Lusta asszony túrós süteménye
Valójában nem lusta asszonyoknak való sütemény, de ha a nyújtásnak akadálya van valami oknál fogva, akkor tökéletes megoldás – süti érdekében. Esetleg nincs nyújtótábla, s más megoldás sem adódik a probléma megoldására, vagy egyszerűen nincs idő gyúrogatni, s úgy gondoljuk – így gyorsabban megy. De akár mókából is ki lehet próbálni egyszer legalább, mert érdekes megoldás – ráadásul valóban működik.
Hogy még egyszerűbb legyen az összeállítás – a zsiradékot először fagyasszuk le, s reszeljük a tésztába. És a tetején se pakolgassuk a végén, hanem azt is nyugodtan reszeljük, vagy – helyette pici olajjal csurgatjuk. Hisz az is zsiradék. S ha olaj jó, akkor olvasztott vaj, margarin, vagy zsír is megteszi. Ki-ki saját választása szerint.
S ha már túróst sütünk egyszer, kipróbálhatjuk a gyümölccsel turbózottat is. Lehet meggyesen, barackosan, birsalmasajtosan – vagy ahogy tetszik.
Nézzük a lusta asszony túrós süteménye recept hozzávalóit!
30 dkg liszt
20 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
Túrótöltelék
½ kg legalább félzsíros túró
1 csomag vaníliás cukor, vagy fél vanília kikaparva
3 evőkanál búzadara
3 evőkanál kristálycukor
5 dkg mazsola
esetleg –
1 üveg magozott meggy befőtt
Nedves keverék:
1/2 liter tej
3 tojás sárgája
15 dkg margarin , vagy vaj,
Előveszünk egy kistepsit, sütőpapírral kibéleljük – ha normál adagot akarunk készíteni, akkor mindennel duplán számoljunk, ez esetben normál tepsiméretet használunk. Olyat, amiben piskótát sütünk. . Kivajazunk egy kisebb tepsit. Egy normál gáztepsinek maximum a fele kell.
Összekeverjük egy tálban a lisztet, cukrot, sütőport, vaníliáscukrot és sót, elkutyulgatjuk egy-két percig, hogy egyenletesen eloszoljon, majd a felét beleszórjuk szépen a tepsiben lévő lisztes részre.
Elővesszük a túrót, összekeverjük egy tálkában a búzadarával, cukorral, mazsolával és szépen rámorzsoljuk a lisztes keverékre – vigyázva, hogy ne maradjon ki belőle.
Ha gyümölcsösen készítjük, akkor most szórjuk rá azt is, a túrós keverék tetejére, majd jöhet a száraz, lisztes anyag másik fele.
Most összedolgozzuk a nedves keveréket, s ha ezzel is megvagyunk, akkor ráreszeljük a margarint, vagy vajat, zsírt, vagy rácsurgatjuk az olajat.
Lerakjuk pihenni annyi időre, míg a sütőt előmelegítjük. Sütése ugyanúgy történik, mint bármelyik tésztának. Gyakorlott házitündérek meglátják, ha elkészült a finomság. Aki nem bízik még annyira tudományában az tűpróbával is megállapíthatja.
Ha tetszett a lusta asszony túrós süteménye recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro recepek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!