Mézes puszedli karácsonyra

Karácsonyi mézes puszedli

A mézes puszedli egykor szinte kötelező kísérője volt a karácsonynak. Fogyasztása azért volt ajánlatos, mert úgy tartották – a mézes dolgok megédesítik a következő évet.

Tudni kell persze, hogy régen volt a Nagykarácsony, ami igazából december 25-re esett. 24-én este még böjtöltek, visszafogottan étkeztek, s éjfélkor mentek az éjféli misére. Utána viszont már szabadon fogyaszthattak.

A karácsonyfa, régen a zöld ág az élet megújulását jelképezte. Nem csoda, ha egy idő után díszként mézes süteményeket akasztották rá.

Ezt aztán idővel tojásfehérje habbal díszítették. Pár évtizede még szokás volt hasonló díszeket készíteni.

Manapság inkább fogyasztásra sütünk mézest. Ezeknek több formája van. Azonnal puha, vagy később porhanyóssá váló. Dísznek az való, amelyik eleinte keményebb, majd az idő múlásával megpuhul.

A karácsonyfára való mézes puszedli hozzávalói –

A tésztához:

  • 25 dkg méz,
  • 10 dkg margarin,
  • 10 dkg barna cukor,
  • 50 dkg liszt,
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna,
  • 1 kávéskanál fahéj,
  • mokkáskanálnyi szegfűszeg
  • mokkáskanálnyi szegfűbors,
  • kicsi gyömbér,
  • picur ánizs
  • 1 egész citrom reszelt héja,
  • 1 egész tojás, és 2 tojás sárgája
  • sütőpapír
  • Díszítéshez pedig dió, mogyoró, cukordrazsé, mandula darabka….

A mázat 2 tojásfehérjéből és legalább 10 deka cukorból készítjük.

Így készül a mézes puszedli

  1. A mézet, a vajat és a cukrot állandóan kevergetve langyosra melegítjük.
  2. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a fűszerekkel, citromhéjjal. Hozzáadjuk a mézes keveréket, a tojást, a sárgájákat, és összegyúrjuk.
  3. Eleinte nagyon ragacsos lesz. Ki kell dolgozni rendesen. Akkor kész, amikor a ragacsossága elmúlik.
  4. Fóliába csomagoljuk, és 4-5 órát pihentetjük.
  5. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és formákat szúrunk belőle (csillag, szív, fenyőfa, stb.). Kivajazott tepsibe rakjuk, díszítjük a dióval, mogyoróval, mandulával…
  6. 220 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, 4-5 perc alatt megsül. Rácsra rakjuk, és hagyjuk kihűlni. Nem szabad megbarnulnia, hanem mikor a széle barnulgat, már vehetjük is ki.
  7. A mázhoz a tojásfehérjét a pocukorral habosra keverjük. Habtölcsérbe rakjuk a mázat, és megírjuk a puszedliket.
  8. Ha megszáradt a máz, jól záródó fém dobozba rakjuk. Sokáig eláll. Ha kiszáradna, akkor a dobozba almát rakjunk mellé, és egy nap alatt visszapuhul.

Fotó: Pixabay