Malac tokány
A malac tokány egy pörköltösen elkészített ételféleség, szalonnával, borssal, sóval, tejföllel, esetleg gombával ízesítve. Nyilván nem csak malac tokány létezik, szinte bármilyen húsból készíthetünk hasonló ételt. Eredetileg erdélyi ételkészítési mód – tocană, vagyis lágyra, tejfölösre főzött pörköltfélét jelent. Persze ennek vannak variációi, amin nyomot hagy készítőjének nemzetisége.
A malac tokány hozzávalói –
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
egy csapott kanál só
1 kávéskanálnyi paprika
mokkáskanálnyi bors
jó csipetnyi majoránna
1 kg malachús
egy dl paradicsomlé
1 szép zöldpaprika
2 evőkanálnyi liszt
1-2 dl tejföl
Az étel elkészítésének módja –
Tiz deka füstölt szalonnát bőre nélkül felkockázunk, aztán sárgára pirítunk. Ha megpirult, a zsírból kiszedjük, s lerakjuk külön – később szükségünk lesz rá.
Ezután a szalonna zsírjában húsz deka nagyon finomra vágott vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát pirítunk.
Ha ez megpárolódott és a hagyma leve lesült, akkor kevés sót, egy kávéskanálnyi paprikát, mokkáskanálnyi borsot, kevés majoránnát teszünk bele. Ekkor gyorsan elkeverjük egy fél deci hideg vízzel és beleteszünk a lébe egy kiló kockára vágott malachúst. Hozzáadunk egy borospohárnyi paradicsomlevet és egy szép, nagy zöldpaprikát.
A húst addig pároljuk, míg a leve teljesen el nem fő. Mikor aztán lesült a zsírjára, két evőkanál liszttel bestauboljuk, bele tesszük a már megpirított szalonnát, jól elkeverjük és két-három deci húslével, csontlevessel vagy vízzel felöntve főni hagyjuk, amíg a leve eléggé sűrű lesz.
Néhány kanál tejfölt keverünk bele. Pirított tarhonyával, vagy burgonyával tálaljuk, esetleg főtt tésztával.
Ha tetszett a malac tokány recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!