
Mézes sült oldalas – sokan a hallatán elborzadnak, pedig a méz egyáltalán nem édesít, ellenben gyönyörű színt kölcsönöz a sültnek. No meg ízt…
A sült oldalas hagyományos fokhagymásan készítjük, valahogy ez a megszokott.
Úgy is el lehet érni nagyon szép pecsenye színt, de sokan nem merik addig sütni – márpedig akkor lesz igazán finom.
Viszont ezzel a módszerrel jóval korábban pirosodik a hús, hisz a bevonatként felvitt méz karamellizálódni kezd. Csodálatos színnel ajándékozva meg a sültet.
A mézes sült oldalas hozzávalói –
- 1,5 kg sertésoldalas
- só, 2 dekára biztos szükség lesz, de inkább többre
- őrölt bors
- 2 fej vöröshagyma
- 5 babérlevél
- 2 szál friss vagy 2 mokkáskanál szárított kakukkfű
- 2 dl virágméz
- 6-7 evőkanál vörösborecet, vagy ugyanannyi száraz vörösbor
Összeállításának módja –
- A sertésoldalast 8 -10 részre vágjuk, és egy akkora tűzálló tálba, vagy tepsibe rakjuk, amibe éppen belefér, majd megsózzuk, megborsozzuk.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és a babérlevéllel meg a kakukkfűvel együtt a húsra szórjuk.
- 5deci vizet aláöntünk, majd sütőben, közepes lánggal (180 °C), kb. 30 perc alatt elősütjük. Egy időre akár fólia alatt is süthetjük.
- Utána az oldalast lecsöpögtetve deszkára fektetjük, majd átkenjük őket a bor és méz keverékével. Ami marad kence-fice – elrakjuk a sütés idejére.
- A szépen átkent húsokat visszarakjuk a tűzálló tálba, vagy tepsibe, és megpirítjuk, közben többször átforgatjuk, és az elrakott mézes-boros anyaggal átkenjük – ahányszor csak jut.
- Ha már szép piros, és mellette omlós is – akkor elkészült a husi.
- A húst készíthetjük úgy is, hogy előző este a sóval-borssal jól átdörzsöljük, és egy tálban lefedve, hidegre rakva várja a következő napot. Így jól átveszi az ízeket.