Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Mézes sült oldalas

Mézes sült oldalas – sokan a hallatán elborzadnak, pedig a méz egyáltalán nem édesít, ellenben gyönyörű színt kölcsönöz a sültnek. No meg ízt…

A sült oldalas hagyományos fokhagymásan készítjük, valahogy ez a megszokott. Úgy is el lehet érni nagyon szép pecsenye színt, de sokan nem merik addig sütni – márpedig akkor lesz igazán finom.

Viszont ezzel a módszerrel jóval korábban pirosodik a hús, hisz a bevonatként felvitt méz karamellizálódni kezd. Csodálatos színnel ajándékozva meg a sültet.

A mézes sült oldalas hozzávalói –

1,5 kg sertésoldalas

só, 2 dekára biztos szükség lesz, de inkább többre

őrölt bors

2 fej vöröshagyma

5 babérlevél

2 szál friss vagy 2 mokkáskanál szárított kakukkfű
2 dl virágméz
6-7 evőkanál vörösborecet, vagy ugyanannyi száraz vörösbor

Összeállításának módja –

A sertésoldalast 8 -10 részre vágjuk, és egy akkora tűzálló tálba, vagy tepsibe rakjuk, amibe éppen belefér, majd megsózzuk, megborsozzuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és a babérlevéllel meg a kakukkfűvel együtt a húsra szórjuk.
5deci vizet aláöntünk, majd sütőben, közepes lánggal (180 °C), kb. 30 perc alatt elősütjük. Egy időre akár fólia alatt is süthetjük.

Utána az oldalast lecsöpögtetve deszkára fektetjük, majd átkenjük őket a bor és méz keverékével. Ami marad kence-fice – elrakjuk a sütés idejére.

A szépen átkent húsokat visszarakjuk a tűzálló tálba, vagy tepsibe, és megpirítjuk, közben többször átforgatjuk, és az elrakott mézes-boros anyaggal átkenjük – ahányszor csak jut.

Ha már szép piros, és mellette omlós is – akkor elkészült a husi.

A húst készíthetjük úgy is, hogy előző este a sóval-borssal jól átdörzsöljük, és egy tálban lefedve, hidegre rakva várja a következő napot. Így jól átveszi az ízeket.

Ha tetszett a mézes sült oldalas recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük