Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Mákos linzer

A mákos linzer viszonylag egyszerű, mégis különleges sütemény – már csak a készítési módja miatt is. Nem simán csak mákos, van egy kis csavar. A tészta – mivel vajas – omlós, és napról-napra puhább, jól eltartható, nem kell félni bevonat nélkül sem a kiszáradástól.

A mákos linzer hozzávalói –

A tésztához

30 dkg liszt,

20 dkg vaj,

6 evőkanál porcukor,

1 csomag sütőpor,

egy db közepes tojás,

1 db tojássárgája,

1 evőkanál tejföl

töltelék hozzávalói –

40 dkg mák,

10 dkg mazsola,

20 dkg kristálycukor,

fél liter tej,

1 db citrom,

2 evőkanál barackíz

A tészta összeállításának módja –

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a tejfelt és a tojássárgáját.

Az egészet összegyúrjuk, 24 óráig hűtőben tartjuk. A mákot ledaráljuk, majd a cukorral, a mosott, áztatott mazsolával, reszelt citromhéjjal, citromlével, barackízzel és tejjel 20 percig főzzük.

A tésztát két egyenlő részre osztjuk, amíg az egyiket kinyújtjuk, addig a másikat visszatesszük a hűtőbe. Félujjnyi vastagra kell nyújtani.


Lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180° C-os, előmelegített sütőben nagyjából negyedórát sütjük. A sütőből kivéve egyenletesen elosztjuk rajta a mákos tölteléket, és lefedjük a másik, ugyancsak félujjnyira nyújtott tésztalappal.

Tetejét tojással kenjük, villával megszurkáljuk és forró sütőben megsütjük.

Ne vegyük ki egyből, tepsiben hagyjuk kihűlni, csak azután szeleteljük. Készíthetjük diósan is – úgy is finom.

Ha tetszett a mákos linzer recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük