
A mákos linzer viszonylag egyszerű, mégis különleges sütemény – már csak a készítési módja miatt is. Nem simán csak mákos, van egy kis csavar. A tészta – mivel vajas – omlós, és napról-napra puhább, jól eltartható, nem kell félni bevonat nélkül sem a kiszáradástól.
A mákos linzer hozzávalói –
A tésztához –
- 30 dkg liszt,
- 20 dkg vaj,
- 6 evőkanál porcukor,
- 1 csomag sütőpor,
- egy db közepes tojás,
- 1 db tojássárgája,
- 1 evőkanál tejföl
töltelék hozzávalói –
- 40 dkg mák,
- 10 dkg mazsola,
- 20 dkg kristálycukor,
- fél liter tej,
- 1 db citrom,
- 2 evőkanál barackíz
A tészta összeállításának módja –
- A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a tejfelt és a tojássárgáját.
- Az egészet összegyúrjuk, 24 óráig hűtőben tartjuk. A mákot ledaráljuk, majd a cukorral, a mosott, áztatott mazsolával, reszelt citromhéjjal, citromlével, barackízzel és tejjel 20 percig főzzük.
- A tésztát két egyenlő részre osztjuk, amíg az egyiket kinyújtjuk, addig a másikat visszatesszük a hűtőbe. Félujjnyi vastagra kell nyújtani.
Lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180° C-os, előmelegített sütőben nagyjából negyedórát sütjük.- A sütőből kivéve egyenletesen elosztjuk rajta a mákos tölteléket, és lefedjük a másik, ugyancsak félujjnyira nyújtott tésztalappal.
- Tetejét tojással kenjük, villával megszurkáljuk és forró sütőben megsütjük.
- Ne vegyük ki egyből, tepsiben hagyjuk kihűlni, csak azután szeleteljük. Készíthetjük diósan is – úgy is finom.