
A legényfogó linzer egy alapjában véve egyszerű sütemény. Kakaós és „sima” linzerkarika között egy kis lekvár. Egyszerűen nagyszerű…. – szokták mondani, s ez esetben abszolút igaz.
A végeredmény ugyanis meglepően finom. S mint minden linzer tartós is, ráadásul minél tovább áll, annál puhább. Persze nem árt, ha lezárva tartjuk, nem szellős helyre kitéve tányérban.
A legényfogó linzer hozzávalói:
- 0,5 kg liszt
- 15 dkg zsír, vagy margarin
- 15 dkg cukor
- pici só
- 1 egész tojás és egy tojás sárgája a tésztához
- 1 tojás fehérje a fehér tészta cukorba mártásához – ez elhagyható, helyette lehet porcukros
- egy sütőport
- 1 citrom héja
- 1 kanál tejföl
- kakaó 3-5 dkg
- lekvár az összeragasztáshoz
- kristálycukor a fehér tészta mártásához – ha porcukrozzuk, akkor erre nincs szükség.
A tészta összeállítása, elkészítése:
- A lisztbe belemorzsoljuk a zsiradékot, ami akár vaj is lehet, a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk. De gyorsan, nem kell vele óvatoskodni. Ha még ragad, akkor teszünk hozzá egy kis lisztet, belegyúrjuk.
- Amikor már jó az állata, akkor az egészet kétfelé vágjuk, az egyik egy kicsivel kevesebb legyen. Az lesz majd a kakaós része. Azért kellett kevesebb, mert abba még beledolgozzuk a kakaóport.
- Ha szép egyenletes, akkor kinyújtjuk a tésztákat, s lehetőleg azonos számú fehér korongot, és kakaósat szúrunk ki. Dolgozhatunk pohárral, nagyobb pogácsaszaggatóval, vagy más kiszúróval. A lényeg, hogy a két színt azonos formával, és azonos mérettel vágjuk ki.
- Ha úgy döntünk, hogy a fehér tésztát tojásfehérjével és cukorral is bevonjuk, akkor a tojásfehérjét villával felverjük, minden fehér korongot belemártunk, utána pedig kristálycukorba mártjuk, aztán sima talpával a sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.
- 180 fokon sütjük ki, nagyjából negyedóra alatt el is készül.
- Utána jönnek a kakaós korongok. Ugyanúgy kisütjük őket.
- Majd amikor meghűltek, akkor kikevert lekvárral szépen összeragasztjuk. Alulra kerül a kakaós tészta, felülre pedig a világos. Amennyiben nem tojásfehérjéztük-cukroztok a fehér korongokat, akkor az egészet leszórjuk porcukorral.
- A leeső, maradék tésztát összegyúrjuk, és abból is korongokat szúrunk. Ezt addig folytatjuk, amíg az összes tészta feldolgozódik.
Hosszú ideig friss tészta, abból a fajtából, ami idővel nem szárad, hanem puhul.