Lecsós marhaszelet

Lecsós marhaszelet

Kevés marhahúst fogyaszt a magyar, lecsós marhaszelet nyilván még kevesebb alkalommal készül. . Sajnos a jelenlegi árak sem kedveznek a marha asztalra kerülésének.

Sokan gondolják úgy, hogy a marhahús kemény, nem lehet puhára főzni – pedig ha jól készíti el az ember, türelemmel, omlósabbra lehet főzni, mint a sertést. Ráadásul az íze is lényegesen határozottabb, finomabb.

A lecsós marhaszelet hozzávalói az alábbiak –

  • 1 kg marhacomb, vagy hátszín, mi jobban szeretjük marhalábszárból –
  • 3 -4 evőkanál zsír,
  • 8 dkg szalonna,
  • 2-3 nagy fej vöröshagyma,
  • 1 púpos evőkanál fűszerpaprika
  • 3-4 szép zöldpaprika
  • 3-4 kisebb paradicsom
  • esetleg néhány cikk fokhagyma
  • 1 jó csipet köménymag
  • pici bors
  • 2 dkg só

Elkészítése az alábbiak szerint történik –

  1. A húst vékonyan felszeleteljük, mindkét oldalát besózzuk és felhevített zsírban egyik felét, majd másik felét is hirtelen elősütjük.
  2. Ugyanebben a zsírban kockákra vágott szalonnát pirítunk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a fűszerpaprikát, az összenyomott fokhagymát, őrölt köményt( ha szeretjük – egész az igazi), és hozzáadunk max. egy dl vizet.
  3. Zsírjára visszapirítjuk, majd beletesszük a szeletelt zöldpaprikát, visszatesszük az elősütött húsokat, és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk.
  4. A paradicsomot csak akkor tegyük hozzá, ha már a hús megpuhult. Itt is érdemes visszapirítani egyszer odafigyelve. Ha zsírjára pirult, akkor felengedjük egy decinyi vízzel, az feloldja a letapadt pörkanyagot – fantasztikus ízt adva a húsunknak.
  5. Nagyon jó főtt krumplival, párolt, vagy pirított tarhonyával, esetleg rizzsel.