Májgaluska recept

Májgaluska, de készíthetünk a masszából gombócot is.

Akár galuska, akár gombóc is lehet….

Régen a májgaluska készítés emlékeim szerint nem volt egy izgalmas, gyors munka.


Nagymama olyankor elővette a nagy, fa vágódeszkát, meg az egyik erősebb pengéjű, nem az éléről híres kést, és elkezdte kapargatni a májat.

A nagyobb hártyákat kiszedte, szemétbe rakta, a végén a deszkán csak egy barna pép maradt. De persze hosszabb volt ez a munka, beletelt gyakorlott mozdulatokkal is legalább negyedórába, míg az ebédhez való disznó májat (azt lehetett felénk kapni) lekapargatta.


Viszont az biztos, hogy a friss májból készült galuska sokkal finomabb.


No de a gyorsaságért áldozatot is kell hozni, ha májkrémből készítjük a levesbetétet az íz terhére történik. Viszont marhamájkrémből – mivel ez a fajta markáns ízű – egész finom lesz a műremek.


Ha mégis kapargatunk, mert nem akarjuk elővenni a darálót sem – akkor nem árt félfagyottan vakargatni a májat, mert úgy sokkal könnyebb a művelet.

Májgaluska főzéséhez mit kell vásárolnom, vagy milyen alapanyagoknak kell lennie a kamrapolcon?

Hozzávalók:

  • 25 dkg marhamáj, vagy
  • egy családi marhamájas és egy kis májkrém, lehetőleg az is marhából készült legyen.
  • 2 szép nagy tojás,
  • 1 evőkanál liszt,
  • másfél evőkanálnyi búzadara vagy zsemlemorzsa
  • 1 csapott teáskanál só,
  • kis csokor apróra vágott zöldpetrezselyem,
  • teáskanál majoránna,
  • mokkáskanálnyi bors,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 nagy fej hagyma.

És hogy lesz ezekből a végén májgaluska?

A nyers májat átdaráljuk, vagy a májkrémeket kibontjuk és egy tálba rakjuk.

A darált, vagy konzerv májhoz a tojásokat, a lisztet, búzadarát, a sót, az apróra vágott zöldpetrezselymet és a majoránnát hozzáadjuk. (még érdekesebb az íze, ha van a zöld közt egy-két zellerlevél is)

A masszát – fakanállal, mint a galuskatésztát – alaposan kikeverjük, szinte már válik le a tál faláról.
Készíthetjük külön kifőzve is vízben, de ez esetben veszendőbe megy a galuskákból kifőtt íz.

Mi mindig az adott levesbe főzzük bele. Lehet hogy kicsit zavaros lesz a liszttől, de az íze összehasonlíthatatlanul finomabb, mintha a kifőzött galuskát tennénk a kész levesbe.

Ha vízben főzzük – Egy fazékban sok vizet forralunk, megsózzuk. Ha már erőteljesen forr, a májas masszát kisebb adagonként a galuskaszaggató deszkára halmozzuk, és vizes késsel a vízbe galuskákat szaggatunk.

Aki nem szereti az aprólékos, monoton munkát az természetesen galuskaszaggatóval is dolgozhat.
Mi jobban szeretjük, ha a galuska termetesebb, egyszerűen kanállal szaggatjuk a levesbe.

De ismerek olyat, aki vizes kézzel gombócokat formál. Ennek is meg van a maga bája, hisz formásabb a végeredmény – ám az ízen semmit sem változtat.

A májgaluska egy igazán tartalmas, könnyen elkészíthető levesbetét, érdemes vele próbálkozni.

Fotó: Pixabay