipót formázunk belőle.
Hagyjuk kicsit pihenni, hogy a tészta teljesen kihüljön. Ekkor 4 téglalapot nyújtunk belőlük – tepsi méretűt. Lisztezett tepsi hátoldalán egyenként kisütjük. Szép világosra, úgy lesz finom.
Közben elkészítjük a krémet.
3 dl tejben elkeverünk 3 evőkanál búzadarát, felfőzzük, és az egészet kihűtjük.
20 dkg porcukrot 20 dkg vajjal habosra keverünk és a kihűlt krémhez hozzáadjuk.
Amikor a lapok kihűltek, megtöltjük őket. Az alsó lapot megkenjük a búzadarás krém felével, ráhelyezzük a második lapot. Ezt baracklekvárral kenjük le, és befedjük a következő lappal. Erre kerül a krém másik fele, végül az utolsó lap.
A sütemény tetejét csokoládémázzal leöntjük. Ehhez 1 tortabevonó csokoládét 2-3 evőkanál étolajban felolvasztunk.
Ha csokimázzal-kakaó mázzal készítjük, akkor egy kis vizet 5-6 kanál cukorral felrakunk főni, amikor már habzik, és picit szálasodik, belerakunk ízlés szerint kakaót,
4-5 dkg-ot(2 evőkanálnyi legalább), összekeverjük, rakhatunk bele egy pici zsiradékot, aztán még melegen ráborítjuk a süteményre, és elsimítjuk. A mázat tejjel is el lehet készíteni, így alapból van benne egy kis zsiradék.
A mézes krémes zserbót egy éjszakán át pihentetjük, addigra megpuhul, és szeleteléskor nem csúszik el.