2024-03-29

Lekváros bukta

Lekváros bukta

A lekváros bukta egy közismert, kelt, kalácstésztából készült sütemény, egykor inkább a szegényebb népréteg sütije volt, onnan lépett előre.

Hisz mind a liszt, a zsiradék, a tej, a lekvár – kötelező kelléke volt a paraszti konyhának.

Megtermelték az alapanyagokat, és egykor abból készítették az ételt, ami a háznál volt, Ritkán mentek boltba, csak a legszükségesebbeket vették ott.

A lekváros bukta nem csak közismert, hanem közkedvelt is, sajnos a pékségi bukták általában nem olyan finomak, mint egykor a háziak.

Fontos, hogy a tészta viszonylag vékony legyen, ne legyen agyonkelve, és sütés előtt viszonylag közel rakjuk le egymáshoz, így a tésztaféle oldala is világos lesz. Nem szárad ki, jóval finomabb ezzel a módszerrel.

A lekváros bukta hozzávalói –

  • fél kg liszt
  • 2 dl tej,
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojásnak a sárgája
  • csapott mokkáskanál só
  • 8 dkg margarin, vagy vaj
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 20 dkg barackíz – lehetőleg jó kemény, akkor lesz az igazi


A sütemény készítésének menete –

  1. A tejet langyosítjuk, hozzáadjuk morzsolva az élesztőt, belekeverünk egy kis lisztet, és cukrot – aztán lerakjuk egy kicsit pihenni – magyarán: felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A többi lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojások sárgájával, az olvasztott margarinnal, a sóval és a citromhéjjal ízesítve jól bedagasztjuk. Szép simára kidolgozzuk.
  3. A tetejét egy kevés liszttel meghintjük és letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  4. Utána finoman átgyúrjuk, újabb 20-25 percet kelesztjük, majd enyhén belisztezett deszkára borítjuk.
  5. A gyúrást lehetőleg mindig tálban végezzük, mert lényegesen könnyebb tisztán tartani, mint a deszkáról vakargatni a liszt-víz-tojás maradékot.
  6. A tésztát kisujjnyi vastag lappá nyújtjuk és éles késsel hétcentis négyzetekre szabjuk.
  7. Mindegyik közepére egy-egy kiskanálnyi lekvárt púpozunk, amit aztán jobb ha elegyengetünk majdnem végig hosszában, azután föltekerjük és tepsibe sorakoztatjuk. Vigyázzunk, hogy az illesztés mindig a tészta alján legyen.
  8. Kelni hagyjuk, lekenjük tojás sárgájával – majd előmelegített sütőben közepes (180 °C) lángon félóra alatt készre sütjük.