Lepcsánka-tócsni variációk

Lepcsánka-tócsni variációk

A lepcsánka-tócsni szlovák eredetű népi eledel, mely az egész országban elterjedt – általában más-más néven – hasonló elkészítéssel.

Sőt – alapanyaga nagyban hasonlít a főtt sztrapacskához is.

Az általánosan elterjed étel krumpliból, lisztből, sóval-borssal, fokhagymával ízesítve készül, amit aztán zsiradékban kisütnek.

A sütés tűzhelyen is történhet, de sütőben is készíthetjük.

Ez akkor jó, ha a zsiradékkal takarékoskodni akarunk, vagy egyszerűen nem bírja a gyomrunk. Ez esetben a tepsit kikenjük rendesen, majd a kikevert masszát belesimítjuk.

Pici olajjal, vagy olvasztott zsírral meglocsoljuk, és már mehet is a forró sütőbe. Hogy mikor készül el, azt simán megállapíthatjuk a színéből – no meg a csodálatos illatából.

A lepcsánka-tócsni hozzávalói a következők –

  • 1 kg burgonya
  • annyi krumpli, amennyit könnyedén felvesz, laza galuska minőségű tésztánk lesz
  • só ízlés szerint – ha netán megkóstoljuk határozottan kell érezni a sós ízt. De ha nem merjük rendesen megsózni nem gond, fogyasztáskor is megtehetjük.
  • bors egy mokkáskanálnyi, vagy több

Ha akarunk – rakhatunk bele egy tojást is, de anélkül is összeáll, hisz a burgonya keményítője megteszi a hatását.

Összekeverjük a hozzávalókat, aztán kedvünk szerint kisütjük.

Ám ezt a finomságot nem csak tisztán krumplival lehet elkészíteni.

Sokszor van a házban olyan zöldség, amivel nem nagyon tudunk mit kezdeni, mert valahogy kimaradt a levesből, vagy a kirántása babrás.

Most nincs kedv hozzá, esetleg megvettük a káposztát, hogy majd csinálunk belőle káposztás cvekedlit, de meleg van – nincs kedv mellette állni.

No jó – de akkor dobjuk ki?

Miért kéne?

Lesz belőle finom tócsni, más néven lepcsánka.

Ha patiszonból készítjük kellemes halíze lesz, feltétlenül érdemes kipróbálni.

Mindegyik alapanyaghoz illik a fokhagyma, talán a káposztásnál kell inkább vöröshagymában gondolkodni, no de ízlése válogatja.

A zöldséges tócsni hozzávalói –

  • 1/4 kg krumpli,
  • 3/4 kg valamilyen zöldség
  • bors
  • fokhagyma törve
  • esetleg vöröshagyma
  • néhány kanál liszt (annyi, hogy könnyen lapítható tésztát kapjunk)
  • esetleg 1 db tojás

Az alapanyagokat megtisztítjuk, lereszeljük nagy lyukú reszelőn (alma). Majd fűszerezzük, összekeverjük, dolgozzuk a liszttel, fokhagymával, esetleg tojással.

Olajban sütjük lepénykéknek.

Frissen a legjobb, de hidegen is kellemes eledel. – Elkészíthető hígabbra hagyva a tésztáját, s úgy sütve, mint egy palacsintát. Idősek jobban kedvelik így.

No és még egy elkészítési lehetőség. A krumpli simán, vagy zöldséggel van aki tejföllel keveri össze, meg liszttel.

A végeredmény viszont mindegyiknél finom, érdemes kipróbálni azt a módszert, amelyik a legszimpatikusabb!