Marhahús zöldséges mártásban

marhahús zöldséges mártásban

Marha zöldséges mártásban, vagy pörköltösen, esetleg sütve, más módon elkészítve fölöttébb ritkán kerül asztalunkra. Egyrészt kissé elszabadult ára, másrészt

viszonylag hosszú főzési ideje miatt.

Néha azért próbálkozhatunk vele, mert bár drága, jobban telít is, tehát ha eszünk belőle – gyomrunk jó ideig telített marad.

A marhahús zöldséges mártásban hozzávalói –

  • 1 kg marhahús – lehetőleg comb, fartő más néven
  • 2 dkg só – ne játszadozzunk evőkanállal, mert van ami kicsi, van ami nagyobb – legjobb ha kimérjük legalább egyszer, hogy utána tudjunk viszonyítani, 15 dkg vegyes zöldség,
  • 6 dkg hagyma,
  • 1 dkg fokhagyma,
  • 8 dkg zsír,
  • 2 g egész bors,
  • 1 db babérlevél,
  • 6 dkg paradicsompüré,
  • 2,5 dkg cukor,
  • 5 dkg liszt,
  • 2 dl vörösbor.

A hús elkészítésének menete –

  1. Ezen étel elkészítése nagyban hasonlít a vadashoz, ellenben itt nem pácolunk, és kicsit más az összetétel is.
  2. A zöldséget megtisztítjuk felkarikázzuk, megmossuk, a hagymát megtisztítjuk, felvágjuk, fokhagymát csak tisztítjuk. A húst átdörzsöljük a sóval, letesszük egy órára
  3. legalább pihenni.
  4. A besózott húst forró zsírban átsütjük, hogy minden oldala szép piros legyen, utána kivesszük a zsírból és félretesszük. A zsírban barnára pirítjuk a cukrot, magyarul
  5. – karamellizáljuk, de nem sötétre, nehogy keserű legyen. Majd beletesszük a karikára vágott zöldséget, hagymát, egészben a fokhagymát, és lassan tovább pirítjuk.
  6. Utána hozzáadjuk a lisztet, borsot, babérlevelet, és az egészet még kis ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, vörösbort, és felöntjük kb. 1 liter vízzel vagy
  7. csontlével. Ha vízzel öntjük fel, akkor adhatunk hozzá akár egy leveskockát is – ha szeretjük.
  8. Többször megkeverve felforraljuk, majd átöntjük egy lábasba, beletesszük a húst, befedve kb. 3 óra hosszat sütőben pároljuk. Párolás közben néha megkeverjük és
  9. ha a leve nagyon elfőtt, kevés vízzel felöntjük.
  10. Aztán mikor a hús megpuhult, kivesszük a mártásból, amely se túl sűrű, se túl híg ne legyen, szitán átszűrjük, áttörjük, vagy átmixeljük az egészet – persze kivéve
  11. belőle a borsot és babérlevelet. és melegre állítjuk.
  12. A húst vékonyabb szeletekre vágjuk, tálra helyezzük és a mártással leöntve tálaljuk. Köretnek makaróni, vagy burgonya jó. De akár zsemlegombóc is.