
A lepcsánka-tócsni szlovák eredetű népi eledel, mely az egész országban elterjedt – általában más-más néven – hasonló elkészítéssel.
Sőt – alapanyaga nagyban hasonlít a főtt sztrapacskához is.
Az általánosan elterjed étel krumpliból, lisztből, sóval-borssal, fokhagymával ízesítve készül, amit aztán zsiradékban kisütnek.
A sütés tűzhelyen is történhet, de sütőben is készíthetjük.
Ez akkor jó, ha a zsiradékkal takarékoskodni akarunk, vagy egyszerűen nem bírja a gyomrunk. Ez esetben a tepsit kikenjük rendesen, majd a kikevert masszát belesimítjuk.
Pici olajjal, vagy olvasztott zsírral meglocsoljuk, és már mehet is a forró sütőbe. Hogy mikor készül el, azt simán megállapíthatjuk a színéből – no meg a csodálatos illatából.
A lepcsánka-tócsni hozzávalói a következők –
- 1 kg burgonya
- annyi krumpli, amennyit könnyedén felvesz, laza galuska minőségű tésztánk lesz
- só ízlés szerint – ha netán megkóstoljuk határozottan kell érezni a sós ízt. De ha nem merjük rendesen megsózni nem gond, fogyasztáskor is megtehetjük.
- bors egy mokkáskanálnyi, vagy több
Ha akarunk – rakhatunk bele egy tojást is, de anélkül is összeáll, hisz a burgonya keményítője megteszi a hatását.
Összekeverjük a hozzávalókat, aztán kedvünk szerint kisütjük.
Ám ezt a finomságot nem csak tisztán krumplival lehet elkészíteni.
Sokszor van a házban olyan zöldség, amivel nem nagyon tudunk mit kezdeni, mert valahogy kimaradt a levesből, vagy a kirántása babrás.
Most nincs kedv hozzá, esetleg megvettük a káposztát, hogy majd csinálunk belőle káposztás cvekedlit, de meleg van – nincs kedv mellette állni.
No jó – de akkor dobjuk ki?
Miért kéne?
Lesz belőle finom tócsni, más néven lepcsánka.
Ha patiszonból készítjük kellemes halíze lesz, feltétlenül érdemes kipróbálni.
Mindegyik alapanyaghoz illik a fokhagyma, talán a káposztásnál kell inkább vöröshagymában gondolkodni, no de ízlése válogatja.
A zöldséges tócsni hozzávalói –
- 1/4 kg krumpli,
- 3/4 kg valamilyen zöldség
- só
- bors
- fokhagyma törve
- esetleg vöröshagyma
- néhány kanál liszt (annyi, hogy könnyen lapítható tésztát kapjunk)
- esetleg 1 db tojás
Az alapanyagokat megtisztítjuk, lereszeljük nagy lyukú reszelőn (alma). Majd fűszerezzük, összekeverjük, dolgozzuk a liszttel, fokhagymával, esetleg tojással.
Olajban sütjük lepénykéknek.
Frissen a legjobb, de hidegen is kellemes eledel. – Elkészíthető hígabbra hagyva a tésztáját, s úgy sütve, mint egy palacsintát. Idősek jobban kedvelik így.
No és még egy elkészítési lehetőség. A krumpli simán, vagy zöldséggel van aki tejföllel keveri össze, meg liszttel.
A végeredmény viszont mindegyiknél finom, érdemes kipróbálni azt a módszert, amelyik a legszimpatikusabb!