Lencseleves füstölt kolbásszal, csülökkel

lencseleves füstöltcsülökkel kolbásszal

A lencseleves füstölt kolbásszal nagyon hasonlatos elkészítési módban a bableveshez – ám nagy előny, hogy a lencse gyorsan puhul.

Így beáztatásra nincs szükség – sőt, még rosszabb is lenne. Ez a fajta hüvelyes simán, minden bűvészkedés nélkül maximum egy óra alatt megpuhul, márpedig annyi főzés a füstölt húsnak is kell.

És bár a kolbász, és a csülök nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, annyira finomak, hogy időről-időre még az is feladja az elveit, aki egyébként tudatosan étkezik.

A lényeg, hogy ne vigyünk túlzásba semmit sem – és akkor gond nem lehet.

A lencseleves füstölt kolbásszal, csülökkel hozzávalói a következők –

  • 1/2 kg étkezési lencse
  • 50-60 dkg füstölt csülök hús
  • 1 db petrezselyem
  • 1 db sárgarépa
  • 10 dkg zeller
  • 1 vöröshagyma
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál só
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 mokkás kanál  bors
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • 1-2 evőkanál zsír
  • 20 dkg liszt  csipetkéhez
  • 2-3 tojás
  • 1 szál füstölt kolbász feldarabolva

A leves összeállítása, főzése az alábbi módon történik –

  1. A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, beledobjuk a babérlevelet, majd a lencsét is. Borsozzuk, paprikázzuk, sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje legalább 2-3 ujjnyira, és főzzük.
  2. Negyedóra múlva felvágjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a leveshez, összekeverjük.
  3. Egy másik edényben megfőzzük a füstölt csülköt, ha megfőtt, kicsontozzuk, kockára vágjuk és a már a majdnem puha lencséhez adjuk.  Ekkor adjuk hozzá a feldarabolt kolbászt is.
  4. Előkészítjük a csipetkét, a tojásokat összegyúrjuk a liszttel, majd apró csipetkéket szaggatunk a levesbe akkor, amikor már elég puha lencse. Megvárjuk, míg feljönnek a leves tetejére, utána főzzük még 1-2 percet, aztán kész is a levesünk.
  5. Tejföllel is eheti, aki úgy szereti.

Fotó: Ligeti K. Forrás: Magyar Kukta