
A régi mákos szelet recept akár magyar is lehetne, hisz ha valahol szeretik a mákot, akkor az kishazánk….
Most mégis csalódást kell okoznom, mert ez a sütemény az USA-ból indult világhódító útjára – közben persze kicsit finomult, s alkalmazkodott a körülményekhez. Mi mákosabban szeretjük….
Amerikában kávéval, teával fogyasztják – nálunk mindenhogy….
Ez is egy régi recept amúgy, eredetileg hatalmas mennyiségben adták meg az adagokat, töredékére lett visszaszámolva.
Furcsa, hogy mákból meglepően keveset használnak, még így – növelve az adagot is szembetűnő a mennyiség kicsinysége. De végül is nem ez a lényeg, hanem hogy jó.
Sütése bármilyen formában lehetséges, ez a mennyiség talán egy őzgerinc formára elég, vagy hasonló méretű sütőformára.
Nézzük akkor a régi mákos szelet recept milyen is….
- 20 dkg porcukrot 20 deka vajat 3 dkg őrölt mákot egy tálban kikeverünk alaposan 2-3 tojássárgájával. Utána hozzáadunk 2 dl tejet, és 1 csomag vaníliás cukrot
- (vanília rúd, vagy bourbon még jobb) . Ezután következik késhegynyi só, 1/2 csomag sütőpor, és 10 dkg átszitált liszt.
- Szitálásra azért van szükség, hogy a liszt lazuljon.
- 5 tojásfehérjéből nagyon kemény habot verünk, és lazán a masszába forgatjuk.
- Ezután az egészet kikent hosszúkás, vagy tortaformába öntjük, és 160 fok körül kisütjük.
- Tűpróbával ellenőrizzük hogy elkészült-e, vagy benyúlva a sütőbe a tészta tetejére lazán rakjuk rá az ujjainkat. Nem kell félni, nem forró annyira, hogy baj legyen. Ha stabilnak érezzük, akkor jó. Ha a felső réteg alatt még laza, akkor viszont még sülnie kell.
- Ha elkészült, formában hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt kivesszük a formából, és vaníliás cukorral meghintjük, majd felszeleteljük.
Fotó: Pixabay