2024-05-21

Marcipán-diómarcipán készítése

Marcipán és dió marcipán készítése

A marcipán-diómarcipán tartós, sokáig elálló finomság. Bár sokan a diómarcipánt nem ismerik, ugyanolyan jó sütemény bevonásra, és formák készítésére, mint a „nagy testvér”.

A süteményeket nem csak díszítésként vonjuk be vele, és más finomságokkal – ezzel szigeteljük is a kiszáradás ellen. Sokkal tovább elállnak minőségi változás nélkül.

A marcipán-diómarcipán közül a diós finomság hozzávalói a következők –

  • 50 dkg darált dió,
  • 1 kg cukor,
  • 3 dl víz


A cukrot a vízzel addig forraljuk, amíg egy fakanál nyelét előbb hideg vízbe, azután a cukoroldatba, majd ismét hideg vízbe mártva, a kanál nyelére tapadt cukrot az ujjunkkal le tudjuk szedni és puha golyócskát formálhassunk belőle.

Ha azonban még tapadós, akkor az anyagot még tovább kell főzni. Ellenben ha már törik, keménnyé vált, akkor egy kis vizet kell hozzá töltenünk.

Ha az anyag ideális minőségű, akkor a cukoroldatot ráöntjük a darált dióra, amit egy külön tálba raktunk. Fakanállal dolgozunk, alaposan összekeverjük, aztán hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt – látni fogjuk, hogy a massza megmerevedett. De nekünk formálható anyag kell, ezért finomítani fogunk rajta. Nem könnyű munka, de kitartással megoldható.

Sajnos házi körülmények között nincs hozzá gép, ezért csak nyújtódeszka, s nyújtófa segítségével dolgozhatunk. Rárakjuk a deszkára az anyagot, és a nyújtófával jól végig nyomkodjuk, sodorjuk, dörzsöljük, nyomkodjuk-sodorjuk….stb.

A már nagyjából simává vált marcipánt (házi körülmények között esélyesen nem lesz tökéletesen sima) ízesíthetjük is, de önmagában is használhatjuk.


A mandulamarcipán ugyanúgy készül, mint a diómarcipán.

Pusztán nyilván az alapanyag más, de az arányok ugyanazok. A mandulát mindig belső héjától megtisztítva használjuk.

Ezt úgy érjük el, hogy a mandulát forró vízbe rakjuk, s néhány perc múlva leszűrjük és a mandulaszemeket két ujjunkkal a héjából kifordítjuk.

További felhasználása, készítési módja tökéletesen azonos a diómarcipánéval.

Készíthetünk diómarcipánt is –

10 dkg darált dió, egy evőkanál búzadara, kb. 15 dkg főtt burgonya, 10 dkg porcukor, két evőkanál rum és reszelt csokoládé szükséges hozzá.
A búzadarát 1 dl vízben megfőzzük, és néhány percig állni hagyjuk, hogy minden vizet magába szívjon.

A burgonyát héjában megfőzzük. A főtt burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük és elkeverjük a darált dióval, a porcukorral, a megfőtt darával és két evőkanál rummal.

A masszából diónyi gombócokat formálunk, és reszelt csokoládéban meghempergetjük. Inkább egyszerű díszítésre használható.

Fotó: Pixabay