2024-02-22

Legényfogó krumplitalpas recept

Legényfogó krumplitalpas

Ez az adag 3-4 főre elegendő, persze attól is függ erősen, hogy a család étvágya milyen…

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg darált hús – lehet csirke is apróra vágva
  • 1 evőkanálnyi zsír
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 gerezdnyi fokhagyma
  • 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
  • kicsi víz
  • só ízlés szerint
  • mokkáskanálnyi őrölt bor
  • mokkáskanálnyi őrölt kömény
  • 10-15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg bacon szalonna
  • ha ennyi kalória kevés, akkor 10-15 dkg sajt

A legényfogó krumplitalpas elkészítése:


A krumplit alaposan megmossuk, tisztogatjuk, aztán héjában megfőzzük. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, szépen felkockázzuk, aztán megpirítjuk üvegesre, ha már jó, beletesszük a darált, vagy vágott húst, és kifehérítjük.


Rászórjuk a fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk, köményezzük, a fokhagymát is hozzáadjuk apróra vágottan, és felengedjük egy pici vízzel, s fedő alatt puhára pároljuk.


A főtt krumplit héjával együtt hosszában félbe vágjuk, az aljából is levágunk egy vékony szeletkét, mert a zsírozott tepsiben majd erre állítjuk, így szebben áll. A közepébe lyukat vájunk úgy, hogy minél több húst tudjunk majd belehalmozni.


Felvágjuk a többi hozzávalót, a szalonnát, és a bacont is vékony csíkokra, ez utóbbit lehet szeletkékre is vágni.


Elővesszük a zsírozott tepsit, a krumplikat megtöltjük a párolt, pörköltös hússal, a tetejére mindegyiknek rakunk a füstölt szalonnából és baconból is.


Ha szeretjük sajtosan, akkor reszelt sajtot rakunk mindegyik tetejére egy-két csipettel. Előmelegített forró sütőben megsütjük – amint a szalonna szép piros, akkor elkészült.


Jó, ha van hozzá savanyúság. Egyrészt jobban csúszik, másrészt legalább a zsír egy részét közömbösíti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*