Lencseleves füstölt kolbásszal, csülökkel
A lencseleves füstölt kolbásszal nagyon hasonlatos elkészítési módban a bableveshez – ám nagy előny, hogy a lencse gyorsan puhul.
Így beáztatásra nincs szükség – sőt, még rosszabb is lenne. Ez a fajta hüvelyes simán, minden bűvészkedés nélkül maximum egy óra alatt megpuhul, márpedig annyi főzés a füstölt húsnak is kell.
És bár a kolbász, és a csülök nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, annyira finomak, hogy időről-időre még az is feladja az elveit, aki egyébként tudatosan étkezik.
A lényeg, hogy ne vigyünk túlzásba semmit sem – és akkor gond nem lehet.
A lencseleves füstölt kolbásszal, csülökkel hozzávalói a következők –
1/2 kg étkezési lencse
50-60 dkg füstölt csülök hús
1 db petrezselyem
1 db sárgarépa
10 dkg zeller
1 vöröshagyma
néhány gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
3-4 db babérlevél
1 mokkás kanál bors
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
1-2 evőkanál zsír
20 dkg liszt csipetkéhez
2-3 tojás
1 szál füstölt kolbász feldarabolva
A leves összeállítása, főzése az alábbi módon történik –
A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, beledobjuk a babérlevelet, majd a lencsét is. Borsozzuk, paprikázzuk, sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje legalább 2-3 ujjnyira, és főzzük. Negyedóra múlva felvágjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a leveshez, összekeverjük. Egy másik edényben megfőzzük a füstölt csülköt, ha megfőtt, kicsontozzuk, kockára vágjuk és a már a majdnem puha lencséhez adjuk. Ekkor adjuk hozzá a feldarabolt kolbászt is.
Előkészítjük a csipetkét, a tojásokat összegyúrjuk a liszttel, majd apró csipetkéket szaggatunk a levesbe akkor, amikor már elég puha lencse. Megvárjuk, míg feljönnek a leves tetejére, utána főzzük még 1-2 percet, aztán kész is a levesünk.
Tejföllel is eheti, aki úgy szereti.
Ha tetszett a lencseleves füstölt kolbásszal, csülökkel recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed! Fotó: Ligeti K. Forrás: Magyar Kukta