
A ludas-libás ételek manapság különösen drágák – kifejezetten ünnepi étekké léptek elő. A ludaskása egy olcsóbb verzió.
Eredetileg ezt az ételt levesfőzéssel kötötték egybe. A leves ugyanabból a libaaprólékból készült, ami aztán a ludaskása alapja lett.
Ugyanúgy a levesben főtt meg a zöldségféle is, és az aprólékot, a leveszöldség egy részét, no meg a rizst, vagy a gerslit a húsleves egy részével öntötték fel, így főzték.
Manapság ritkán vásárolnak egész libát az emberek, így a ludaskása más főzési módja terjedt el.
A ludaskása hozzávalói az alábbiak –
- 1 kg libaaprólék
- 25 dkg sárgarépa
- 20 dkg petrezselyemgyökér
- 10 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg libazsír
- 5 dkg zeller
- negyedkiló rizs, vagy gersli
- néhány szál petrezselyemzöld
- egész bors
- esetleg borsó
- őrölt bors
- ha szeretjük – gyömbér
A ludas kása összeállítása így történik:
- A sárgarépát, és a többi zöldséget megtisztítjuk, kockára vágjuk, és belerakjuk a felhevített libazsírba.
- Folyamatos keverés mellett ezeket szépen megpirítjuk, majd őrölt borssal és gyömbérrel ízesítjük.
- Hozzáadjuk az aprólékot,, sózzuk, borsozzuk, majd egy kis vizet – és leveskockát hozzáadva (természetesen ha libalevest főztünk, akkor abból rakunk) puhára pároljuk.
- Amikor a libahús már majdnem puha, a megmosott és jól lecsepegtetett rizst, vagy gerslit hozzákeverjük. A rizst tömegének legalább dupla mennyiségű vízzel felöntjük, majd lefedve sütőbe rakjuk – ott fog megpuhulni.
- Ha már lényegében megpuhult, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, s a sütőből kivesszük.
- A liba bár drága baromfiféle – nagy tömegű húst biztosít az asztalra, mely sokféleképpen, változatosan elkészíthető. S nem utolsó sorban – fölöttébb finom.