
Igen, így egyszerűen – lecsó. Ez egy alaprecept, amit aztán bővíthetünk kedvünkre, és ízlésünk szerint. Azzal, amit szeretünk.
Az eredeti lecsót népiesen mezítlábasnak hívják – utalva arra, hogy csak a legfontosabb összetevőkkel készül.
Ha valaki különlegesebbre vágyik, az már az ő dolga, minimális változtatással jár.
Mindenesetre tarhonyát, vagy rizst keveset főzzünk bele, épp csak jelzés értékűnek, mert másképp átveszi az uralmat, és nem lecsó lesz belőle, hanem lecsós rizs, vagy tarhonya.
A lecsó hozzávalói a következők –
- 40 dkg paradicsom
- 1 kg húsos zöldpaprika
- 2-3 nagy fej vöröshagyma
- 3 evőkanál zsiradék
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanálsó
Ha a mezítlábast felturbóznánk –
- virsli,
- lecsókolbász
- krinolin
- tojás
- nokedli,
- tarhonya, vagy rizs – csak éppen megszóra – és persze nem minden hozzávaló egyszerre, mert akkor már elveszti lecsó jellegét.
Lehetőleg az alaplecsón kívül 2 kiegészítő legyen még, többre nincs szükség.
Elkészítési módja a következő –
- A paradicsomokat megmossuk, zöld részüket kis késsel kivágjuk, a tetejüket behasítjuk.
- Ha le akarjuk húzni a héját, mert a gyomrunk nem bírja, akkor óvatosan lobogva forró vízbe engedjük, majd a tűzről azonnal lehúzzuk, és félpercig állni hagyjuk.
- Ezt követően leszűrjük, héjukat lehúzzuk, a húsukat kis kockákra vágjuk.
- A paprikákat kicsumázzuk, majd felkarikázzuk,d e lehet hosszában csíkokra is vágni.
- A megtisztított hagymát finomra aprítjuk.
- A hagymát keverget zsiradékon kevergetve aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzzuk és a pirospaprikát belekeverjük.
- A paradicsomot azonnal rádobjuk, nehogy a pirospaprika megégjen. Enyhén megsózzuk, és kis lángon kb. 20 percig pároljuk. Ha a paradicsom nem elég lédús, egy kevés vizet öntünk alá.
- Akkor jó, ha a paradicsom és a hagyma teljesen szétfő, szinte sűrű mártássá válik.
A zöldpaprikát is hozzáadjuk, újból megsózzuk, majd kis lángon kb. negyedóra alatt puhára pároljuk. Közben néhányszor megkeverjük (és az esetlegesen elfövő levét egy kis vízzel pótoljuk) Azért jobb, ha erre nem kell sort keríteni.- Ha nem mezítlábast készítünk, mielőtt a paprika teljesen megpuhulna, karikákra vágott vagy egészben hagyott virslit, lecsókolbászt vagy krinolint is főzhetünk bele.
- Sőt – akár füstölt kolbászt is, nagyon finom vele, csak ne legyen túl sok. Ha egy marék rizzsel, vagy tarhonyával is megszórjuk, mikor még a paprika félfővésében van, akkor igazán tartalmas ételt kaphatunk.
- Ha tojásosan készítjük, akkor azt a végén aduk hozzá. A forró lecsóban pillanat alatt elkészül.
A lecsókészítés másik módja szerb eredetű.
Ehhez a hagymát vékony karikákra vágjuk, nagy lángon a zsiradékon megfuttatjuk, pirospaprikával megszórjuk.
Először a zöldpaprika kerül bele. Kevergetve, só és fedő nélkül félpuhára sütjük-pároljuk. A hámozott, cikkekre vagy karikákra vágott paradicsomot ezután adjuk hozzá. Megsózzuk, és nagy lángon addig főzzük, amíg zsírjára nem sül.
Ezt a fajta lecsót tojással szokás gazdagítani: a külön tálban elhabart tojásokat ráöntjük, és kevergetve addig sütjük, amíg megkocsonyásodik. A romák is ezt a fajta, sült lecsót részesítik előnyben, csak ők más kiegészítőket is használnak.