2024-05-21

Legényfogó nagyi torta

legényfogó nagyi torta

Miért legényfogó nagyi torta a neve ennek a süteménynek? Mert mikor papa először ment nagyiékhoz az udvarlás idején, akkor ezt sütött neki. Úgy emlegette ezt nagyi, hogy biztos – a tortával hódította meg.


Esélyesen ez nem így van, mert papa főleg nem a hasát szerette, de attól még a családban így híresült el.

Ez a fajta sütemény másnap lesz az igazi. Hisz mint minden szalakális tészta – ennek is kell egy kis pihenő. Nagyjából 8-10 óra elteltével viszont a krém és tésztalap tökéletesen átveszi egymás ízét, nagyon kellemes harapni való lesz.


Ekkor már könnyen lehet szeletelni is – úgyhogy érdemes kivárni azt a pár órát.

Ezt a tésztát amúgy puszedli sütésre is lehet használni. Pogácsaszaggatóval kivágjuk, közepes lángon pár perc alatt megsütjük.


Egy dologra kell vigyázni, nem szabad közel rakni egymáshoz, mert megdagad. A szalakáli nagyon működik….

Nézzük a legényfogó nagyi torta, a finom vanília krémes hozzávalóit –

  • 60 dkg liszt, 
  • 20 dkg vaj, vagy margarin – de nem light
  • 20 dkg porcukor, 
  • 2 tojás, 
  • egy csomag szalakáli, 
  • egy dl tej 

 Ha pudingporból készítjük a krémet: 

  •  1 l tej, 
  •  25 dkg cukor, 
  •  vaníliás pudingporból 3 db, 
  • 2-3 db tojás
  • 15 dkg vaj, vagy margarin – kicsivel lehet több is 
  •  A tetejére porcukor. 

Elkészítése rém egyszerű – a pudingon le van írva. Mikor kész vagyunk vele, belekeverjük a vajat, és keverjük vele egy ideig.

Ha tényleg a nagyi receptje akarjuk készíteni, akkor főzött krémet kell készítenünk – lényegében ugyanúgy, mint mondjuk a krémes palacsintához.

A tejet felrakjuk főni, míg melegszik, addig a tojásokat a cukorral, liszttel, vaníliával jól kikeverjük, majd hozzáöntünk egy kis meleg tejet, ezzel is jól elkeverjük.

Folytonos kavarás mellett beleöntjük a forró tejbe, és addig kavargatjuk, míg rendesen besűrűsödik. Hozzáadjuk a vajat, vagy margarint – és egy ideig még keverjük. Ha kihűlt – akkor töltjük vele a tésztalapokat.

A házi krémes legényfogó nagyi-torta krémjének hozzávalói

  • jó minőségű vaníliás cukorból 2 db, vagy fél-egy rúd vanília kikaparva
  • 1 liter tej, 
  • 6 db tojás, 
  • 25 dkg cukorból 
  • 15 dkg liszt
  • 20 dkg vaj, vagy margarin.
  • Elhagyható a vaj hozzáadása, de akkor a krém nem lesz olyan selymes, tortakrémes. Süteményeknél sosem használunk light margarint, mert vizes.

A tészta összeállítása így történik –

  1. A lisztben a margarint elmorzsoljuk. Beletesszük a porcukrot, a tojást, és a tejben feloldott szalalkálit. Összegyúrjuk. 
  2. Amikor összeállt, gyúrótáblán is átforgatjuk, majd négy-hat részre osztjuk, kis cipókat gyúrunk belőle. Hogy hány részre osztjuk, az a tepsi méretétől függ. Egy nagy tepsinek a hátlapján 4-6 lapot süthetünk. Attól függően, milyen gyakorlattal rendelkezünk. . 
  3. Egyenként sodorjuk ki őket tepsi méretűre. Én a tepsi hátlapján szoktam sütni, mer pillanat alatt lecsúsztatható. Közepesen meleg sütőben pár perc alatt készül el. Úgy jó, ha szép világos.
  4. Ha kisültek, akkor egy tálcára rakjuk az első lapot, vagy ha kis mennyiséget sütünk – mondjuk kerek formákat – akkor tortaforma aljára. Megkenjük krémmel. Jöhet a következő lap, és így tovább. Addig folytatjuk, míg a tészta és a krém is elfogy.
  5. Utolsó lapot már nem krémezzük, hanem leszórjuk porcukorral.
  6. Lényegében elkészültünk – legalább néhány órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőbe rakjuk. Másnapra tökéletes.
  7. Másnap, mikor elővesszük egyenesbe vágjuk az oldalait. Ekkorra érik össze az egész – nagyon finom, eteti magát.