
A lekváros gombóc egy kicsit mellőzött tésztafélénk. Ha gombócot készítünk, akkor az általában szilvás, vagy túrós. A lekváros bajos, mert kifolyhat.
Ha elég sűrű lekvárt használunk, akkor nem – és ez esetben ér annyit, mintha szilvával készítenénk, vagy akár még többet is.
Az viszont biztos, hogyha hozzákezdünk – ha csak nem egy-két embernek főzzük, akkor tetemes mennyiséget kell belőle összehozni.
Hisz hamar éhes lesz utána az ember, s ha van belőle több is – akkor az csak természetes, hogy újra gombócevés lesz belőle….
A lekváros gombóc hozzávalói a következők –
- 80 dkg szitán áttört főtt burgonya, (nagyjából 1 kiló krumpli tisztítás után)
- 45 dkg liszt,
- 2 tojás sárgája,
- só,
- 25 dkg szilvalekvár, vagy más lekvár – a lényeg, hogy savanykás és kemény legyen amennyire csak lehet
- 4 dkg vaj,
- 10 dkg zsír,
- 15-20 dkg zsemlemorzsa,
- 10 dkg cukor.
A tészta összeállítása a következő módon történik –
- A frissen főzött, leszűrt, majd szépen áttört burgonyát megvárjuk, míg meghűl. Ellenkező esetben rengeteg lisztet kell hozzáraknunk, mert nyúlós lesz a tészta.
- Ha meghűlt, akkor összekeverjük a liszttel, a sóval és a tojás sárgájával. Szorultság esetén a tojások sárgáját elhagyhatjuk, mert anélkül is jó lesz, sőt lágyabb.
- Így viszont ha van benne, akkor tartalmasabb.
- A tésztát gyorsan összegyúrjuk, majd két részre osztjuk és egymás után – 2 db fél cm vastagságú levélre nyújtjuk.
- Egyenletes darabokra, kockákra – pontosabban négyzetekre vágjuk fel – akkorára, hogy egy kanálka keményebb lekvár gond nélkül beleférjen.
- A darabok közepére mogyorónál nagyobb lekvárt helyezünk (ha szilvalekvárral dolgozunk – megszórhatjuk fahéjjal is – finommá teszi nagyon.
- Ezután egyforma nagyságú gombócokat formálunk.
- Közben egy nagyobb fazékban bő vizet forralunk, egy kis sóval megízesítjük – és a gombócokat a forrásban levő vízbe befőzzük.
- Attól számítva, hogy a gombócok a víz tetejére feljöttek, lassú főzéssel még 4—5 percig főzzük tovább.
- Zsírban megpirítjuk a zsemlemorzsát, egy szűrőkanál segítségével kiszedjük a gombócokat a vízből, belerakjuk a morzsába,
- nem rázzuk össze azonnal, várunk egy-két percet hogy szusszanjon – kisebb eséllyel lesz baja.
- A lényeg, hogy összerázás után lehetőleg mindegyik jó morzsás legyen.
- Legjobb, ha fogyasztás előttre sikerül időzíteni a kifőzést, de nem dől össze a világ, ha akár ki is hűl, manapság mikróval pillanat alatt melegíthető,
- de hidegen is finom. Ehetjük porcukorral, fahéjas porcukorral, van aki a kristálycukorra esküszik, és olyan is, aki simán – magában szereti.