
Omlós diós-mákos bejgli receptje mindenkinek van jó pár. Attól függetlenül, hogy ragaszkodunk a megszokotthoz. Az ember kíváncsi rá, hogy nincs-e jobb, különlegesen.
Tervezgeti, hogy ezt, vagy azt – kipróbálja, aztán eljön a karácsonyi készülődés ideje, és előveszi a rég bevált receptet – esélyesen. 🙂
De mindig van olyan, aki addig sohasem sütött – nekik egy-egy recept pont kapóra jön.
Az omlós diós-mákos bejgli recept hozzávalói a következők
- 1 kg liszt,
- 20 dkg vaj vagy margarin,
- 15 dkg zsír,
- 60 dkg cukor,
- 1 dkg élesztő,
- 2 tojás,
- 2 dl tej,
- só,
- 40 dkg mák,
- 40 dkg dió,
- 10 dkg mazsola,
- fél-fél citrom,
- 2-2 kanál méz
- 4 dkg morzsa.
A tészta összeállítása az alábbi módon történik –
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral.
- Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy egész tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük.
- Utána 6 egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk belőle.
- Majd egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk őket. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel majdnem a tészta széléig kenjük.
- Mindkét keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk.
- Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk: A félóra letelte után ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszikkad (megrepedezik).
- Mérsékelten meleg sütőben (180 fok) kb. 35—40 percig sütjük. Ettől lesz szép márványozott.
Máktöltelék elkészítése –
26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel (mi tejjel szoktuk) szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1—2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék előkészítése:
22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat és 4 dkg zsemlemorzsát.
A tölteléket mindig hidegen kenjük a tésztára.
Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se híg, mert akkor a tészta sütés közben felreped!