2024-07-12

Mákos linzer

mákos linzer

A mákos linzer viszonylag egyszerű, mégis különleges sütemény – már csak a készítési módja miatt is. Nem simán csak mákos, van egy kis csavar. A tészta – mivel vajas – omlós, és napról-napra puhább, jól eltartható, nem kell félni bevonat nélkül sem a kiszáradástól.

A mákos linzer hozzávalói –

A tésztához

  • 30 dkg liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 6 evőkanál porcukor,
  • 1 csomag sütőpor,
  • egy db közepes tojás,
  • 1 db tojássárgája,
  • 1 evőkanál tejföl

töltelék hozzávalói –

  • 40 dkg mák,
  • 10 dkg mazsola,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • fél liter tej,
  • 1 db citrom,
  • 2 evőkanál barackíz

A tészta összeállításának módja –

  1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a tejfelt és a tojássárgáját.
  2. Az egészet összegyúrjuk, 24 óráig hűtőben tartjuk. A mákot ledaráljuk, majd a cukorral, a mosott, áztatott mazsolával, reszelt citromhéjjal, citromlével, barackízzel és tejjel 20 percig főzzük.
  3. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, amíg az egyiket kinyújtjuk, addig a másikat visszatesszük a hűtőbe. Félujjnyi vastagra kell nyújtani.

  4. Lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180° C-os, előmelegített sütőben nagyjából negyedórát sütjük.
  5. A sütőből kivéve egyenletesen elosztjuk rajta a mákos tölteléket, és lefedjük a másik, ugyancsak félujjnyira nyújtott tésztalappal.
  6. Tetejét tojással kenjük, villával megszurkáljuk és forró sütőben megsütjük.
  7. Ne vegyük ki egyből, tepsiben hagyjuk kihűlni, csak azután szeleteljük. Készíthetjük diósan is – úgy is finom.