
A lúdláb torta egy különleges, alkalmi sütemény – nagyon ritkán készül a háztartásokban, inkább cukrászdában vásároljuk.
Nem mondom, hogy pillanat alatt, de otthon is össze lehet hozni. Igazából nem bonyolult süti, inkább csak annak néz ki.
És a végeredmény annyira finom, hogy a kis szerencsétlenkedések is megbocsáthatók.
Csokoládé, csokis krém, meggy együtt – csodálatos az összhang. Ha valamire – erre a tortára valóban igaz – egyszerűen nagyszerű…
A lúdláb torta hozzávalói a következők –
- négy db tojás,
- 4 evőkanál liszt,
- 4 evőkanál cukor
- 2 dkg kakaó por
A krémhez az alábbi hozzávalók szükségesek –
- 4 evőkanál kakaó,
- 4 dl tejszín, ám készíthetjük akár tejjel…
- 25 dkg vaj,
- 3 evőkanál rum
- 1/2 kg magozott meggy konyakban áztatva /az áztatás elhagyható/
A máz alapanyagai –
- 10 dkg étcsokoládé,
- 2 evőkanál étolaj – hogy fényes legyen az a máz…
És most nézzük, hogy állítsuk össze ezt az egészet!
- A tojásokat szépen szétválasztjuk.
- Előveszünk két tálat. A nagyobbik tálban felverjük kemény habbá a fehérjéket, ahogy verjük, úgy adjuk hozzá fokozatosan a cukrot. Mikor már elég kemény a hab, apránként hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
- A lisztbe először belekeverjük a sütőport, és a sütőporos lisztet lazán – lehetőleg szitán keresztül – beleszórjuk lassan a tojáshabba, majd az egészet a tojáshabba forgatjuk ( szórás közben).
- A kapcsos tortaformát kikenjük vajjal, és megszórjuk liszttel. Beleborítjuk a piskóta masszát, s előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
- Amikor elkészült deszkára borítjuk, és kihűtjük. A krémhez a lisztet a kakaóval, cukorral és kevés tejjel, vagy tejszínnel csomómentesre keverjük.
- A többi tejet, vagy tejszínt felforraljuk, és apránként, állandó keverés mellett – lassan – hozzáadjuk a kakaós masszát.
- Amikor már jó sűrűre főtt, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.
- Ha rummal készítjük a tortát, akkor azt most rakjuk bele, majd vajjal – vagy margarinnal – szép simára keverjük.
- Amint elkevertük rendesen – belerakjuk a magozott meggyet, és azt lazán beleforgatjuk a krémbe, hogy még véletlenül se törjük össze. Immár csak annyi van hátra, hogy rákenjük az időközben kihűlt piskótára.
- Berakjuk a hűtőbe, és alaposan lehűtjük. Jót tesz neki, ha egy éjszaka áll, hisz utána csokoládéval fogjuk bevonni.
- A csokoládét gőz felett az étolajban felolvasztjuk, ezt a mázat csurgatjuk rá, és kenjük el a krém tetején. Hideg helyen pár óráig pihentetjük, utána gyönyörűen szeletelhető.
Fotó: Wikipédia módosítva