Méteres kalács recept

méteres kalács recept

De miért méteres kalács ez a sütemény? Mert elkészítve megközelítőleg egy méter lesz a hossza. Amilyen finom, még kevés is lesz…

A méteres kalács – bár eredetileg két színű – ha a tésztáról gondolkodunk, harmadik színt a puncs krém adja, ám tehetünk róla, hogy változatosabb legyen ez a finomság.

Készíthetünk többféle színű kalácsot – feltéve, ha sok méterest sütünk

A tésztánkat színezhetjük vérnarancs, dió, vagy mandula aromával – csak annyival, hogy szép színe legyen.

Ha sütünk vaníliásat, kakaósat, esetleg vérnarancsosat, akkor nagyjából másfél méter hosszú tésztánk lesz, amit persze kisebb adagokban, mondjuk félméteresen is bevonhatunk csokoládéval.

Valójában azért készítik méteresként, mert így a lehető legtöbb ép szeletet lehet belőle vágni.

Fontos, hogy az elkészült tésztát ferdén szeleteljük. Annyira, hogy a lehető legtöbb féle szín látszódjék egyetlen vágás eredményeként.

Krémnél pedig lényeges, hogy a pudingport jó sűrűre főzzük. Akkor lesz szép a krémünk, és jó a vágásfelület.

A méteres kalács hozzávalói:

  • 4 tojásnak a sárgája
  • negyed kiló porcukor
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl langyos víz
  • negyed kiló liszt
  • majdnem egy teljes sütőpor
  • a végén a 4 tojás habja
  • pici só
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 vaníliáscukor
  • Ha több színből készítjük, akkor az adagot növeljük
  • Krém hozzávalói –
  • negyed kiló vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál rum, vagy aroma
  • 1 pudingpor puncs ízben, hozzá
  • 4 evőkanál cukor

A sütemény elkészítési módja:

  1. A tojások sárgáját a porcukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a másfél deci olajat, a langyos vizet, a lisztet, sütőport.
  2. Majd ha ezeket már összekevertük, akkor mehet bele a sütőpor átszitálva, és még ezzel is keverjük egy jó darabig.
  3. Felverjük a tojásfehérjéket, és a kikevert tésztába óvatosan beledolgozzuk.
  4. A tésztát kétfelé osztjuk. Egyik felébe vaníliás cukrot teszünk egy csomaggal, a másikba pedig 2 evőkanálnyi kakaót.
  5. Előveszünk egy őzgerinc formát, kikenjük zsiradékkal, leszórjuk liszttel, aztán az egyik masszát beletöltjük. Másik formába mehet a másik ugyanezzel a módszerrel.
  6. Előmelegített sütőbe rakjuk 180 fokon, és addig sütjük, míg a közepének is már tartása lesz.

Míg sül – elkészítjük a krémet –

  1. Megfőzzük a pudingot szokás szerint, kis híján fél liter tejet felrakunk a tűzhelyre forrni vízzel kiöblített edénybe, Közben a pudingport 4 evőkanál cukorral, és a maradék pici tejjel kikavarjuk, hogy sima legyen.
  2. Mikor a tej már elkezd bőrösödni rendesen, akkor egy kis meleg tehet a pudingporos masszába öntünk, és alaposan elkeverjük, majd folytonos kavarás közben hozzáadjuk a tejhez. Innentől addig kutyulgatjuk, míg szépen besűrűsödik, és úgy bugyog, mintha láva lenne. – Ha megvagyunk, letesszük hűlni.
  3. A vajat a porcukorral, és a rummal, vagy rumaromával jó habosra kikeverjük, majd a meghűlt puncs pudingot hozzádolgozzuk.
  4. Most a tésztát felszeleteljük – ez esetben még megszokottan, egyenesen – s a pudingos krémmel megkenjük oldalt a szeleteket, és összeragasztjuk őket. Szabályosan váltogatva a színeket.
  5. Amennyiben több színből készítjük, úgy mindegyikből sorba rakva egyet-egyet, majd elölről kezdve az egészet. A végén az elkészült rudakat, hosszú kalácsokat csokoládéval bevonjuk.
  6. A csokoládét felolvasztjuk gőz fölött, és egy kanál olajjal jól elkeverjük. A tészta gerincére ráöntjük, és szépen elkenjük.
  7. Letesszük dermedni hideg helyre, aztán vizes késsel ferdén, hogy minden szín látszódjék minden szeletben – felszeleteljük.

Fotó: É.Apáti