Máglyarakás
Van az úgy, hogy nem tudunk mit kezdeni a maradék sótlan kiflivel, zsemlével, kaláccsal. Erre tökéletes megoldás a máglyarakás süti.
Egy kis tej, egy kis tojás, pici vaj, cukor, alma – no meg egy kis baracklekvár – és már kész is a csoda. Egy finomság, melynél úgy érezzük, hogy az a maradék kifli-kalács erre teremtetett.
Egykor, nagyanyáink idejében jóval többször készítették ezt a sütit, manapság ideje leporolni a receptjét – mert ésszerű nem pocsékolni. Meg amúgy is: miért ne lehetne valami finom ehetőt belőle varázsolni?
A máglyarakás hozzávalói a következők –
5 szikkadt zsemle, vagy sótlan kifli, esetleg kalács
1/2 liter tej,
3 tojás
10 dkg vaj, vagy margarin
20 dkg lrostálycukor
4-5 átlagos alma
ízlés szerint őrölt fahéj
15 dkg baracklekvár
a tepsi kikenéséhez zsiradék
megszórásához zsemlemorzsa
Elkészítése az alábbiak szerint történik –
Először a tepsit kikenjük, aztán beszórjuk zsemlemorzsával.
A péksüteményt egy centi vastagon fölszeleteljük, közben a tejet fölforraljuk.
A tojások sárgáját 8 deka vajjal, vagy margarinnal meg a fele cukorral habosra keverjük és a forró tejjel együtt a zsemlére öntjük.
Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbehasítjuk, magházát kimetsszük. Húsát vékonyan fölszeleteljük és a maradék vajon, vagy margarinon fahéjjal megszórjuk, megpároljuk.
Elővesszük az előkészített tepsit. Az áztatott zsemle, kifli, kalács felét belekenjük, az almát egyenletesen rárakosgatjuk, majd a maradék zsemlével beborítjuk. A baracklekvár egy részét kevés vízzel simára keverjük és háromnegyedével a zsemlét megkenjük. Sütőben, közepes lánggal kb. 30 percig sütjük. Ezalatt a tojásfehérjét a maradék cukorral meg a baracklekvárral kemény habbá verjük. A tojáshabot a sült tésztára simítjuk, végül a sütőbe visszatolva még nagyjából 10 percig sütjük közepes lángon, 180 fokon. Egy picit piruljon, de csak éppen hogy.
Ha tetszett a máglyarakás recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!