Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Ludaskása recept

Egykor ha libát vágott egy család, akkor azt jó pár napra beosztották. Több dolgot főztek belőle, kincs volt a háznál a ludaskása recept is. Ezt az ételt általában aprólékból főzték, sőt – azt a hús használták fel sokan hozzá, amit amúgy levesbe főztek.

Így két legyet ütöttek egy csapásra. Jóízű leves is került az asztalra, és persze tartalmas második fogás. A leves az apróléktól elég zsíros lett, így annak egy részét leszedték, és hasznosították a rizsnél.

Amikor levesben főtt a hozzá való hús, akkor a zöldségből is szedtek hozzá, legfőképp a répából, vagy ami adódott. De persze készítették – jobb napokon – direkt ennek az ételnek is – ám jóval ritkábban. Most egy ilyen recept következik.

A ludaskása recept hozzávalói –

1 kiló libahús, vagy legalább másfél kiló csontos, aprólék

1 jókora nagy hagyma

szép nagy csomó petrezselyemzöld

4 gerezd fokhagyma

jó két kanálnyi zsiradék

40-50 dkg rizs

bors – nagyon jó ha rendesen borsos

mehet bele egy kis fokhagyma is

ha szeretjük, akkor pedig egy kiskanálnyi majoránna

Elkészítési módja a következő –

Először is a húst megmossuk, átnézzük rendesen, hogy se toll, se tok, se szőr ne legyen rajta, aztán kellő módon aprózzuk. Előveszünk egy nagylábast, aztán a feldarabolt húst belerakjuk.

Most megtisztítjuk a vöröshagymát, megmossuk, majd apró kockákra vágjuk. Fokhagyma héját leszedjük, azt meg vagy lereszeljük, vagy összenyomjuk.

Megszórjuk a sóval, a frissen őrölt borssal, és mehet rá rendesen majoránna is. Ha szeretjük – készíthetjük lecsósan – csípőspaprikásan, az már a mi dolgunk.

A petrezselyemzöldet megmossuk, deszkán apróra vágjuk, hozzáadjuk a húshoz, átkeverjük, majd felöntjük vízzel. Csak annyival, hogy ellepje. Lefedjük, aztán forrás után takarékon puhára főzzük.

Ezután zsiradékon megpirítjuk a rizst, vizet öntünk rá, majd felaprózott petrezselymet is teszünk bele, sóval-borssal megszórjuk, majd megfőzzük. Ha már majdnem tökéletes, akkor a húshoz adjuk, és együtt főzzük még egy kicsit.

Ha levesből készült hússal készítjük, akkor könnyebb dolgunk van. Kiszedjük jó félfővésében a húst, szedünk hozzá elegendő levest is, aztán ebbe a lébe főzzük a rizst, és ehhez adjuk a zöldségeket.

Ez utóbbi az általánosabban ismert elkészítési mód, hisz a régieknek nagyon fontos volt, hogy kiadós ételeket készítsenek, és néhány alapanyagból akár több fogást is az asztalra tehessenek.

Ha tetszett a ludaskása recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük