
Nem nehéz kitalálni, miért a név: madártej szelet. Alul sárga krém, felül édes hab…. Ki nem szeretné a klasszikus édességet….? Nem csak külsőleg hasonlít e
sütemény névadójához, hanem ízében is próbálja hozni jellegzetességeit – persze amennyire lehetséges.
Sok süteménnyel ellentétben e finomságnál ha már használunk tojásfehérjét egyik összetevőjéhez, krémjéhez felhasználjuk a „maradék” sárgáját is. Így nem kell
elmélkedni rajta, mit kezdjünk a „maradékkal”.
Tetejére – bár stílusos lenne a tojásfehérje hab – ahelyett tejszínt kenünk – de ettől egy mákszemnyivel sem lesz kevésbé madártej ízű.
Rendkívül finom sütemény, érdemes vele időt tölteni.
A madártej szelet hozzávalói a következők –
Tésztához –
- 8 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 5 evőkanál cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 8 evőkanál liszt
Krémhez:
- 8 tojássárga
- 2 csomag jó vaníliás cukor
- 5 evőkanál cukor
- fél liter tej
- 4 evőkanál keményítő
- 15 dkg van
Habhoz:
- 4 dl tejszín
- 1 mokkáskanálnyi zselatin, vagy megfelelő mennyiségű habfixáló
- 1 csomag vaníliás cukor – lehetőleg valódi
A madártej szelet elkészítési módja:
- A tojások fehérjét lehetőleg hidegen egy kis sóval jó kemény habbá verjük, majd mehet bele a cukor. Azzal is tovább verjük.
- Ha már jó a massza, akkor beleszórjuk – lehetőleg szűrőn keresztül a lisztet a sütőporral egyetemben. Így jó levegős lesz. Alulról felfele emelgetve belekeverjük,
- mintha piskótát készítenénk – végtére is tényleg azt csinálunk, csak kicsit másképp.
- Ezután sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, majd közepes hőfokon, előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük.
- Ha elkészült, akkor sütés után kivesszük a sütőből és lehűtjük. .
- Egy közepes tálkában a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, keményítővel felkavarjuk, és amikor teljesen csomómentes, hozzáöntjük a tejet. Egy vízzel kiöblített lábasba öntjük, és tűzhelyre tesszük.
- Besűrítjük, krémmé főzzük, amint elkészül, akkor egy habverő segítségével hozzákeverjük több részbe elvágva a vajat, addig kevergetjük, míg el nem olvad, s ki nem
- hűl. Ezt a masszát aztán rákenjük a tésztánkra, s berakjuk a hűtőbe, vagy valami igazán hűvös helyre tesszük.
- A zselatinport pár csepp tejszínnel feloldjuk, majd az összes tejszínt kemény habbá verjük. Természetesen használhatunk helyette habfixálót is. Mikor elkezd emelkedni hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a feloldott zselatint.
- Sűrű habbá verjük, de vigyázzunk, hogy időben hagyjuk abba, mert nem vajat köpülünk… Amikor a habverőről nem esik le a tejszínhab felemelve, akkor elkészült, és jobb eredményünk már nem lesz.
- A habot rákenjük a tésztán lévő krémre, s ha szeretjük, akkor csokoládét reszelünk rá, de megszórhatjuk tortadarával is. Viszont e nélkül is csodálatosan finom. És csokoládé nélkül jobban hasonlít a madártejre – ha már egyszer ez a neve…