Lúdláb torta

Lúdláb torta, szelet

A lúdláb torta egy különleges, alkalmi sütemény – nagyon ritkán készül a háztartásokban, inkább cukrászdában vásároljuk.

Nem mondom, hogy pillanat alatt, de otthon is össze lehet hozni. Igazából nem bonyolult süti, inkább csak annak néz ki.

És a végeredmény annyira finom, hogy a kis szerencsétlenkedések is megbocsáthatók.

Csokoládé, csokis krém, meggy együtt – csodálatos az összhang. Ha valamire – erre a tortára valóban igaz – egyszerűen nagyszerű…

A lúdláb torta hozzávalói a következők –

  • négy db tojás,  
  • 4 evőkanál liszt, 
  • 4 evőkanál cukor  
  • 2 dkg kakaó por  

A krémhez az alábbi hozzávalók szükségesek –  

  • 4 evőkanál kakaó,  
  • 4 dl tejszín, ám készíthetjük akár tejjel…  
  • 25 dkg vaj,  
  • 3 evőkanál rum  
  • 1/2 kg magozott meggy konyakban áztatva /az áztatás elhagyható/  

A máz alapanyagai –

  • 10 dkg étcsokoládé,  
  • 2 evőkanál étolaj  – hogy fényes legyen az a máz…

És most nézzük, hogy állítsuk össze ezt az egészet!

  1. A tojásokat szépen szétválasztjuk. 
  2. Előveszünk két tálat. A nagyobbik tálban felverjük kemény habbá a fehérjéket, ahogy verjük, úgy adjuk hozzá fokozatosan a cukrot.  Mikor már elég kemény a hab, apránként hozzáadjuk a tojások sárgáját is.  
  3. A lisztbe először belekeverjük a sütőport, és a sütőporos lisztet lazán – lehetőleg szitán keresztül – beleszórjuk lassan a tojáshabba, majd az egészet a tojáshabba forgatjuk ( szórás közben).
  4. A kapcsos tortaformát kikenjük vajjal, és megszórjuk liszttel.  Beleborítjuk a piskóta masszát, s előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük. 
  5. Amikor elkészült deszkára borítjuk, és kihűtjük.  A krémhez a lisztet a kakaóval, cukorral és kevés tejjel, vagy tejszínnel csomómentesre keverjük. 
  6.  A többi tejet, vagy tejszínt felforraljuk, és apránként, állandó keverés mellett – lassan – hozzáadjuk a kakaós masszát.  
  7. Amikor már jó sűrűre főtt, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük.  
  8. Ha rummal készítjük a tortát, akkor azt most rakjuk bele, majd vajjal – vagy margarinnal – szép simára keverjük.
  9. Amint elkevertük rendesen – belerakjuk a magozott meggyet, és azt lazán beleforgatjuk a krémbe, hogy még véletlenül se törjük össze. Immár csak annyi van hátra, hogy rákenjük az időközben kihűlt piskótára.  
  10. Berakjuk a hűtőbe, és alaposan lehűtjük. Jót tesz neki, ha egy éjszaka áll, hisz utána csokoládéval fogjuk bevonni.   
  11. A csokoládét gőz felett az étolajban felolvasztjuk, ezt a mázat csurgatjuk rá, és kenjük el a krém tetején.  Hideg helyen pár óráig pihentetjük, utána gyönyörűen szeletelhető.

Fotó: Wikipédia módosítva