2024-05-27

Lekváros gombóc

lekváros gombóc

A lekváros gombóc egy kicsit mellőzött tésztafélénk. Ha gombócot készítünk, akkor az általában szilvás, vagy túrós. A lekváros bajos, mert kifolyhat.

Ha elég sűrű lekvárt használunk, akkor nem – és ez esetben ér annyit, mintha szilvával készítenénk, vagy akár még többet is.

Az viszont biztos, hogyha hozzákezdünk – ha csak nem egy-két embernek főzzük, akkor tetemes mennyiséget kell belőle összehozni.

Hisz hamar éhes lesz utána az ember, s ha van belőle több is – akkor az csak természetes, hogy újra gombócevés lesz belőle….

A lekváros gombóc hozzávalói a következők –

 • 80 dkg szitán áttört főtt burgonya, (nagyjából 1 kiló krumpli tisztítás után)
 • 45 dkg liszt,
 • 2 tojás sárgája,
 • só,
 • 25 dkg szilvalekvár, vagy más lekvár – a lényeg, hogy savanykás és kemény legyen amennyire csak lehet
 • 4 dkg vaj,
 • 10 dkg zsír,
 • 15-20 dkg zsemlemorzsa,
 • 10 dkg cukor.

A tészta összeállítása a következő módon történik –

 1. A frissen főzött, leszűrt, majd szépen áttört burgonyát megvárjuk, míg meghűl. Ellenkező esetben rengeteg lisztet kell hozzáraknunk, mert nyúlós lesz a tészta.
 2. Ha meghűlt, akkor összekeverjük a liszttel, a sóval és a tojás sárgájával. Szorultság esetén a tojások sárgáját elhagyhatjuk, mert anélkül is jó lesz, sőt lágyabb.
 3. Így viszont ha van benne, akkor tartalmasabb.
 4. A tésztát gyorsan összegyúrjuk, majd két részre osztjuk és egymás után – 2 db fél cm vastagságú levélre nyújtjuk.
 5. Egyenletes darabokra, kockákra – pontosabban négyzetekre vágjuk fel – akkorára, hogy egy kanálka keményebb lekvár gond nélkül beleférjen.
 6. A darabok közepére mogyorónál nagyobb lekvárt helyezünk (ha szilvalekvárral dolgozunk – megszórhatjuk fahéjjal is – finommá teszi nagyon.
 7. Ezután egyforma nagyságú gombócokat formálunk.
 8. Közben egy nagyobb fazékban bő vizet forralunk, egy kis sóval megízesítjük – és a gombócokat a forrásban levő vízbe befőzzük.
 9. Attól számítva, hogy a gombócok a víz tetejére feljöttek, lassú főzéssel még 4—5 percig főzzük tovább.
 10. Zsírban megpirítjuk a zsemlemorzsát, egy szűrőkanál segítségével kiszedjük a gombócokat a vízből, belerakjuk a morzsába,
 11. nem rázzuk össze azonnal, várunk egy-két percet hogy szusszanjon – kisebb eséllyel lesz baja.
 12. A lényeg, hogy összerázás után lehetőleg mindegyik jó morzsás legyen.
 13. Legjobb, ha fogyasztás előttre sikerül időzíteni a kifőzést, de nem dől össze a világ, ha akár ki is hűl, manapság mikróval pillanat alatt melegíthető,
 14. de hidegen is finom. Ehetjük porcukorral, fahéjas porcukorral, van aki a kristálycukorra esküszik, és olyan is, aki simán – magában szereti.