Mákos linzer
A mákos linzer viszonylag egyszerű, mégis különleges sütemény – már csak a készítési módja miatt is. Nem simán csak mákos, van egy kis csavar. A tészta – mivel vajas – omlós, és napról-napra puhább, jól eltartható, nem kell félni bevonat nélkül sem a kiszáradástól.
A mákos linzer hozzávalói –
A tésztához –
30 dkg liszt,
20 dkg vaj,
6 evőkanál porcukor,
1 csomag sütőpor,
egy db közepes tojás,
1 db tojássárgája,
1 evőkanál tejföl
töltelék hozzávalói –
40 dkg mák,
10 dkg mazsola,
20 dkg kristálycukor,
fél liter tej,
1 db citrom,
2 evőkanál barackíz
A tészta összeállításának módja –
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a tejfelt és a tojássárgáját.
Az egészet összegyúrjuk, 24 óráig hűtőben tartjuk. A mákot ledaráljuk, majd a cukorral, a mosott, áztatott mazsolával, reszelt citromhéjjal, citromlével, barackízzel és tejjel 20 percig főzzük.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk, amíg az egyiket kinyújtjuk, addig a másikat visszatesszük a hűtőbe. Félujjnyi vastagra kell nyújtani.
Lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180° C-os, előmelegített sütőben nagyjából negyedórát sütjük. A sütőből kivéve egyenletesen elosztjuk rajta a mákos tölteléket, és lefedjük a másik, ugyancsak félujjnyira nyújtott tésztalappal.
Tetejét tojással kenjük, villával megszurkáljuk és forró sütőben megsütjük.
Ne vegyük ki egyből, tepsiben hagyjuk kihűlni, csak azután szeleteljük. Készíthetjük diósan is – úgy is finom.
Ha tetszett a mákos linzer recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!