Mézes apróság – a fincsi karácsonyi süti

Mézes apróság diósan

Akár két hétig is eláll a mézes apróság, s a karácsonyfára felaggatva nagyon kedves dísz lehet. Minden darab egy falat. .

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojásnak a sárgája
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg porcukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 evőkanálnyi tej
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 20 dkg méz

Mézes apróság elkészítése:

1/2 kg lisztben morzsolj el 15 dkg vajat, üss bele 2 tojássárgáját, 1 egész tojást, tégy hozzá 10 dkg porcukrot, egy késhegynyi szódabikarbónát, evőkanálnyi tejben feloldva, fél citrom levét és reszelt héját, s ezt gyúrd össze 20 deka hideg mézzel.

Egy-két óráig letakarva pihentesd, majd fél centi vastagra kinyújtva vágj belőle apró figurákat.

Sütőlemezre (sütőpapírral) rakva kend meg felvert tojással, rakd ki cukrozott narancsszelettel vagy más cukrozott gyümölccsel, aztán süssed ki világos pirosra, nem nagyon forró sütőben.

Ha a méz egy kicsit hígabb, megtörténik, hogy a tészta ellágyul, akkor annyi lisztet kell még hozzá gyúrni, hogy jól lehessen nyújtani. (A cukrozott gyümölcs helyett a süteményt mandulával, vagy dióval is lehet díszíteni.)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*