
Ünnepi sütemény, egyszerű recept
Mákos-diós bejgli – ki ne szeretné?Ünnepekkor alig várjuk, hogy ehessünk belőle, ünnepek végével meg mindig megfogadjuk, hogy soha többet nem sütünk semmiféle bejglit. ….
De persze ez sosem következik be, néhány hónap múlva ismét recepteket böngészünk, elmentjük őket – aztán ahogy jön karácsony, vagy húsvét – elővesszük a már jól bejáratottat, s a szerint sütjük meg….
Mik a mákos-diós bejgli hozzávalói?
- 1 kg liszt,
- 20 dkg vaj vagy margarin,
- 15 dkg zsír,
- összesen 60 dkg cukor,
- 1 dkg élesztő,
- 2 tojás,
- 2 dl tej,
- só,
- 40 dkg mák,
- 40 dkg dió,
- 10 dkg mazsola,
- fél citrom,
- 4 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítése:
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral.
Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy egész tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. - Utána 6 egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk, kicsivel hosszabbra mint a tepsink.
- Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk.
- Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad (megrepedezik).
- Mérsékelten meleg sütőben kb. 35—40 percig sütjük. Így szép „márványos” lesz.
Mivel töltjük a bejglit?
Máktöltelék:
26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1—2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat és 4 dkg zsemlemorzsát.
A tölteléket mindig hidegen kenjük a tésztára.
Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se híg, mert akkor a tészta sütés közben felreped. Ha a recept szerint járunk el – mákos-diós bejglink tökéletes lesz.
Fotó: Pixabay