Lusta asszony túrós süteménye

Lusta asszony túrós süteménye

Valójában nem lusta asszonyoknak való sütemény, de ha a nyújtásnak akadálya van valami oknál fogva, akkor tökéletes megoldás – süti érdekében.

Esetleg nincs nyújtótábla, s más megoldás sem adódik a probléma megoldására, vagy egyszerűen nincs idő gyúrogatni, s úgy gondoljuk – így gyorsabban megy.

De akár mókából is ki lehet próbálni egyszer legalább, mert érdekes megoldás – ráadásul valóban működik.

Hogy még egyszerűbb legyen az összeállítás – a zsiradékot először fagyasszuk le, s reszeljük a tésztába.

És a tetején se pakolgassuk a végén, hanem azt is nyugodtan reszeljük, vagy – helyette pici olajjal csurgatjuk. Hisz az is zsiradék.

S ha olaj jó, akkor olvasztott vaj, margarin, vagy zsír is megteszi. Ki-ki saját választása szerint.

S ha már túróst sütünk egyszer, kipróbálhatjuk a gyümölccsel turbózottat is. Lehet meggyesen, barackosan, birsalmasajtosan – vagy ahogy tetszik.

Nézzük a lusta asszony túrós süteménye recept hozzávalóit!

  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 30 dkg liszt

Túrótöltelék

  • ½ kg legalább félzsíros túró
  • 1 csomag vaníliás cukor, vagy fél vanília kikaparva
  • 3 evőkanál búzadara
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg mazsola

esetleg –

  • 1 üveg magozott meggy befőtt

Nedves keverék:

  • 1/2 liter tej
  • 3 tojás sárgája
  • 15 dkg margarin , vagy vaj

Elkészítése:

  1. Előveszünk egy kistepsit, sütőpapírral kibéleljük – ha normál adagot akarunk készíteni, akkor mindennel duplán számoljunk, ez esetben normál tepsiméretet használunk. Olyat, amiben piskótát sütünk.
  2. Kivajazunk egy kisebb tepsit. Egy normál gáztepsinek maximum a fele kell.
  3. Összekeverjük egy tálban a lisztet, cukrot, sütőport, vaníliáscukrot és sót, elkutyulgatjuk egy-két percig, hogy egyenletesen eloszoljon, majd a felét beleszórjuk szépen a tepsiben lévő lisztes részre.
  4. Elővesszük a túrót, összekeverjük egy tálkában a búzadarával, cukorral, mazsolával és szépen rámorzsoljuk a lisztes keverékre – vigyázva, hogy ne maradjon ki belőle.
  5. Ha gyümölcsösen készítjük, akkor most szórjuk rá azt is, a túrós keverék tetejére, majd jöhet a száraz, lisztes anyag másik fele.
  6. Most összedolgozzuk a nedves keveréket, s ha ezzel is megvagyunk, akkor ráreszeljük a margarint, vagy vajat, zsírt, vagy rácsurgatjuk az olajat.
  7. Lerakjuk pihenni annyi időre, míg a sütőt előmelegítjük. Sütése ugyanúgy történik, mint bármelyik tésztának. Gyakorlott házitündérek meglátják, ha elkészült a finomság. Aki nem bízik még annyira tudományában az tűpróbával is megállapíthatja.