Linzer tészta alaprecept

linzer tészta sütemény

A linzer tészta talán legegyszerűbb, legkönnyebben, s leggyorsabbal elkészíthető tésztafélénk. Ráadásul olcsó, és rendkívül sokáig eltartható jó minőségben.

Bár manapság kicsit feledésbe merült – érdemes elővenni a nagyi receptjét, vagy rákeresni a neten – feltéve ha elfelejtettük az alap arányokat.

Egyetlen probléma van ezzel a süteménnyel, mégpedig az, hogy egy napig állnia kell töltötten, utána lesz igazán fogyasztható, addigra fog a lekvárral tökéletes

elegyet alkotni a tészta, szívja magába az ízeket, s lesz olyan igazi omlós linzer.

Mivel hosszú ideig eláll, ezért az ünnepek előtt akár már egy héttel is elkészíthetjük. Sőt – ez még jót is tesz neki.

Lényeges, hogy finomlisztet használjunk hozzá, gyorsan dolgozzunk, hideg alapanyagokkal, és legalább néhány órán keresztül a hűtőben pihentessük a süteménynek valónkat.

A linzer tészta 3 fajtáját ismerjük, ezek elkészítési aránya a következő –

 1. Az elsőnél 30 deka liszt, 30 deka zsiradék, 10 dkg cukor az arány.
 2. A másik fajtánál 30 dkg liszt, 15 dkg zsiradék
 3. 10 dkg cukor a kívánatos.
 4. A harmadiknál pedig jön a legismertebb, az 1:2:3, vagyis 10 dkg cukor, 20 dkg zsiradék, 30 dkg liszt.
 5. A linzer legfinomabb vajjal készítve, de pótolhatjuk margarinnal is. Ha netán sertészsírral készítjük, akkor kevesebbet tegyünk a tésztába, mint vajból (10 deka helyett 7 dekát).
 6. A linzertésztába nem teszünk tojást,
 7. esetleg egy kevés sárgáját, mert a tojásfehérjétől megkeményedik. Ha nem áll össze a tészta, tejföllel vagy hideg vízzel dolgozzunk, sohasem tejjel, mert attól is keményebb lesz. De ezekből a pótló alapanyagokból is csak minimális mennyiséget használjunk.
 8. A linzertésztát végig erős lángon sütjük. Akkor van készen, ha nemcsak a teteje, hanem az alja is színt kap (a tészta fajtájától függően halványsárga, szép piros, vagy barna).
 9. Az omlós tésztából édes lepények, aprósütemények készülhetnek, de ez az alapja a legtöbb sós süteménynek is.
 10. Nyugodtan kóstoljuk meg készítés közben a nyers tésztát, ha jó sósnak érezzük, akkor megfelelő a sós stangli vagy pogácsa tészta. Ha érződik az édeskés íz az édes linzernél, akkor a lekvárral biztos, hogy tökéletes lesz.
 11. Édes, töltött aprósüteményhez az utolsó, 1-2-3-as arányú linzer tésztát használjuk. A többi inkább kinyújtott, töltött, esetleg rácsos süteményekhez való.