
Friss tésztával elkészítve a lebbencsleves manapság már különlegességnek számít. Esélyes, hogy boltból vesszük hozzá az alapanyagot.
De azért egyszer nem árt kipróbálni mekkora a különbség a saját magunk által gyúrt lebbencs, és a bolti között.
Valójában nem tart hosszú ideig meggyúrni egy levél tésztát, és a kinyújtásának minőségét sem fogja senki sem ellenőrizni, vagy pontozni.
Nem egetverően fontos, hogy a végeredmény szép, kerek legyen – az íze ettől nem lesz jobb, se rosszabb.
Ehhez is tapasztalat kell, ha sokszor próbálkozik valaki, akkor előbb-utóbb formásabb lesz.
Azért érdemes megtanulni ennek menetét (is), mert manapság elég drága a főzni való tészta, és egy levesnek valót igazándiból egyetlen tojásból össze lehet hozni, ha nem nagycsaládra főzünk, hanem csak pár emberre.
A lebbencsleves friss tésztából hozzávalói a következők –
Tésztához –
- 10 dkg liszt,
- 1- 2 tojás mérettől függően
Leveshez
- 12 kg burgonya,
- só.
- bors
- 4 dkg zsír.
- 10 dkg füstölt szalonna.
- 2 dkg hagyma.
- 1 db zöldpaprika,
- 1 db paradicsom.
- fűszerpaprika egy teáskanállal
A meghámozott, megmosott burgonyát apró kockára vágjuk és 1 liter sós vízben félig puhára főzzük.
Előtte elkészítjük a tésztát –
- A lisztet egy tálba rakjuk, ráütjük a tojást, és összegyúrjuk. Ha nem veszi fel az összes lisztet, akkor egy parányi vízzel pótoljuk.
- Jól összegyúrjuk addig, míg sima tésztát nem kapunk. Utána kis cipóvá formáljuk.
- Amikor szükséges, kicsit ragadósnak, tapadósnak érezzük, akkor alálisztezzük. Lerakjuk pihenni, addig elővesszük a nyújtódeszkát.
- Pihenés után a lisztezett deszkára rakjuk, lenyomogatjuk nagyjából kör formájúra, utána pedig elkezdjük kinyújtani.
- Először csak simán sodorjuk a felületén a nyújtófát, később pedig már a tésztát fokozatosan felhajtva rá nyújtjuk a tésztát. Mind nagyobb-nagyobb részt sodrunk fel rá.
- Ha sikerül 1-2 milliméteresre kinyújtanunk, akkor abbahagyjuk a nyújtást, s lerakjuk kicsit szikkadni.
- Szikkadás után vagy felsodorjuk, középen elvágjuk, utána csíkokat, majd kockákat vágunk belőle, vagy kicsit jobban megszikkasztjuk, és egyszerűen feltépdeljük tördeljük.
- Felrakjuk egy fazékban, vagy lábasban a zsírt melegedni, aztán mikor már jól felhevült, beledobjuk a tésztát pirulni.
- Óvatosan kavargatjuk, hogy mindkét oldala szép pirosas legyen, de még véletlenül se égjen meg.
- A füstölt szalonnát kockára vágjuk, egy edényben kiolvasztjuk, hozzáadjuk az ugyancsak apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Paprikázzuk, sózzuk, borsozzuk, majd a leveshez – félig megfőtt krumplihoz – adjuk a tésztával, zöldpaprikával együtt
- Még kb 10 percig főzzük, utána tálalható.