Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Májgaluska készítés egyszerűen

A májgaluska egy olyan levesbetét, amit talán még az is elfogad, aki amúgy a májat, belsőségeket nem annyira szereti. Erőteljes íze azért nagyszerű, mert még a legegyszerűbb zöldséglevest, vagy Uram bocsá’…., még a Vegeta-levest is feldobja. Hisz valljuk be, néha ilyen is van.

Készülhet mindenféle májból. Disznóból, marhából, csirkéből, tacsa-pacsából, és bizony májkonzervből, vagy kenőmájasból. Ez utóbbiból legjobb hozzá a sülthagymás, ennek alapból ott a finom hagyma ízesítés.

A friss májból készített gombóc, vagy galuska különlegesen finom – csakhogy le kell kaparni a májat hozzá, vagy pedig ledarálni, ami ugye nem egy tiszta munka, és utána a daráló elmosása a nyakunkon van.

Így aztán – hacsak nem valami ünnepi alkalomra főzünk – pontosan megfelelő a már felvázolt módszer – elővenni egy-két májkonzervet, felbontani, kikavarni, beszaggatni, megfőzni…. S ha már itt tartunk – a legjobb hozzá vagy a sülthagymás kenőmájas – már ezt is említettem – vagy a dobozos marhamájkrém. Ennek erőteljes az íze – ami ennél a levesbetétnél kifejezetten előnyös.

A májgaluska hozzávalói a következők –

1-2 májkrém, vagy
1-2 csirkemáj
1 tojás
1/2 csokor apróra vágott petrezselyem
1 hagyma apróra vágva, vagy inkább reszelve
pici majoránna
só,
bors
és annyi zsemlemorzsa, amennyit felvesz, de még picit hígabb, mint hogy szaggatnánk

Elkészítésének módja –

Ha mégis a friss máj mellett döntöttünk, akkor félfagyott állapotban lekaparjuk a májat. Esetleg lereszelhetjük, vagy darálhatjuk is. A lényeg, hogy a hártyáját dobjuk ki. Ezután a keletkezett péphez tojást, felaprított hagymát, petrezselyemzöldet, sót-borsot, késhegynyi majoránnát adunk, és egy kis zsemlemorzsát. Vagy lisztet, és zsemlemorzsát – nekem ez jobban bejön. A lényeg, hogy jól kavarható legyen a masszánk. Várunk nagyjából félórát, ezalatt a zsemlemorzsa, vagy búzadara megdagad, az ízek összeérnek – a massza keményebb, jól formálható lesz, indulhat a szaggatás.

Lerakjuk pihenni, míg a leves alapját készítjük – ha már forr, akkor kiskanállal, vagy ahogy szeretjük beleszaggatjuk.
Ha feljött a tetejére, akkor lényegében jó, de még állnia kell a levesben. Részint azért, hogy tovább puhuljon, részint pedig az ízét átadja.

Ha májkrém mellett döntünk, akkor a dobozt felnyitjuk, kiszedjük belőle a krémet, s utána az elkészítése tökéletesen azonos a friss májból készítettel. A végeredmény viszont közel azonos.

Ha tetszett a májgaluska készítés egyszerűen recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük