Májjal-sajttal töltött pulykamell

májjal-sajttal töltött pulykamell

A májjal-sajttal töltött pulykamell egy alaprecept, hisz a pulykamell szeletbe, vagy akár a csirkéjébe szinte bármit tölthetünk. Ez esetben is vagy májjal, vagy sajttal finomítjuk, feltekerjük, aztán kirántjuk.

Így egy rántott palacsinta formájú finomságunk lesz, mely akár egyben is tálalható, de szeletelhetjük is.

Mivel a mellhúsok gyorsan puhulnak, ezért nem kell félni tőle, hogy félnyersen maradnak a sütés folyamán. Omlós, puha, és rendkívül ízletes lesz.

A májjal-sajttal töltött pulykamell hozzávalói a következők –

  • 1 kg pulykamell (csont nélkül),
  • 50 dkg csirkemáj, vagy negyed kiló reszelt sajt – sajtos esetén csak a sajtra van szükség, meg egy kis sóra, fűszerre, és persze a panírra, olajra
  • 20-25 dkg vöröshagyma,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 1,5 teáskanál só,
  • 1-2 mokkáskanál bors, – úgy jó, ha fűszeres
  • 2 mokkáskanál majoránna,
  • 2 tojás sárgája

panírozáshoz –

  • 2-3 db tojás
  • liszt,
  • zsemlemorzsa
  • 10 dkg zsír vagy olaj.

A pulykamellet az alábbi módon készítjük el –

  1. A kis darabkákra vágott csirkemájat egy-két evőkanálnyi zsírban megpirított vöröshagymára tesszük, megszórjuk borssal, majoránnával, és 15 percig sütjük.
  2. Utána megszórjuk 1-2 evőkanál liszttel, felengedjük 1 dl hideg vízzel és alaposan kiforraljuk.
  3. A tűzről levéve lehűtjük, ledaráljuk, vagy átpasszírozzuk. Majd hozzákeverünk 2 tojássárgáját, végül megsózzuk.
  4. A csontról lefejtett mellhúst, tenyérnyi nagyságú, vékony szeleteikre vágjuk, elosztjuk rajta az elkészített tölteléket, egyenként felgöngyöljük, majd a szokásos módon panírozzuk. Liszt, tojás, zsemlemorzsa.
  5. Felforrósított zsiradékban sütjük ki, első oldalát fedő alatt, utána már fedő nélkül.
  6. Ugyanezt a módszert használhatjuk akkor is, ha sajttal akarjuk tölteni. Ez esetben a sajtot lereszeljük, és azt töltjük a mellhús szeletekbe.
  7. Csirkemellbe is lehet ugyanígy tölteni bármit, ez esetben viszont kisebb a szelet, ezért vastagabb szeleteket vágunk, amit deszkára fektetve kettévágunk lefektetve a deszkára úgy, hogy egyik hosszú oldalon a kés ne menjen végig.
  8. Vagyis az egy vastag szelet húsból majdnem két vékony lesz, de csak majdnem – így ha kihajtjuk az elvágott húst, egy nagy szeletünk lesz.
  9. Innentől nyert ügyünk van, simán tölthetjük bármivel, ugyanúgy mint a pulykamellet.
  10. Vajban párolt zöldségekkel, burgonyapürével, salátával tálaljuk, de akár simán majonézzel, tartárral is tökéletes.