2024-07-12

Lencsepörkölt – a húsmentes finomság

Lencsepörkölt

Szilveszter környéke – pontosabban Újév napja a konyhában a lencséé. Mai napig még mindig ez a legnépszerűbb étel ezen a napon – a babona miatt főzzük, miszerint aki  lencsét eszik, az biztos nem fog nélkülözni az elkövetkező évben. 

Nem mindig van az embernek kedve főzelékezni, arra ráadásul nem árt valami feltét is. A magyar ember mindent kiránt, és mindenből pörköltöt, paprikást készít – akkor ezt miért hagynánk ki?  


Mivel azért mégiscsak egy növény őkelme – érdemes az átlagtól picit erőteljesebben fűszerezni.

Hozzávalók :

  • 1/2 kg lencse
  • 2 szép fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál zsiradék
  • 1 kis doboz paradicsomkonzerv
  • 1 fej TV-paprika
  • 2 evőkanál fűszerpaprika – amilyet szeretünk
  • köménymagból  nagyjából teáskanálnyi
  • néhány babérlevél
  • 1 liter víz 
  • csapott evőkanál só, de egy leveskocka igazán jótékony hatású
  • nagy doboz tejföl
  • nokedlihez
  • 3 tojás
  • víz
  • 1/2 kg liszt

A lencsepörkölt elkészítése:

A hagymákat összevágjuk, zsiradékon  megpirítjuk üvegesre, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az apróra vágott paprikát megszórjuk a piros fűszerpaprikával, hozzáadjuk a köménymagot, a babérlevelet, belerakjuk az átmosott lencsét, átkeverjük – aztán felöntjük a rizzsel. 


Fedő alatt főzzük, 30-40 perc alatt készül el, ha szükséges, akkor töltsünk utána vizet.


A végén megkóstoljuk, ha szükséges még utánafűszerezünk. Keverhetünk bele tejfölt, de hozzá is adhatjuk.


Elkészítjük a nokedlit a szokásos módon, bő sós vízben kifőzzük, öblítjük, aztán  együtt tálaljuk.