Levesekről általában

A leves főétkezésnél nem maradhat le az asztalról. Jó ha tudjuk mit, miért, hogyan...

Egyszerűnek tűnik, de nem árt ismerni a részleteket….

Nálunk, Magyarországon szinte kötelező része a déli főétkezésnek a leves, nem csoda ha fontos: a levesekről általában tudjunk minden tudhatót.

Érdekesség – Nem mindenütt délben tálalják ezt a fogást. Van, ahol inkább este, vacsorára fogyasztják.


Beszéljünk kicsit a levesekről általában!

A levest nem igazán az éhség csillapítására, inkább étvágykeltésre fogyasztjuk.

Illata, zamata, alacsony kalória tartalma biztosítja ezt a lehetőséget.

Azonban épp ez az alacsony kalóriatartalom az oka annak, hogy önálló étkezésre nem alkalmas.
Viszont ha második fogás könnyű, akkor érdemes az előételnek mégis tartalmasabbnak lennie.


Ezt nyilván zöldség- és hústartalommal, és levesbetéttel lehet elérni.
A jó leves sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz.


Az a jó, ha idényleveseket készítünk.


Ha belegondolunk – valójában nyáron zöldséget, gyümölcsöt kívánunk,
télen jöhetnek a füstölt húsok, hüvelyesek, és minden féle tartalmas, vagy sima tésztaleves.


Az sem elhanyagolható, hogy leves főzéséhez nem feltétlenül kell kiváló minőségű zöldség, hús.


Az nem baj, ha átlagosan megfelelő a minősége, no de picit fonnyadó dolgokból is igencsak finom étel készíthető.

Akkor jó a leves, ha ízes.

Fontos, hogy bátran használjunk fűszert – ezek étvágygerjesztő hatása sem elhanyagolható.


A levesbetétek tartalmasabbá teszik ételünket, ám fontos hogy ne főzzük be idejekorán őket. Legjobb
tálalás előtt, hirtelenjében. Így nem ázik el.


Az olyan levesbetéteket se készítsük el több órával tálalás előtt, mint például a pirított zsemlekocka. Kis
nedvességet is felszívnak, ráadásul időközben az ízük is megváltozhat.

A levesekről általában elmondható, hogy közkedvelt fogás, szinte el sem hagyható.

Régen szokás volt, hogy a háziasszony szedett mindenkinek.

Mára ez elfelejtődött,
tegyük tálba a levest, tányérra a zöldséget, húst – így mindenki annyit szed ezekből, amennyivel meg tud birkózni.

Ehetjük tányérból, de bögréből is.

A gyümölcslevesek kifejezetten hidegen jók.

A húslevesnél viszont nagyon is fontos a hőfok. Csak melegen tálalható.

S így van ezzel minden olyan étel, ami zsiradékkal készült.

Baromfiból, vagy csontos húsból készült levesnél, esetleg gyümölcslevesnél feltétlenül rakjunk az asztalra mindenki

terítéke mellé egy-egy tányért a leeső dolgoknak.

Étkezés után a megmaradó levest feltétlenül hűtsük le gyorsan, s rakjuk a hűtőbe – így megelőzhető a romlás

folyamata.

Tároláskor kihűlés után az ételt feltétlenül fedjük le lehetőleg légmentesen. Így megelőzhető, hogy átvegye a belső szagokat,

illatokat.

Valójában az a legjobb, ha hidegre mindent lezárva, becsomagolva teszük. Ezzel sok problémától megóvjuk magunkat.

Legközelebb a már nem általában beszélünk a levesekről, hanem recepteket, praktikákat teszünk közzé.

Fotó: Pixabay