
Van az úgy, hogy nem tudunk mit kezdeni a maradék sótlan kiflivel, zsemlével, kaláccsal. Erre tökéletes megoldás a máglyarakás süti.
Egy kis tej, egy kis tojás, pici vaj, cukor, alma – no meg egy kis baracklekvár – és már kész is a csoda.
Egy finomság, melynél úgy érezzük, hogy az a maradék kifli-kalács erre teremtetett.
Egykor, nagyanyáink idejében jóval többször készítették ezt a sütit, manapság ideje leporolni a receptjét – mert ésszerű nem pocsékolni.
Meg amúgy is: miért ne lehetne valami finom ehetőt belőle varázsolni?
A máglyarakás hozzávalói a következők –
- 5 szikkadt zsemle, vagy sótlan kifli, esetleg kalács
- 1/2 liter tej,
- 3 tojás
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 20 dkg lrostálycukor
- 4-5 átlagos alma
- ízlés szerint őrölt fahéj
- 15 dkg baracklekvár
- a tepsi kikenéséhez zsiradék
- megszórásához zsemlemorzsa
Elkészítése az alábbiak szerint történik –
- Először a tepsit kikenjük, aztán beszórjuk zsemlemorzsával.
- A péksüteményt egy centi vastagon fölszeleteljük, közben a tejet fölforraljuk.
- A tojások sárgáját 8 deka vajjal, vagy margarinnal meg a fele cukorral habosra keverjük és a forró tejjel együtt a zsemlére öntjük.
- Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbehasítjuk, magházát kimetsszük. Húsát vékonyan fölszeleteljük és a maradék vajon, vagy margarinon fahéjjal megszórjuk, megpároljuk.
- Elővesszük az előkészített tepsit. Az áztatott zsemle, kifli, kalács felét belekenjük, az almát egyenletesen rárakosgatjuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk.
- A baracklekvár egy részét kevés vízzel simára keverjük és háromnegyedével a zsemlét megkenjük.
- Sütőben, közepes lánggal kb. 30 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét a maradék cukorral meg a baracklekvárral kemény habbá verjük.
- A tojáshabot a sült tésztára simítjuk, végül a sütőbe visszatolva még nagyjából 10 percig sütjük közepes lángon, 180 fokon. Egy picit piruljon, de csak éppen hogy.