Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Lencseleves füstölt kolbásszal, csülökkel

A lencseleves füstölt kolbásszal nagyon hasonlatos elkészítési módban a bableveshez – ám nagy előny, hogy a lencse gyorsan puhul.

Így beáztatásra nincs szükség – sőt, még rosszabb is lenne. Ez a fajta hüvelyes simán, minden bűvészkedés nélkül maximum egy óra alatt megpuhul, márpedig annyi főzés a füstölt húsnak is kell.

És bár a kolbász, és a csülök nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, annyira finomak, hogy időről-időre még az is feladja az elveit, aki egyébként tudatosan étkezik.

A lényeg, hogy ne vigyünk túlzásba semmit sem – és akkor gond nem lehet.

A lencseleves füstölt kolbásszal, csülökkel hozzávalói a következők –

1/2 kg étkezési lencse

50-60 dkg füstölt csülök hús

1 db petrezselyem

1 db sárgarépa

10 dkg zeller

1 vöröshagyma

néhány gerezd fokhagyma

1 evőkanál só

3-4 db babérlevél

1 mokkás kanál  bors

1 csapott evőkanál fűszerpaprika

1-2 evőkanál zsír

20 dkg liszt  csipetkéhez

2-3 tojás

1 szál füstölt kolbász feldarabolva

A leves összeállítása, főzése az alábbi módon történik –

A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, beledobjuk a babérlevelet, majd a lencsét is. Borsozzuk, paprikázzuk, sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje legalább 2-3 ujjnyira, és főzzük. Negyedóra múlva felvágjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a leveshez, összekeverjük. Egy másik edényben megfőzzük a füstölt csülköt, ha megfőtt, kicsontozzuk, kockára vágjuk és a már a majdnem puha lencséhez adjuk.  Ekkor adjuk hozzá a feldarabolt kolbászt is.

Előkészítjük a csipetkét, a tojásokat összegyúrjuk a liszttel, majd apró csipetkéket szaggatunk a levesbe akkor, amikor már elég puha lencse. Megvárjuk, míg feljönnek a leves tetejére, utána főzzük még 1-2 percet, aztán kész is a levesünk.

Tejföllel is eheti, aki úgy szereti.

Ha tetszett a lencseleves füstölt kolbásszal, csülökkel recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Ligeti K. Forrás: Magyar Kukta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük