Máglyarakás

Méglyarakás

Van az úgy, hogy nem tudunk mit kezdeni a maradék sótlan kiflivel, zsemlével, kaláccsal. Erre tökéletes megoldás a máglyarakás süti.

Egy kis tej, egy kis tojás, pici vaj, cukor, alma – no meg egy kis baracklekvár – és már kész is a csoda.

Egy finomság, melynél úgy érezzük, hogy az a maradék kifli-kalács erre teremtetett.

Egykor, nagyanyáink idejében jóval többször készítették ezt a sütit, manapság ideje leporolni a receptjét – mert ésszerű nem pocsékolni.

Meg amúgy is: miért ne lehetne valami finom ehetőt belőle varázsolni?

A máglyarakás hozzávalói a következők –

  • 5 szikkadt zsemle, vagy sótlan kifli, esetleg kalács
  • 1/2 liter tej,
  • 3 tojás
  • 10 dkg vaj, vagy margarin
  • 20 dkg lrostálycukor
  • 4-5 átlagos alma
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • 15 dkg baracklekvár
  • a tepsi kikenéséhez zsiradék
  • megszórásához zsemlemorzsa

Elkészítése az alábbiak szerint történik –

  1. Először a tepsit kikenjük, aztán beszórjuk zsemlemorzsával.
  2. A péksüteményt egy centi vastagon fölszeleteljük, közben a tejet fölforraljuk.
  3. A tojások sárgáját 8 deka vajjal, vagy margarinnal meg a fele cukorral habosra keverjük és a forró tejjel együtt a zsemlére öntjük.
  4. Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbehasítjuk, magházát kimetsszük. Húsát vékonyan fölszeleteljük és a maradék vajon, vagy margarinon fahéjjal megszórjuk, megpároljuk.
  5. Elővesszük az előkészített tepsit. Az áztatott zsemle, kifli, kalács felét belekenjük, az almát egyenletesen rárakosgatjuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk.
  6. A baracklekvár egy részét kevés vízzel simára keverjük és háromnegyedével a zsemlét megkenjük.
  7. Sütőben, közepes lánggal kb. 30 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét a maradék cukorral meg a baracklekvárral kemény habbá verjük.
  8. A tojáshabot a sült tésztára simítjuk, végül a sütőbe visszatolva még nagyjából 10 percig sütjük közepes lángon, 180 fokon. Egy picit piruljon, de csak éppen hogy.