
Miért legényfogó nagyi torta a neve ennek a süteménynek? Mert mikor papa először ment nagyiékhoz az udvarlás idején, akkor ezt sütött neki. Úgy emlegette ezt nagyi, hogy biztos – a tortával hódította meg.
Esélyesen ez nem így van, mert papa főleg nem a hasát szerette, de attól még a családban így híresült el.
Ez a fajta sütemény másnap lesz az igazi. Hisz mint minden szalakális tészta – ennek is kell egy kis pihenő. Nagyjából 8-10 óra elteltével viszont a krém és tésztalap tökéletesen átveszi egymás ízét, nagyon kellemes harapni való lesz.
Ekkor már könnyen lehet szeletelni is – úgyhogy érdemes kivárni azt a pár órát.
Ezt a tésztát amúgy puszedli sütésre is lehet használni. Pogácsaszaggatóval kivágjuk, közepes lángon pár perc alatt megsütjük.
Egy dologra kell vigyázni, nem szabad közel rakni egymáshoz, mert megdagad. A szalakáli nagyon működik….
Nézzük a legényfogó nagyi torta, a finom vanília krémes hozzávalóit –
- 60 dkg liszt,
- 20 dkg vaj, vagy margarin – de nem light
- 20 dkg porcukor,
- 2 tojás,
- egy csomag szalakáli,
- egy dl tej
Ha pudingporból készítjük a krémet:
- 1 l tej,
- 25 dkg cukor,
- vaníliás pudingporból 3 db,
- 2-3 db tojás
- 15 dkg vaj, vagy margarin – kicsivel lehet több is
- A tetejére porcukor.
Elkészítése rém egyszerű – a pudingon le van írva. Mikor kész vagyunk vele, belekeverjük a vajat, és keverjük vele egy ideig.
Ha tényleg a nagyi receptje akarjuk készíteni, akkor főzött krémet kell készítenünk – lényegében ugyanúgy, mint mondjuk a krémes palacsintához.
A tejet felrakjuk főni, míg melegszik, addig a tojásokat a cukorral, liszttel, vaníliával jól kikeverjük, majd hozzáöntünk egy kis meleg tejet, ezzel is jól elkeverjük.
Folytonos kavarás mellett beleöntjük a forró tejbe, és addig kavargatjuk, míg rendesen besűrűsödik. Hozzáadjuk a vajat, vagy margarint – és egy ideig még keverjük. Ha kihűlt – akkor töltjük vele a tésztalapokat.
A házi krémes legényfogó nagyi-torta krémjének hozzávalói
- jó minőségű vaníliás cukorból 2 db, vagy fél-egy rúd vanília kikaparva
- 1 liter tej,
- 6 db tojás,
- 25 dkg cukorból
- 15 dkg liszt
- 20 dkg vaj, vagy margarin.
- Elhagyható a vaj hozzáadása, de akkor a krém nem lesz olyan selymes, tortakrémes. Süteményeknél sosem használunk light margarint, mert vizes.
A tészta összeállítása így történik –
- A lisztben a margarint elmorzsoljuk. Beletesszük a porcukrot, a tojást, és a tejben feloldott szalalkálit. Összegyúrjuk.
- Amikor összeállt, gyúrótáblán is átforgatjuk, majd négy-hat részre osztjuk, kis cipókat gyúrunk belőle. Hogy hány részre osztjuk, az a tepsi méretétől függ. Egy nagy tepsinek a hátlapján 4-6 lapot süthetünk. Attól függően, milyen gyakorlattal rendelkezünk. .
- Egyenként sodorjuk ki őket tepsi méretűre. Én a tepsi hátlapján szoktam sütni, mer pillanat alatt lecsúsztatható. Közepesen meleg sütőben pár perc alatt készül el. Úgy jó, ha szép világos.
- Ha kisültek, akkor egy tálcára rakjuk az első lapot, vagy ha kis mennyiséget sütünk – mondjuk kerek formákat – akkor tortaforma aljára. Megkenjük krémmel. Jöhet a következő lap, és így tovább. Addig folytatjuk, míg a tészta és a krém is elfogy.
- Utolsó lapot már nem krémezzük, hanem leszórjuk porcukorral.
- Lényegében elkészültünk – legalább néhány órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnapra tökéletes.
- Másnap, mikor elővesszük egyenesbe vágjuk az oldalait. Ekkorra érik össze az egész – nagyon finom, eteti magát.