2024-05-23

Magyaros matambre – göngyölt hús

Matambre-gongyolt-hus

Magyaros azért, mert mi készítjük, s eredetileg ez argentin étel. És magyaros azért is, mert hozzánk közelállóbb alapanyagokat használunk.

Ennek az ételnek az eredeti neve éhséggyilkost jelent – nyilván nem véletlenül.

Azt viszont tudni kell, hogy az argentinok a húson kívül főleg zöldségeket, és a tojást használták. Sonkát, vagy sajtot – nem igazán.

Eredetileg ez a fogás marhahúsból készült. A marhának oldalsó, vékony izomzatából, amivel az élősködőket, legyeket tartja távol. Ha rászállnak, akkor megrázkódik vele.

Mivel nálunk a marha nem annyira elfogadott húsféle, ráadásul aki szereti – annak is már szinte megfizethetetlen, ezért most sertéskarajból készítjük el.

Lehetne hasaaljából, mert az vékonyabb, ellenen jóval zsírosabb is, márpedig ez a húskészítmény sovány.

A karajt, ha leválasztottuk a csontról, akkor lehártyázzuk, a körvérjét eltávolítjuk, és csigaalakban óvatosan késsel befelé haladva nagyjából 1 centis szeletté vágjuk. Ha kicsit vastagabbra sikerült, vagy egyenetlen, akkor klopfolóval ütögessük meg.

Nézzük, az argentin göngyölt hús hozzávalóit – persze magyaros recept szerint –

 • 1,5 karaj, vagy más olyan sertésrész, amiből jókora szelet kialakítható – vagy marhahús
  jó nagy csokor petrezselyem
 • sárgarépa 1 szál tisztítva, hosszában hasítva
 • rakhatunk bele spenótot is egy csomónyit – de nem kötelező
 • 5 gerezd fokhagyma
 • 2 kisebb tojás
 • só, 3 dkg
 • bors ízlés szerint – de tudni kell, hogy eredetileg igen borsosan készítették, és készítik – fűszerezni erőteljesen ér…
 • 5 db 6 perces főtt tojás
 • 2 db kaliforniai paprika
 • sajt 15 dkg,
 • 6 szelet sonka

Elkészítésének módja a következő –

 1. A karajt, vagy marhát előkészítjük, hogy egy közepes tepsinyi hússzeletünk legyen. Ahol vastagabb, ott megütögetjük klopfolóval.
 2. Ezután a petrezselymet, esetleg spenótot felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és szétnyomjuk, összekeverjük az egészet, s hozzáadunk egy tojást.
 3. Nyersen. Az eredeti receptben nincs ilyen, viszont így a töltelék nagyrészt egyben marad.
 4. A húst kiterítjük, aztán fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk – utóbbit igen erőteljesen.
 5. Rákenjük az akár átmixelt petrezselmes-spenótos masszát, aztán rárakunk egy sor sárgarépát, egy sor apróra vágott kaliforniai paprikát, egy sor félbevágott tojást, és még egy sort, vagy akár kettőt is sonkába tekert reszelt sajtból.
 6. Ezt az egészet meg is szórhatjuk egy kis sajttal, tőlünk, magyaroktól nem áll ez messzi, ráadásul ezzel is segítjük azt, hogy a töltelék ne mozduljék el, összeálljék.
 7. Ezután az egészet szépen, szorosan feltekerjük. Tekeréskor hozzánk közel a keskenyebb vége legyen, tehát hosszabbat tekerjük.
 8. Mikor feltekertük az egészet, akkor akár összevarrjuk a végét végig, rögzítjük hogy sütés közben ne nyíljon ki.
 9. De konyhai madzaggal is köthetjük, mint a sonkát szokás. Sőt, sonhahálót vásárolhatunk – ami sütéshez is használható.
 10. Amelyik szimpatikusabb nekünk azt alkalmazzuk. Ha van hústűnk – kis ügyességgel azt is alkalmazhatjuk.
 11. Most berakjuk egy nagyobb edénybe, amibe beleöntünk nagyjából fél liter tejet. Lefedjük, és ezzel pároljuk óvatosan nagyjából 1 órát.
 12. Ha elkészültünk, akkor az erősen megcsappant tejjel átrakjuk egy tepsibe, s a felmelegített sütőben szépen körbe pirítjuk.
 13. Ha elkészült, akkor először lehűtjük, majd hűtőbe rakjuk – legjobb, ha egy éjszakára – mert úgy lesz igazán szépen szeletelhető.
 14. Tálalás előtt eltávolítjuk a rögzítésre használt anyagot, aztán már vihetjük is az asztalra – feltéve ha előtte szépen felszeleteltük.
 15. Melegen is szokták fogyasztani, de akkor főleg paradicsomosan készítik, paradicsomos szósszal, azzal öntik le a húst.