
Hogy miért falusi császármorzsa a krumplis smarni? Mert krumpliból készítették, nem főleg tojásból, mint városon.
A krumpli minden háznál volt a kamrában, pincében, tojással pedig voltak időszakok, amikor takarékoskodni kellett.
Ősszel azért, mert télre rakták el magvak közé, vagy lemeszelve. Télen be kellett osztani ami volt, hisz a tyúkok nem tojtak, hideg volt. Tavasszal meg gyűjtötték,
hogy legyen a kotlós alá elég. Ezért aztán csak akkor használtak tojást, amikor tényleg szükség volt rá. Egy hirtelen édesség pedig nem volt olyan nyomós ok, hogy
feltétlen felüssenek belőle párat.
A krumplit akár héjában is főzhetjük hozzá, de ha kedvünk tartja akár meg is hámozhatjuk, s úgy főzzük. Ez már rajtunk áll, a végeredmény így is, úgy is közel azonos.
A krumplis smarni – falusi császármorzsa hozzávalói a következők –
- fél kg burgonya
- 6-7 kanál liszt
- 4-5 kanálnyi búzadara
csipetnyi só - zsír, vagy olaj a sütéshez
Elkészítésének módja a következő –
- Akár meghámozva, akár egészben megfőzzük a krumplit, majd megtörjük, sózzuk. Várunk vele, míg kihűl, de kézmelegtől mindenképp hidegebb legyen, mert
- másképp nyúlós lesz a tészta.
- A liszttel, és a búzadarával elmorzsoljuk, nem fog puhára összeállni, de nekünk most pont ez kell. Morzsalékos lesz. Tökéletes.
- Egy lábasban felmelegítjük a zsiradékot. Esélyesen sütés közben majd pótolni kell a zsiradékot. Mikor felhevült, akkor a morzsalékos tésztát belerakjuk, és keverés
- közben pirítjuk. Ha bátrak vagyunk első körben fedőt is rakhatunk rá. Ha jó morzsás, akkor rendben van az arány. Ha netán az egész egybeáll, akkor szükséges
- hozzá még búzadara, no meg valamilyen zsiradék.
- Süthetjük pirosra, de van aki világosan szereti.
- Sülés után porcukorral megszórjuk. Fogyasztása pedig azonos a császármorzsával.
- Sütőben is süthetjük, természetesen időnként ki kell húzni, és át kell kavarni.
- Ha azt szeretnénk, hogy olyan igazi császármorzsás legyen, akkor adjunk a tésztájához 1-2 tojást, jól kavarjuk össze, de akkor se legyen nagyon tésztás. Ha netán kicsit tapad, akkor a fakanállal szétnyomkodjuk.