Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Máglyarakás

Van az úgy, hogy nem tudunk mit kezdeni a maradék sótlan kiflivel, zsemlével, kaláccsal. Erre tökéletes megoldás a máglyarakás süti.

Egy kis tej, egy kis tojás, pici vaj, cukor, alma – no meg egy kis baracklekvár – és már kész is a csoda. Egy finomság, melynél úgy érezzük, hogy az a maradék kifli-kalács erre teremtetett.

Egykor, nagyanyáink idejében jóval többször készítették ezt a sütit, manapság ideje leporolni a receptjét – mert ésszerű nem pocsékolni. Meg amúgy is: miért ne lehetne valami finom ehetőt belőle varázsolni?

A máglyarakás hozzávalói a következők –

5 szikkadt zsemle, vagy sótlan kifli, esetleg kalács

1/2 liter tej,

3 tojás

10 dkg vaj, vagy margarin

20 dkg lrostálycukor

4-5 átlagos alma

ízlés szerint őrölt fahéj

15 dkg baracklekvár

a tepsi kikenéséhez zsiradék

megszórásához zsemlemorzsa

Elkészítése az alábbiak szerint történik –


Először a tepsit kikenjük, aztán beszórjuk zsemlemorzsával.

A péksüteményt egy centi vastagon fölszeleteljük, közben a tejet fölforraljuk.

A tojások sárgáját 8 deka vajjal, vagy margarinnal meg a fele cukorral habosra keverjük és a forró tejjel együtt a zsemlére öntjük.

Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbehasítjuk, magházát kimetsszük. Húsát vékonyan fölszeleteljük és a maradék vajon, vagy margarinon fahéjjal megszórjuk, megpároljuk.

Elővesszük az előkészített tepsit. Az áztatott zsemle, kifli, kalács felét belekenjük, az almát egyenletesen rárakosgatjuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk. A baracklekvár egy részét kevés vízzel simára keverjük és háromnegyedével a zsemlét megkenjük. Sütőben, közepes lánggal kb. 30 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét a maradék cukorral meg a baracklekvárral kemény habbá verjük. A tojáshabot a sült tésztára simítjuk, végül a sütőbe visszatolva még nagyjából 10 percig sütjük közepes lángon, 180 fokon. Egy picit piruljon, de csak éppen hogy.

Ha tetszett a máglyarakás recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük