Linzer tészta és almás linzer recept

linzertészta és almás linzer sütemény

Ezeket a recepteket az asszonyok már ezelőtt 80 évvel is ismerték – s nagyban készítették is.

– Először is néhány jó tanács a linzer tészta készítéséhez: – A vaj, melyet a linzer tészta és almás linzer előállításakor használunk, ne legyen túl kemény, mert különben a tészta nem lesz szép sima.


A tésztát gyorsan kell összegyúrni, mert ha lassú a művelet, a tészta nem áll össze.


Az összegyúrás után ajánlatos mindig a tésztát hideg helyre tenni pihentetni, mert a keményebb tésztát jobban tudjuk feldolgozni, mint a kéz által felmelegített tésztát.


Ha már a tésztát kinyújtottuk, villával többször beszurkáljuk, hogy a tészta a sütésnél ne húzódjon össze és ne hólyagozzon fel, hanem szép sima maradjon.
A linzer és porhanyós tészta a sütésnél igen könnyen kezelhető, mert lehet sütni erősebb és mérsékelt tűznél.

Túl nagy meglepetés nem érhet bennünket.
Ha a kiszúrt lyukak barnulni kezdenek, úgy a tésztát ki lehet venni, biztos hogy megsült. A tészta felső része mindig szép világos legyen.

Most pedig következik néhány linzer recept

Ezek nyomán igen jóízű lepényeket, tésztákat készíthetünk. Például meggy-, sárgabarack-, szilva-, alma-, őszibarack-, körte-, vegyes gyümölcslepényeket vagy gyümölcstortácskákat.

Fehér linzer tészta és almás lepény alapanyaga is lehet

40 deka liszt, 30 deka vaj, 12 deka őrölt mandula, 7 deka cukor, egy egész tojás, negyed citrom reszelt héja és leve. Az egészet hirtelen sima tésztává gyúrjuk.

Barna linzer tészta recept következik

35 deka liszt, 30 deka vaj, 4 deka porcukor, 18 deka darált mandula, egy egész tojás, egy sárgája, két evőkanálnyi kakaó egy fél citrom reszelt héja, esetleg fél narancs héja is belereszelve. Az egészet sima tésztává gyúrjuk.

Diós linzer tészta

18 deka liszt, 14 deka darált dió, 15 deka vaj, 7 deka cukor, 2 tojássárgája, kevés törött fahéj, fél citrom, fél narancs reszelt héjjal. Az egészet sima tésztává gyúrjuk. Ez a porhanyós tészta igen alkalmas meggy-, alma-, körte-, szilvalepényhez.

Nagyon omlós linzer tészta

20 deka liszt, 24 deka vaj, 7 deka porcukor, 3 tojássárgája, fél citrom reszelt héja. Az egészet gyorsan összegyúrjuk.

Angol linzer tészta

Három keményre főtt tojássárgáját áttörünk finom szőrszitán és 20 deka liszttel, 16 deka vajjal, 4 deka cukorral, fél citrom reszelt héjával sima tésztát gyúrunk belőle.

És végül a linzer tészta és almás linzer recept

Hozzávalók:

 • 40 deka liszt
 • 30 deka vaj
 • 12 deka őrölt mandula
 • 7 deka cukor
 • egy egész tojás
 • negyed citrom reszelt héja és leve.

Elkészítése:

 1. Az egészet hirtelen sima tésztává gyúrjuk. – Lerakjuk kicsit hideg helyre pihenni, aztán felét kinyújtjuk vékonyan, és lepénysütőt, vagy tortaformát kibélelünk vele.
  Világosra megsütjük, ha kihűlt, valamilyen ízzel (barack Ízzel) vékonyan a tésztát megkenjük.
 2. Aztán egy kiló almát megtisztítva negyedekre vágunk, a magházat kivágjuk. A negyedekből vékony szeleteket vágunk.
 3. Kevés vajjal, cukorral kissé lepirítjuk. Ha kihűlt, rárakjuk a tésztára.
 4. Az almába keverhetünk kevés törött fahéjjal és mazsolát is. Egy másik vékonylap tésztával letakarjuk, vagy keresztbe rakott, ujjnyi széles tésztaszalagokat rakunk rá.
  Tojással megkenjük és a sütőben lassan készre sütjük.