
Meggyes kavart recept sokféle van. Tejjel, vajjal készült, sütőporos, szódabikarbónát. Az egyik fajta lazább, a másik tömöttebb.
Ám egy közös bennük az biztos – rendkívül kapósak, nagyon gyorsan elfogy. Ennek oka persze részint a sok, finom meggy, ami az édes tésztával karöltve rendkívül csábító, és könnyen lecsúsztatható.
Ezt a fajta tésztát úgy is készíthetjük, hogy a tetejét – még sütés előtt – darabosra tört dióval lazán leszórjuk. Ám enélkül is tökéletes lesz a végeredmény, de tömöttebb tésztát kapunk, mintha tejjel kavartuk volna ki.
A meggyes kavart hozzávalói a következők –
- 20 evőkanál liszt
- 3-4 tojás – mérettől függően
- 15 evőkanálnyi kristálycukor
- 30 dkg 20 százalékos tejföl – lehet 12 százalékos is, ám be kell kalkulálni, hogy más zsiradék nem lesz benne
- 1 sütőpor, vagy 2 kávéskanálnyi szódabikarbóna
- és jó adag meggy – kimagozva lehet akár 70-80 dkg is
- esetleg – darabosra tört dió a tetejére – jó egy marék
A tészta elkészítésének módja –
- Először is a meggyet előkészítjük. Megmossuk, átnézzük, kimagozzuk, kicsit lecsöpögtetjük. Ha ezt nem tesszük meg, akkor megfesti a tésztát.
- Természetesen fagyasztottból, vagy befőttből is elkészíthetjük – a lényeg, hogy mag ne legyen benne.
- Ha ezzel megvagyunk, akkor a cukrot kimérjük, majd egyenként feltörjük a tojást, ellenőrizzük, majd a cukorhoz adjuk. Belerakjuk most a tejfölt is, és nagyon-nagyon alaposan összekeverjük. Jó rendesen kidolgozzuk – lehet elektromos habverővel is, ezt még bírja.
- Néhány perc után a lisztet összekavarjuk a sütőporral, vagy szódával, aztán szitán, vagy egyszerű szűrőn keresztül hozzákeverjük a tojásos masszához.
- Egy sütőt sütőpapírral kibélelünk – ennek híján zsírral kikenünk, liszttel megszórunk – és a tésztamasszát beleöntjük a tepsibe. Rászórjuk a meggyet, majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon – 170-180 fok – megsütjük.
- Ha a tetejére rárakjuk a kezünket, és már tartása van, akkor a tésztánk elkészült, de persze tűvel is ellenőrizhetjük az eredményt.
- Készíthetjük úgy is, hogy a kikevert tésztába belekeverjük lazán a meggyet, és úgy öntjük a tepsibe. Ennél a módszernél jobb dióval megszórni.
Fotó: Agnes’s Cakes in Brooklyn,NY