Ludaskása recept

ludaskása étel

A ludas-libás ételek manapság különösen drágák – kifejezetten ünnepi étekké léptek elő. A ludaskása egy olcsóbb verzió.

Eredetileg ezt az ételt levesfőzéssel kötötték egybe. A leves ugyanabból a libaaprólékból készült, ami aztán a ludaskása alapja lett.

Ugyanúgy a levesben főtt meg a zöldségféle is, és az aprólékot, a leveszöldség egy részét, no meg a rizst, vagy a gerslit a húsleves egy részével öntötték fel, így főzték.

Manapság ritkán vásárolnak egész libát az emberek, így a ludaskása más főzési módja terjedt el.

A ludaskása hozzávalói az alábbiak –

  • 1 kg libaaprólék
  • 25 dkg sárgarépa
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg libazsír
  • 5 dkg zeller
  • negyedkiló rizs, vagy gersli
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • egész bors
  • esetleg borsó
  • őrölt bors
  • ha szeretjük – gyömbér

A ludas kása összeállítása így történik:

  1. A sárgarépát, és a többi zöldséget megtisztítjuk, kockára vágjuk, és belerakjuk a felhevített libazsírba.
  2. Folyamatos keverés mellett ezeket szépen megpirítjuk, majd őrölt borssal és gyömbérrel ízesítjük.
  3. Hozzáadjuk az aprólékot,, sózzuk, borsozzuk, majd egy kis vizet – és leveskockát hozzáadva (természetesen ha libalevest főztünk, akkor abból rakunk) puhára pároljuk.
  4. Amikor a libahús már majdnem puha, a megmosott és jól lecsepegtetett rizst, vagy gerslit hozzákeverjük. A rizst tömegének legalább dupla mennyiségű vízzel felöntjük, majd lefedve sütőbe rakjuk – ott fog megpuhulni.
  5. Ha már lényegében megpuhult, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, s a sütőből kivesszük.
  6. A liba bár drága baromfiféle – nagy tömegű húst biztosít az asztalra, mely sokféleképpen, változatosan elkészíthető. S nem utolsó sorban – fölöttébb finom.