Májgaluska készítés egyszerűen

májgaluska készítés egyszerűen

A májgaluska egy olyan levesbetét, amit talán még az is elfogad, aki amúgy a májat, belsőségeket nem annyira szereti.

Erőteljes íze azért nagyszerű, mert még a legegyszerűbb zöldséglevest, vagy Uram bocsá’…., még a Vegeta-levest is feldobja. Hisz valljuk be, néha ilyen is van.

Készülhet mindenféle májból. Disznóból, marhából, csirkéből, tacsa-pacsából, és bizony májkonzervből, vagy kenőmájasból.

Ez utóbbiból legjobb hozzá a sülthagymás, ennek alapból ott a finom hagyma ízesítés.

A friss májból készített gombóc, vagy galuska különlegesen finom – csakhogy le kell kaparni a májat hozzá, vagy pedig ledarálni, ami ugye nem egy tiszta munka, és utána a daráló elmosása a nyakunkon van.

Így aztán – hacsak nem valami ünnepi alkalomra főzünk – pontosan megfelelő a már felvázolt módszer – elővenni egy-két májkonzervet, felbontani, kikavarni, beszaggatni, megfőzni….

S ha már itt tartunk – a legjobb hozzá vagy a sülthagymás kenőmájas – már ezt is említettem – vagy a dobozos marhamájkrém. Ennek erőteljes az íze – ami ennél a levesbetétnél kifejezetten előnyös.

A májgaluska hozzávalói a következők –

 • 1-2 májkrém, vagy
 • 1-2 csirkemáj
 • 1 tojás
 • 1/2 csokor apróra vágott petrezselyem
 • 1 hagyma apróra vágva, vagy inkább reszelve
 • pici majoránna
 • só,
 • bors
 • és annyi zsemlemorzsa, amennyit felvesz, de még picit hígabb, mint hogy szaggatnánk

Elkészítésének módja –

 1. Ha mégis a friss máj mellett döntöttünk, akkor félfagyott állapotban lekaparjuk a májat. Esetleg lereszelhetjük, vagy darálhatjuk is.
 2. A lényeg, hogy a hártyáját dobjuk ki. Ezután a keletkezett péphez tojást, felaprított hagymát, petrezselyemzöldet, sót-borsot, késhegynyi majoránnát adunk, és egy kis zsemlemorzsát.
 3. Vagy lisztet, és zsemlemorzsát – nekem ez jobban bejön. A lényeg, hogy jól kavarható legyen a masszánk.
 4. Várunk nagyjából félórát, ezalatt a zsemlemorzsa, vagy búzadara megdagad, az ízek összeérnek – a massza keményebb, jól formálható lesz, indulhat a szaggatás.
 5. Lerakjuk pihenni, míg a leves alapját készítjük – ha már forr, akkor kiskanállal, vagy ahogy szeretjük beleszaggatjuk.
  Ha feljött a tetejére, akkor lényegében jó, de még állnia kell a levesben. Részint azért, hogy tovább puhuljon, részint pedig az ízét átadja.
 6. Ha májkrém mellett döntünk, akkor a dobozt felnyitjuk, kiszedjük belőle a krémet, s utána az elkészítése tökéletesen azonos a friss májból készítettel. A végeredmény viszont közel azonos.