
A lencseleves füstölt kolbásszal nagyon hasonlatos elkészítési módban a bableveshez – ám nagy előny, hogy a lencse gyorsan puhul.
Így beáztatásra nincs szükség – sőt, még rosszabb is lenne. Ez a fajta hüvelyes simán, minden bűvészkedés nélkül maximum egy óra alatt megpuhul, márpedig annyi főzés a füstölt húsnak is kell.
És bár a kolbász, és a csülök nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, annyira finomak, hogy időről-időre még az is feladja az elveit, aki egyébként tudatosan étkezik.
A lényeg, hogy ne vigyünk túlzásba semmit sem – és akkor gond nem lehet.
A lencseleves füstölt kolbásszal, csülökkel hozzávalói a következők –
- 1/2 kg étkezési lencse
- 50-60 dkg füstölt csülök hús
- 1 db petrezselyem
- 1 db sárgarépa
- 10 dkg zeller
- 1 vöröshagyma
- néhány gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál só
- 3-4 db babérlevél
- 1 mokkás kanál bors
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- 1-2 evőkanál zsír
- 20 dkg liszt csipetkéhez
- 2-3 tojás
- 1 szál füstölt kolbász feldarabolva
A leves összeállítása, főzése az alábbi módon történik –
- A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, beledobjuk a babérlevelet, majd a lencsét is. Borsozzuk, paprikázzuk, sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje legalább 2-3 ujjnyira, és főzzük.
- Negyedóra múlva felvágjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a leveshez, összekeverjük.
- Egy másik edényben megfőzzük a füstölt csülköt, ha megfőtt, kicsontozzuk, kockára vágjuk és a már a majdnem puha lencséhez adjuk. Ekkor adjuk hozzá a feldarabolt kolbászt is.
- Előkészítjük a csipetkét, a tojásokat összegyúrjuk a liszttel, majd apró csipetkéket szaggatunk a levesbe akkor, amikor már elég puha lencse. Megvárjuk, míg feljönnek a leves tetejére, utána főzzük még 1-2 percet, aztán kész is a levesünk.
- Tejföllel is eheti, aki úgy szereti.
Fotó: Ligeti K. Forrás: Magyar Kukta