
A meggyes kavart tészta rendkívül gyorsan elkészíthető, ha robotgép, vagy elektromos habverő van a házban, akkor egyenesen nyert ügyünk van.
A hozzávaló meggy lehet friss, fagyasztott, vagy befőtt is. Minden esetben természetesen magozott.
A befőttnél még a befőtt levét is felhasználhatjuk a tej egy részét kiváltva. A lényeg az, hogy a cukortartalmát vegyük figyelembe, annyival kevesebbet rakjunk a kavart tésztába.
Nem feltétlenül csak meggyen hozhatjuk össze ezt a tésztát – bármilyen – nekünk tetsző gyümölcsöt használhatunk – egyedül a savanyúak nem tökéletesek erre a célra.
Sőt – a tészta masszáját is bekavarhatjuk kakaóval, vagy esetleg egy marék darált dióval. Ezzel is változatosabbá tehető.
Most pedig a meggyes kavart tészta hozzávalói következnek –
- 6 tojás,
- 25 dkg porcukor,
- 1,5 dl étolaj,
- 1,5 dl langyos tej,
- 25 dkg liszt,
- 1 sütőpor,
- 5 dkg darabolt mandula, vagy dió,
- 1 üveg magozott meggy vagy 1/2 kg friss meggy
Most nézzük, hogy állítsuk össze a tésztát!
- A tojásokat szétválasztjuk. Külön a sárgáját, külön a fehérjét.
- A sárgájához cukrot teszünk, ezzel együtt habosra keverjük. Lassan csurgatva hozzáadjuk az étolajat, majd a langyos tejet is.
- A lisztben elkeverjük a sütőport, és apránként a tojásos masszához vegyítjük. Legjobb, ha tésztaszűrőn keresztül. Mivel közben kavargatni kell vagy géppel dolgozunk, vagy kérjünk meg valakit, hogy a lisztet lazán szórja.
- A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan, nehogy összetörjön, a sütemény alaphoz adagoljuk.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy kizsírozzuk-kilisztezzük, és beleborítjuk a kevert masszát.
- Tetejét gazdagon megrakjuk meggyszemekkel( de bele is kavarhatjuk egyből a sütibe), és megszórjuk vágott mandulával, vagy őrölt dióval. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
- Készíthetjük vajjal, margarinnal, zsírral is. Margarinnál, vajnál viszont ötödével adjunk többet a tésztánkhoz, mint az olajból.