Lebbencsleves házi tésztából

Lebbencsleves házitésztával

Friss tésztával elkészítve a lebbencsleves manapság már különlegességnek számít. Esélyes, hogy boltból vesszük hozzá az alapanyagot.

De azért egyszer nem árt kipróbálni mekkora a különbség a saját magunk által gyúrt lebbencs, és a bolti között.

Valójában nem tart hosszú ideig meggyúrni egy levél tésztát, és a kinyújtásának minőségét sem fogja senki sem ellenőrizni, vagy pontozni.

Nem egetverően fontos, hogy a végeredmény szép, kerek legyen – az íze ettől nem lesz jobb, se rosszabb.

Ehhez is tapasztalat kell, ha sokszor próbálkozik valaki, akkor előbb-utóbb formásabb lesz.

Azért érdemes megtanulni ennek menetét (is), mert manapság elég drága a főzni való tészta, és egy levesnek valót igazándiból egyetlen tojásból össze lehet hozni, ha nem nagycsaládra főzünk, hanem csak pár emberre.

A lebbencsleves friss tésztából hozzávalói a következők –

Tésztához –

  • 10 dkg liszt, 
  • 1- 2 tojás mérettől függően

Leveshez

  • 12 kg burgonya, 
  • só.
  • bors
  • 4 dkg zsír. 
  • 10 dkg füstölt szalonna.
  •  2 dkg hagyma. 
  • 1 db zöldpaprika, 
  • 1 db paradicsom. 
  • fűszerpaprika egy teáskanállal

 A meghámozott, megmosott burgonyát apró kockára vágjuk és 1 liter sós vízben félig puhára főzzük.

Előtte elkészítjük a tésztát –

  1. A lisztet egy tálba rakjuk, ráütjük a tojást, és összegyúrjuk. Ha nem veszi fel az összes lisztet, akkor egy parányi vízzel pótoljuk.
  2. Jól összegyúrjuk addig, míg sima tésztát nem kapunk. Utána kis cipóvá formáljuk.
  3. Amikor szükséges, kicsit ragadósnak, tapadósnak érezzük, akkor alálisztezzük. Lerakjuk pihenni, addig elővesszük a nyújtódeszkát.
  4. Pihenés után a lisztezett deszkára rakjuk, lenyomogatjuk nagyjából kör formájúra, utána pedig elkezdjük kinyújtani.
  5. Először csak simán sodorjuk a felületén a nyújtófát, később pedig már a tésztát fokozatosan felhajtva rá nyújtjuk a tésztát. Mind nagyobb-nagyobb részt sodrunk fel rá.
  6. Ha sikerül 1-2 milliméteresre kinyújtanunk, akkor abbahagyjuk a nyújtást, s lerakjuk kicsit szikkadni.
  7. Szikkadás után vagy felsodorjuk, középen elvágjuk, utána csíkokat, majd kockákat vágunk belőle, vagy kicsit jobban megszikkasztjuk, és egyszerűen feltépdeljük tördeljük.
  8. Felrakjuk egy fazékban, vagy lábasban a zsírt melegedni, aztán mikor már jól felhevült, beledobjuk a tésztát pirulni.
  9. Óvatosan kavargatjuk, hogy mindkét oldala szép pirosas legyen, de még véletlenül se égjen meg.
  10. A füstölt szalonnát kockára vágjuk, egy edényben kiolvasztjuk, hozzáadjuk az ugyancsak apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Paprikázzuk, sózzuk, borsozzuk, majd a leveshez – félig megfőtt krumplihoz – adjuk a tésztával, zöldpaprikával együtt 
  11. Még kb 10 percig főzzük, utána tálalható.