Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Leveles vajas pogácsa

A vajas pogácsát szinte mindenki ismeri és szereti – a leveles vajas pogácsa ennek a finomságnak egy tovább gondolása. Hisz omlós, foszlós.

Finom uzsonnára, nasinak, tetejére rakhatunk reszelt sajtot, és valójában a leveles sajtos pogácsa is ennek a tésztafélének egy újabb változata.

Ez a fajta leveles pogácsa naturista, semmi mást nem tartalmaz csak lisztet, és vajat. No meg persze sót.

A leveles vajas pogácsa hozzávalói a következők –

fél kiló liszt

fél kiló vaj, vagy margarin

tetejére tojás

A tésztaféle elkészítésének menete –

Fele-fele arányban dolgozunk a liszttel, és vajjal, vagy margarinnal.

A lisztet mindenképpen szitáljuk meg, hogy lazább legyen a tésztánk – hisz más lazítót nem használunk.

A lisztből is, vajból is elveszünk egy maroknyit.

Ezután a maroknyi lisztet és a sok vajat összedolgozzuk alaposan.

Utána a kevés vajat, vagy margarint, a sok liszttel, sóval és annyi hideg vízzel, hogy elég masszív tésztát nyerjünk összedolgozzunk. Fontos, hogy gyorsan tevékenykedjünk, hisz vajas tésztát készítünk, és az nem szereti a kézmeleget.

Ezt a tésztát is jól kidolgozzuk és a kis vajjal összegyúrt liszttel együtt, hűvös helyen letakarva, 15 percig pihentetjük. (A tésztát is hűvös helyen készítjük.)

Azután belisztezett gyúródeszkán hosszúkás négyszög alakúra nyújtjuk ki a tésztát. Beletesszük a vajat a közepére, mint a legtöbb vajas tészta receptnél. Ráhajtjuk a tészta mind a négy sarkát, majd újra kinyújtjuk, De csak 20 perc múlva. Egymásra hajtjuk és újra kinyújtjuk – lehetőleg minél hűvösebb helyen.

Ezt az eljárást még 2—3-szor megismételjük, minden alkalommal betartva a 20 perces pihenési időt. S fontos az is, hogy a tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel, amit csak lehet, a nyújtófával kell elvégezni. Lisztezni is minél kevesebbet kell, de ha éppen elkerülhetetlen, a lisztet söprögessük le a tésztáról.

Az utolsó pihentetés után egy cm vastagra nyújtjuk ki a tésztát, tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojás sárgájával, vigyázva, hogy a tojás az oldalukon le ne csurogjon, hisz akkor az összefogná a „leveleket” – és sütőbe téve megsütjük.

Forró, 200 fokos – sütőben sütjük, azonnal tálaljuk. Tetejét megszórhatjuk még reszelt sajttal is, vagy köménymaggal – ami tetszik.

Ha tetszett a leveles vajas pogácsa recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük