
A márványtorta egy kifejezetten mutatós sütemény, a két piskóta csodálatos, és igencsak látványos találkozásával. Nem kell problémázni, hogy nem sikerül esetleg a márványozás, mert az szinte lehetetlen.
A világos tésztába rakhatunk parányi rumaromát, a sötétbe – nyilván kakaó dukál. A bevonata pedig igazi étcsoki. Egy kakaóval, polhár tejjel isteni…!
Dúsítható is. Akár vágott dióval, vagy mandulával, esetleg mazsolával, asztalt gyümölcsökkel.
Csak fantáziánk szab határt. Mi egyszer Túró rudit raktunk (gyermekötlettől vezérelve) háromba vágva a tésztába. Igazán különleges lett.
Ha nincs középen lyukas tortaformánk, megteszi a kuglóf forma is, vagy hagyományos tortaforma, pont közepére egy tűzálló poharat állítva vízzel teli, sütőpapírba csomagolva…
A márványtorta összetevői a következők –
- 30 dkg vaj, vagy margarin szobahőmérsékletű
- 25 dkg cukor
- 1 vaníliáscukor
- pici rumaroma
- csipetnyi só
- 4-5 tojás
- 35 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 2-3 evőkanálnyi tej
A fenti a fehér tészta része – kiegészítve hogy barna legyen:
- 2 dkg jó minőségű kakaópor
- 2 dkg cukor
- 2-3 evőkanálnyi tej
Leöntéshez
- 2 cs. étcsokoládét használunk
- 1 kanál olajjal hígítva
A márványtorta összeállítása a következő módon történik
- Ha márványtorta formát használunk, akkor azt kikenjük sütés előtt vajjal. Ha rendes tortaformát, akkor a poharat is beburkoljuk sütőpapírral, és a tortaformát is. Külön az alját, külön az oldalát.
- Előveszünk egy tálat, és a vajat, ami szobahőmérsékletű jó alaposan kikeverjük. Fokozatosan adagoljuk keverés közben a cukrot hozzá, belerakjuk a vaníliáscukrot, a rumaromát, pici sót, és addig kavarjuk, míg egyöntetű sima masszát nem kapunk.
- Egyenként adagoljuk hozzá a tojást, s közben lehetőleg géppel rásegítünk – könnyebben megy. Addig adagoljuk a tojást, míg el nem fogyik. EKkor aztán hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet lassacskán, meg a tejet is.
- Jó alaposan átdolgozzuk.
- Ha idáig eljutottunk, akkor az előre elkészített formába beleöntjük a tészta nagyjából kétharmadát. A kakaót átszitáljuk, hogy ne legyen csomós, hisz utána eldolgozni szinte lehetetlen.
- Belerakjuk a masszába, átdolgozzuk vele, hogy szép barna legyen. Ekkor a formába, a fehér tészta nagyjából közepére ráöntjük sorban a barna masszát.
- Megfogunk egy villát,és a masszában előre haladva spirálisan beleforgatjuk egyetlen mozdulattal – nem oda-vissza – a barna részt. Így lesz belül márványozott sütés után.
- Ha ezzel elkészültünk, mehet is a sütőbe. 180 fokon sütjük nagyjábó háromnegyed óra alatt készre sütjük. Ha légkeveréses a sütőnk, akkor természetesen alacsonyabb hőfok is megteszi.
- Ha elkészült a tészta, akkor még pár percig hagyjuk a sütőben. Nagyjából 10 perc után kivesszük a sütőből, kiborítjuk és leszedjük a sütőpapírt, majd hagyjuk szépen kihűlni.
- Míg a tészta hűlöget, addig felolvasztjuk gőz fölött a csokoládét, és a torta közepére öntjük, s rásegítünk ha kell, hogy merre haladjon az öntet.
- Nem feltétlenül kell csokoládéval bevonnunk, szórhatjuk porcukorral, de cukormázat is készíthetünk rá. Rajtunk áll, mivel dolgozunk.