Malac tokány

malac tokány

A malac tokány egy pörköltösen elkészített ételféleség, szalonnával, borssal, sóval, tejföllel, esetleg gombával ízesítve.

Nyilván nem csak malac tokány létezik, szinte bármilyen húsból készíthetünk hasonló ételt.

Eredetileg erdélyi ételkészítési mód – tocană, vagyis lágyra, tejfölösre főzött pörköltfélét jelent. Persze ennek vannak variációi, amin nyomot hagy készítőjének nemzetisége.

A malac tokány hozzávalói –

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • egy csapott kanál só
  • 1 kávéskanálnyi paprika
  • mokkáskanálnyi bors
  • jó csipetnyi majoránna
  • 1 kg malachús
  • egy dl paradicsomlé
  • 1 szép zöldpaprika
  • 2 evőkanálnyi liszt
  • 1-2 dl tejföl

Az étel elkészítésének módja –

  1. Tíz deka füstölt szalonnát bőre nélkül felkockázunk, aztán sárgára pirítunk. Ha megpirult, a zsírból kiszedjük, s lerakjuk külön – később szükségünk lesz rá.
  2. Ezután a szalonna zsírjában húsz deka nagyon finomra vágott vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát pirítunk.
  3. Ha ez megpárolódott és a hagyma leve lesült, akkor kevés sót, egy kávéskanálnyi paprikát, mokkáskanálnyi borsot, kevés majoránnát teszünk bele.
  4. Ekkor gyorsan elkeverjük egy fél deci hideg vízzel és beleteszünk a lébe egy kiló kockára vágott malachúst. Hozzáadunk egy borospohárnyi paradicsomlevet és egy szép, nagy zöldpaprikát.
  5. A húst addig pároljuk, míg a leve teljesen el nem fő.
  6. Mikor aztán lesült a zsírjára, két evőkanál liszttel bestauboljuk, bele tesszük a már megpirított szalonnát, jól elkeverjük és két-három deci húslével,
  7. csontlevessel vagy vízzel felöntve főni hagyjuk, amíg a leve eléggé sűrű lesz.
  8. Néhány kanál tejfölt keverünk bele. Pirított tarhonyával, vagy burgonyával tálaljuk, esetleg főtt tésztával.