
Egykor ha libát vágott egy család, akkor azt jó pár napra beosztották. Több dolgot főztek belőle, kincs volt a háznál a ludaskása recept is.
Ezt az ételt általában aprólékból főzték, sőt – azt a hús használták fel sokan hozzá, amit amúgy levesbe főztek.
Így két legyet ütöttek egy csapásra. Jóízű leves is került az asztalra, és persze tartalmas második fogás. A leves az apróléktól elég zsíros lett, így annak egy részét leszedték, és hasznosították a rizsnél.
Amikor levesben főtt a hozzá való hús, akkor a zöldségből is szedtek hozzá, legfőképp a répából, vagy ami adódott. De persze készítették – jobb napokon – direkt ennek az ételnek is – ám jóval ritkábban. Most egy ilyen recept következik.
A ludaskása recept hozzávalói –
- 1 kiló libahús, vagy legalább másfél kiló csontos, aprólék
- 1 jókora nagy hagyma
- szép nagy csomó petrezselyemzöld
- 4 gerezd fokhagyma
- jó két kanálnyi zsiradék
- 40-50 dkg rizs
- só
- bors – nagyon jó ha rendesen borsos
- mehet bele egy kis fokhagyma is
- ha szeretjük, akkor pedig egy kiskanálnyi majoránna
Elkészítési módja a következő –
- Először is a húst megmossuk, átnézzük rendesen, hogy se toll, se tok, se szőr ne legyen rajta, aztán kellő módon aprózzuk. Előveszünk egy nagylábast, aztán a feldarabolt húst belerakjuk.
- Most megtisztítjuk a vöröshagymát, megmossuk, majd apró kockákra vágjuk. Fokhagyma héját leszedjük, azt meg vagy lereszeljük, vagy összenyomjuk.
- Megszórjuk a sóval, a frissen őrölt borssal, és mehet rá rendesen majoránna is. Ha szeretjük – készíthetjük lecsósan – csípőspaprikásan, az már a mi dolgunk.
- A petrezselyemzöldet megmossuk, deszkán apróra vágjuk, hozzáadjuk a húshoz, átkeverjük, majd felöntjük vízzel. Csak annyival, hogy ellepje. Lefedjük, aztán forrás után takarékon puhára főzzük.
- Ezután zsiradékon megpirítjuk a rizst, vizet öntünk rá, majd felaprózott petrezselymet is teszünk bele, sóval-borssal megszórjuk, majd megfőzzük. Ha már majdnem tökéletes, akkor a húshoz adjuk, és együtt főzzük még egy kicsit.
- Ha levesből készült hússal készítjük, akkor könnyebb dolgunk van. Kiszedjük jó félfővésében a húst, szedünk hozzá elegendő levest is, aztán ebbe a lébe főzzük a rizst, és ehhez adjuk a zöldségeket.
- Ez utóbbi az általánosabban ismert elkészítési mód, hisz a régieknek nagyon fontos volt, hogy kiadós ételeket készítsenek, és néhány alapanyagból akár több fogást is az asztalra tehessenek.