
A mézes-mustáros csirke – elkészítését tekintve – egy nagyon-nagyon egyszerű étel. A végeredmény a bele fektetett munka függvényében – frenetikus.
Ráadásul így nem csak csirkét, hanem pulykát, de akár sertéshúst is készíthetünk – kicsit változatosabbá téve étkezéseinket.
A méz a gyönyörű színéért felel, a mustár pedig a különleges ízért. És nem kell attól tartani, hogy a méztől édes lesz.
Ugyanúgy viselkedik a húson, mint a tésztákban. Nem lesz tőle émelyítő az íze a csibénknek, mint ahogy a süteményekhez is használnak még cukrot, hogy kellő szinten finomak legyenek.
A csirkét elkészíthetjük egyben, de ugyanúgy akár csak combból, vagy szárnyból is – rajtunk, és a pénztárcánkon áll.
A mézes-mustáros csirke hozzávalói –
- egy előhűtött, vagy otthon vágott csirke, esetleg másfél kiló csirkecomb, vagy csirkeszárny
- néhány vöröshagyma
- 3-4 evőkanálnyi méz
- 3-4 evőkanálnyi mustár
- só nagyjából 2 dkg
- feketebor őrölten – ízlés szerint (mehet rá rendesen)
- 1 kg krumpli
Elkészítési módja a következő –
- Először is a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, majd fölvágjuk kedvünk szerint.
- Előveszünk egy tepsit, vagy egy kacsa sütőtálat, aztán zsiradékkal kikenjük, majd a megtisztított, kedvünkre felvágott krumplit (negyedekbe, hasábba vágva a legmutatósabb) beleszórjuk. Rárakjuk a hagymát, fűszerezzük.
- Gondoljunk arra, hogy nem csak a hús veszi fel a sót-borsot, hanem a krumpli és a hagyma is.
- A csirkét is befűszerezzük, majd rárakjuk a krumplira, aztán fóliával, vagy a sütőtál tetejével letakarva pároljuk kb. 60-80 percet. Ekkorra a mustárt összekeverjük a mézzel, és átkenjük vele a csibét, vagy a combokat-szárnyakat.
- Kíméletesebb, ha a mustárral már sütés előtt bekenjük, sőt akár benne is hagyjuk legalább egy órácskát.
- Aztán a mézet mikor félidőhöz elértünk a sütéssel egy kiskanállal szépen elkenjük rajta.
- Ezután visszarakjuk még a sütőbe, aztán addig sütjük – már takarás nélkül – míg gyönyörű színe nem lesz.