2024-07-14

Melyik fűszernövény mihez jó?

Melyik fűszernövény mihez jó

Mint a fűszerek, úgy a fűszernövény is nagy segítségünkre vannak sütés-főzés alkalmával. Hisz általuk lesz különlegesebb az étel íze, kiegészíti, de egyben ki is emeli eredeti zamatukat.

Legtöbbje kis helyigényű, akár cserépben is termeszthető. Vannak persze olyanok, melyeket otthon nem tudunk termelni – ezek viszonylag olcsón megvásárolhatók.

A legegyszerűbb étel is finomabb, kívánatosabb felhasználásuk által.

Nézzük néhány fűszernövény felhasználási területét!

Kakukkfű: a francia konyha jellegzetessége, amely kiválóan ízesíti a nehezebb leveseket, a burgonya-, zeller-, bab-, paradicsomsalátákat, vadételeket. Étvágygerjesztő, fürdővízben illatos és frissítő. Diétázók is használják.


Capribogyó: kevesen használják hazánkban, hacsak nem a közismert ringli tartozékaként. ínyencek kedvence. Tudják, hogy miért: húsételekhez, mártásokhoz és vadételekhez is kiváló. Hatása étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő.


Koriander: ősrégi fűszer

Már ötezer éves papirusztekercsek is megemlítik. A Földközi-tenger vidékéről való. Nálunk az igényesebb háztartásokban aligha készítenek enélkül töltött káposztát. Használható azonban sültekhez, húspácokhoz is.


Majoránna: már jobban ismert. Burgonyához, babhoz, hurkához is adagolják, pástétomok, vadak, fácán, fogoly, vadkacsa izének ad különös zamatot. Májhoz nélkülözhetetlen. Ajánlható az alufóliás sültekhez és a grillcsirkéhez is.


Borsikafű: vele, azaz a csomborral erős aromája miatt, óvatosan kell bánni. Bableves, burgonyaételek, hús- és gombaételek ízesítője. Szintén diétás, gyomorerősítő, felfúvódásgátló fűszer. Főzésnél csak „részidős” játékos. 🙂


Áfonya: tipikusan a vadat kedvelők csemegéje. A nyúl-, szarvas-, fácán- s különösen a vaddisznóhús helyes elkészítésénél nélkülözhetetlen. Ugyanakkor tápláló, lekvár, szörp, bor és tea készül belőle.


S végezetül a balzsalikom, amely Dél-Ázsiából, Perzsiából és Afrikából került Magyarországra. Felhasználása sokoldalú: fehérbabnak, főzeléknek, pácoknak, sülteknek, de darált húsoknak és halételeknek is remek aromát kölcsönöz

. Teája gyomorerősítő, csillapítja a köhögést, idegnyugtatóul is használják.

Fotó: Pixabay