Békebeli mézes-krémes

Mézes-krémes-mézes-zserbó sütemény.

A mézes zserbó szintén egy olyan sütemény, amit valahogy nem sütünk átlagos hétvégén – hétköznap meg éppen nem.
Hozzátartozik az ünnepekhez. Nem véletlenül, hisz van munka vele. Nem nehéz elkészíteni, viszont időbe telik. És a pepecsélesre mikor van idő?


Amikor fontos a süti – karácsony, Szilveszter, húsvét, családi ünnepek.


Először, valamikor az ötvenes években említik az újságok – de még másképp elkészítve. Ekkor még tojásos-tejes-lisztes krémmel töltik az egészet. Nincs benne lekvár, és még csokimáz sincs.


Aztán a hetvenes évek elején már közismert süteménnyé válik – mégpedig a már sokkal kedveltebb verzió – a lekváros-tejbegrízes-margarinos. Tetejére pedig eredetileg kakaó máz került – később ezt felváltotta a tortabevonó.


Mi mai napig kakaó mázzal készítjük – ugyanazzal, amivel a hagyományos zserbót is.

Mézes krémes hozzávalói:

  • 20 dkg méz,
  • 10 dkg zsír,
  • 20 dkg porcukor,
  • 1 evőkanál fahéj,
  • 2 tojás,
  • 50 dkg liszt,
  • kávéskanálnyi szódabikarbóna,
  • vagy sütőpor,

A krémhez:

  • 3 dl tej,
    3 evőkanál búzadara,
    20 dkg porcukor,
    20 dkg vaj,
    esetleg 1 db vaníliás cukor, finomabb vele
  • és sárgabarack, vagy más, kicsit savanykás gyümölcslekvár.
  • Tetejére: 1 db tortabevonó csoki,
    2-3 evőkanál étolaj – de készíthetjük csokimázzal is, sőt… /zserbónál!/


Nézzük, mi a módja tésztánk elkészítésének!

20 dkg mézet kimérünk, hozzáadunk 10 dkg zsírt, és az egészet összeolvasztjuk. A tűzről levéve elkeverünk benne 20 dkg porcukrot. Adunk hozzá 1 evőkanál fahéjat.

Beleütünk 2 egész tojást, és jól összekeverjük.
Hozzáöntünk 50 dkg lisztet, amelyben elkevertünk 3 gramm szódabikarbónát.

A masszát összegyúrjuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, itt is jól kidolgozzuk, majd négy kis cipót formázunk belőle.

Hagyjuk kicsit pihenni, hogy a tészta teljesen kihüljön. Ekkor 4 téglalapot nyújtunk belőlük – tepsi méretűt. Lisztezett tepsi hátoldalán egyenként kisütjük. Szép világosra, úgy lesz finom.

Közben elkészítjük a krémet.

3 dl tejben elkeverünk 3 evőkanál búzadarát, felfőzzük, és az egészet kihűtjük.

20 dkg porcukrot 20 dkg vajjal habosra keverünk és a kihűlt krémhez hozzáadjuk.

Amikor a lapok kihűltek, megtöltjük őket. Az alsó lapot megkenjük a búzadarás krém felével, ráhelyezzük a második lapot. Ezt baracklekvárral kenjük le, és befedjük a következő lappal. Erre kerül a krém másik fele, végül az utolsó lap.

A sütemény tetejét csokoládémázzal leöntjük. Ehhez 1 tortabevonó csokoládét 2-3 evőkanál étolajban felolvasztunk.

Ha csokimázzal-kakaó mázzal készítjük, akkor egy kis vizet 5-6 kanál cukorral felrakunk főni, amikor már habzik, és picit szálasodik, belerakunk ízlés szerint kakaót,

4-5 dkg-ot(2 evőkanálnyi legalább), összekeverjük, rakhatunk bele egy pici zsiradékot, aztán még melegen ráborítjuk a süteményre, és elsimítjuk. A mázat tejjel is el lehet készíteni, így alapból van benne egy kis zsiradék.

A mézes krémes zserbót egy éjszakán át pihentetjük, addigra megpuhul, és szeleteléskor nem csúszik el.