Marhapörkölt – gulash

Marhapörkölt - az egyik legfinomabb, legegyedibb ételünk. Ha jól készítjük el puhább lesz, mint a sertés.

Külföldön gulash-nak hívják, ez egyik legfinomabb, legegyedibb ételünk.


Sokan idegenkednek a marhahústól – mondván kemény marad, nem fő olyan puhára a marhapörkölt, mint a sertést.
Ez nem igaz, ha időt szánunk a főzésére, akkor még puhább is lesz tőle, omlik szét a szájban, és jóval laktatóbb.


Szaftjának színe pedig magáért beszél.
Itt is lényeges, hogy felforrás után csak tötyögjön, és jó pár órát főnie kell. A marha korától függően van amelyik pörkölt másfél óra alatt kész, de néha a 3-4 óra is kevés.


Felforrástól fedő alatt főzzük, és lehetőleg csak akkor rakjunk rá vizet, ha feltétlenül szükséges. Egy ekkora adag marhapörkölthöz ha ügyesen járunk el egy pohár víz apránként adagolva bőven elég. A hosszadalmas munkáért cserébe utánozhatatlan, markáns ízű finomságot kapunk.


Fontos a sok hagyma, fontos a paprika, paradicsom.


És kifejezetten jó bele a fűszerkömény, amit ha nem szeretünk ropogtatni a fogunkkal, akkor akár őrölten is belerakhatjuk. Elvégre az íz a lényeg.


Ha elkészül akkor vagy kenyérrel esszük – főleg ha bográcsban készül – vagy nokedlivel, melyet az Isten is erre a célra teremtett. Mint borsó meg a héja – annyira összeillenek.

Marhapörkölt készül – mit vegyek hozzá?


Hozzávalók:

  • Marhafartő, vagy hátszín 1 kg,
  • zsír 10 dkg, (esetleg olaj)
  • vöröshagyma 3 átlagos fej,
  • fűszerpaprika egy evőkanálnyi,
  • só 1 evőkanálnyi,
  • köménymag kávéskanálnyi
  • bors késhegynyi
  • szép nagy zöldpaprika kockázva 1 db
  • paradicsom 1 db.

Hogy készül a markapörkölt?

  1. Marhafartőt, vagy hátszínt szép, egyenletes kockákra vágunk. (Ezek a legjobb hús alapanyagok a marhapörkölthöz)
  2. Felvágjuk a hagymát apróra, külön a paprikát és a paradicsomot.
  3. Zsírban megpároljuk a hagymát, s mikor üvegesedik belerakjuk a paprikát, megkavarjuk, s mehet bele a felkockázott marhahús.
  4. Lefedjük, és hagyjuk megpirulni – fehéredni. Mikor ezzel kész vagyunk jöhet a só, bors, a köménymag, zöldpaprika, paradicsom. Megkavarjuk, majd ismét lefedjük – takarékon főzzük.
  5. Időnként nézzünk rá, hogy szükséges-e rá víz – ha igen, akkor pótoljuk.


Legjobb hozzá a nokedli – gyors is, finom is, laktató is.

Fotó: Wikipedia