
A malac tokány egy pörköltösen elkészített ételféleség, szalonnával, borssal, sóval, tejföllel, esetleg gombával ízesítve.
Nyilván nem csak malac tokány létezik, szinte bármilyen húsból készíthetünk hasonló ételt.
Eredetileg erdélyi ételkészítési mód – tocană, vagyis lágyra, tejfölösre főzött pörköltfélét jelent. Persze ennek vannak variációi, amin nyomot hagy készítőjének nemzetisége.
A malac tokány hozzávalói –
- 10 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- egy csapott kanál só
- 1 kávéskanálnyi paprika
- mokkáskanálnyi bors
- jó csipetnyi majoránna
- 1 kg malachús
- egy dl paradicsomlé
- 1 szép zöldpaprika
- 2 evőkanálnyi liszt
- 1-2 dl tejföl
Az étel elkészítésének módja –
- Tíz deka füstölt szalonnát bőre nélkül felkockázunk, aztán sárgára pirítunk. Ha megpirult, a zsírból kiszedjük, s lerakjuk külön – később szükségünk lesz rá.
- Ezután a szalonna zsírjában húsz deka nagyon finomra vágott vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát pirítunk.
- Ha ez megpárolódott és a hagyma leve lesült, akkor kevés sót, egy kávéskanálnyi paprikát, mokkáskanálnyi borsot, kevés majoránnát teszünk bele.
- Ekkor gyorsan elkeverjük egy fél deci hideg vízzel és beleteszünk a lébe egy kiló kockára vágott malachúst. Hozzáadunk egy borospohárnyi paradicsomlevet és egy szép, nagy zöldpaprikát.
- A húst addig pároljuk, míg a leve teljesen el nem fő.
- Mikor aztán lesült a zsírjára, két evőkanál liszttel bestauboljuk, bele tesszük a már megpirított szalonnát, jól elkeverjük és két-három deci húslével,
- csontlevessel vagy vízzel felöntve főni hagyjuk, amíg a leve eléggé sűrű lesz.
- Néhány kanál tejfölt keverünk bele. Pirított tarhonyával, vagy burgonyával tálaljuk, esetleg főtt tésztával.