Madártej szelet

madártej szelet sütemény

Nem nehéz kitalálni, miért a név: madártej szelet. Alul sárga krém, felül édes hab…. Ki nem szeretné a klasszikus édességet….? Nem csak külsőleg hasonlít e

sütemény névadójához, hanem ízében is próbálja hozni jellegzetességeit – persze amennyire lehetséges.

Sok süteménnyel ellentétben e finomságnál ha már használunk tojásfehérjét egyik összetevőjéhez, krémjéhez felhasználjuk a „maradék” sárgáját is. Így nem kell

elmélkedni rajta, mit kezdjünk a „maradékkal”.

Tetejére – bár stílusos lenne a tojásfehérje hab – ahelyett tejszínt kenünk – de ettől egy mákszemnyivel sem lesz kevésbé madártej ízű.

Rendkívül finom sütemény, érdemes vele időt tölteni.

A madártej szelet hozzávalói a következők –

Tésztához –

  • 8 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 8 evőkanál liszt

Krémhez:

  • 8 tojássárga
  • 2 csomag jó vaníliás cukor
  • 5 evőkanál cukor
  • fél liter tej
  • 4 evőkanál keményítő
  • 15 dkg van

Habhoz:

  • 4 dl tejszín
  • 1 mokkáskanálnyi zselatin, vagy megfelelő mennyiségű habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor – lehetőleg valódi

A madártej szelet elkészítési módja:

  1. A tojások fehérjét lehetőleg hidegen egy kis sóval jó kemény habbá verjük, majd mehet bele a cukor. Azzal is tovább verjük.
  2. Ha már jó a massza, akkor beleszórjuk – lehetőleg szűrőn keresztül a lisztet a sütőporral egyetemben. Így jó levegős lesz. Alulról felfele emelgetve belekeverjük,
  3. mintha piskótát készítenénk – végtére is tényleg azt csinálunk, csak kicsit másképp.
  4. Ezután sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, majd közepes hőfokon, előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük.
  5. Ha elkészült, akkor sütés után kivesszük a sütőből és lehűtjük. .
  6. Egy közepes tálkában a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, keményítővel felkavarjuk, és amikor teljesen csomómentes, hozzáöntjük a tejet. Egy vízzel kiöblített lábasba öntjük, és tűzhelyre tesszük.
  7. Besűrítjük, krémmé főzzük, amint elkészül, akkor egy habverő segítségével hozzákeverjük több részbe elvágva a vajat, addig kevergetjük, míg el nem olvad, s ki nem
  8. hűl. Ezt a masszát aztán rákenjük a tésztánkra, s berakjuk a hűtőbe, vagy valami igazán hűvös helyre tesszük.
  9. A zselatinport pár csepp tejszínnel feloldjuk, majd az összes tejszínt kemény habbá verjük. Természetesen használhatunk helyette habfixálót is. Mikor elkezd emelkedni hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a feloldott zselatint.
  10. Sűrű habbá verjük, de vigyázzunk, hogy időben hagyjuk abba, mert nem vajat köpülünk… Amikor a habverőről nem esik le a tejszínhab felemelve, akkor elkészült, és jobb eredményünk már nem lesz.
  11. A habot rákenjük a tésztán lévő krémre, s ha szeretjük, akkor csokoládét reszelünk rá, de megszórhatjuk tortadarával is. Viszont e nélkül is csodálatosan finom. És csokoládé nélkül jobban hasonlít a madártejre – ha már egyszer ez a neve…