2024-05-27

Leveles vajas pogácsa receptje

vajas leveles pogácsa

A vajas pogácsát szinte mindenki ismeri és szereti – a leveles vajas pogácsa ennek a finomságnak egy tovább gondolása. Hisz omlós, foszlós.

Finom uzsonnára, nasinak, tetejére rakhatunk reszelt sajtot, és valójában a leveles sajtos pogácsa is ennek a tésztafélének egy újabb változata.

Ez a fajta leveles pogácsa naturista, semmi mást nem tartalmaz csak lisztet, és vajat. No meg persze sót.

A leveles vajas pogácsa hozzávalói a következők –

 • fél kiló liszt
 • fél kiló vaj, vagy margarin
 • tetejére tojás

A tésztaféle elkészítésének menete –

 1. Fele-fele arányban dolgozunk a liszttel, és vajjal, vagy margarinnal.
 2. A lisztet mindenképpen szitáljuk meg, hogy lazább legyen a tésztánk – hisz más lazítót nem használunk.
 3. A lisztből is, vajból is elveszünk egy maroknyit.
 4. Ezután a maroknyi lisztet és a sok vajat összedolgozzuk alaposan.
 5. Utána a kevés vajat, vagy margarint, a sok liszttel, sóval és annyi hideg vízzel, hogy elég masszív tésztát nyerjünk összedolgozzunk. Fontos, hogy gyorsan tevékenykedjünk, hisz vajas tésztát készítünk, és az nem szereti a kézmeleget.
 6. Ezt a tésztát is jól kidolgozzuk és a kis vajjal összegyúrt liszttel együtt, hűvös helyen letakarva, 15 percig pihentetjük. (A tésztát is hűvös helyen készítjük.)
 7. Azután belisztezett gyúródeszkán hosszúkás négyszög alakúra nyújtjuk ki a tésztát. Beletesszük a vajat a közepére, mint a legtöbb vajas tészta receptnél. Ráhajtjuk
 8. a tészta mind a négy sarkát, majd újra kinyújtjuk, De csak 20 perc múlva. Egymásra hajtjuk és újra kinyújtjuk – lehetőleg minél hűvösebb helyen.
 9. Ezt az eljárást még 2—3-szor megismételjük, minden alkalommal betartva a 20 perces pihenési időt. S fontos az is, hogy a tésztához minél kevesebbet nyúljunk
 10. kézzel, amit csak lehet, a nyújtófával kell elvégezni. Lisztezni is minél kevesebbet kell, de ha éppen elkerülhetetlen, a lisztet söprögessük le a tésztáról.
 11. Az utolsó pihentetés után egy cm vastagra nyújtjuk ki a tésztát, tetszés szerinti nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük
 12. tojás sárgájával, vigyázva, hogy a tojás az oldalukon le ne csurogjon, hisz akkor az összefogná a „leveleket” – és sütőbe téve megsütjük.
 13. Forró, 200 fokos – sütőben sütjük, azonnal tálaljuk. Tetejét megszórhatjuk még reszelt sajttal is, vagy köménymaggal – ami tetszik.