2024-02-22

Mézes-mustáros csirke

mézes mustáros csirke

A mézes-mustáros csirke – elkészítését tekintve – egy nagyon-nagyon egyszerű étel. A végeredmény a bele fektetett munka függvényében – frenetikus.

Ráadásul így nem csak csirkét, hanem pulykát, de akár sertéshúst is készíthetünk – kicsit változatosabbá téve étkezéseinket.

A méz a gyönyörű színéért felel, a mustár pedig a különleges ízért. És nem kell attól tartani, hogy a méztől édes lesz.

Ugyanúgy viselkedik a húson, mint a tésztákban. Nem lesz tőle émelyítő az íze a csibénknek, mint ahogy a süteményekhez is használnak még cukrot, hogy kellő szinten finomak legyenek.

A csirkét elkészíthetjük egyben, de ugyanúgy akár csak combból, vagy szárnyból is – rajtunk, és a pénztárcánkon áll.

A mézes-mustáros csirke hozzávalói –

  • egy előhűtött, vagy otthon vágott csirke, esetleg másfél kiló csirkecomb, vagy csirkeszárny
  • néhány vöröshagyma
  • 3-4 evőkanálnyi méz
  • 3-4 evőkanálnyi mustár
  • só nagyjából 2 dkg
  • feketebor őrölten – ízlés szerint (mehet rá rendesen)
  • 1 kg krumpli

Elkészítési módja a következő –

  1. Először is a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd fölvágjuk kedvünk szerint.
  2. Előveszünk egy tepsit, vagy egy kacsa sütőtálat, aztán zsiradékkal kikenjük, majd a megtisztított, kedvünkre felvágott krumplit (negyedekbe, hasábba vágva a legmutatósabb) beleszórjuk. Rárakjuk a hagymát, fűszerezzük.
  3. Gondoljunk arra, hogy nem csak a hús veszi fel a sót-borsot, hanem a krumpli és a hagyma is.
  4. A csirkét is befűszerezzük, majd rárakjuk a krumplira, aztán fóliával, vagy a sütőtál tetejével letakarva pároljuk kb. 60-80 percet. Ekkorra a mustárt összekeverjük a mézzel, és átkenjük vele a csibét, vagy a combokat-szárnyakat.
  5. Kíméletesebb, ha a mustárral már sütés előtt bekenjük, sőt akár benne is hagyjuk legalább egy órácskát.
  6. Aztán a mézet mikor félidőhöz elértünk a sütéssel egy kiskanállal szépen elkenjük rajta.
  7. Ezután visszarakjuk még a sütőbe, aztán addig sütjük – már takarás nélkül – míg gyönyörű színe nem lesz.