2024-05-23

Krumplis lapótya-rongyos lapótya

Krumplis lapótya-rongyos lapótya

Eredetileg ezt a tésztafélét krumpli nélkül készítették. Azonban néhanapján raktak bele pár darabot – ezzel is tartalmasabbá téve, jobban töltötte a pocakot.


A krumplis lapótya-rongyos lapótya neve elkészítési módjából ered: a végén nem feltétlenül nyújtják – inkább lapogatják. Elég a deszka, amin összegyúrják, majd kinyújtják zsírozás előtt, a végén pedig akár tányéron is lapogathatták.


Ehhez a tésztaféléhez nem használtak élesztőt, csak esetleg szódabikarbónát, de valójában nem létszükséglet bele. Ha nem teszünk bele szódabikarbónát, akkor tömörebb lesz, jobban hasonlít az élesztő nélküli krumplilángoshoz.


Az eredeti recept nem tartalmazott burgonyát sem, viszont rájöttek, hogyha raknak bele, akkor még másnap is finom, puha lesz.

Először a krumplis lapótya-rongyos lapótya kettősből nézzük az utóbbit!

Rongyos lapótya hozzávalói –

 • 60 dkg liszt, kávéskanálnyi só,
 • néhány deci aludttej, esetleg tejföl,
 • másfél teáskanál szódabikarbóna,
 • és sertészsír – ettől lesz „rongyos”

A lisztet a sóval, aludttejjel, szódabikarbónával, és ha szükséges langyos vízzel közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Olyanná, mint a szilvásgombóc tésztája. Jól kidolgozzuk, és fél órára lerakjuk pihenni.


Ezután lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk kisujj hegynyi vastagra, majd zsírral végigkenjük a tetejét. Ekkor feltekerjük, mint a bejglit. Hagyjuk pár percet pihenni, majd 2-3 centis darabokat vágunk belőle, talpukra állítjuk, majd tetejét is lisztezve lisztezett deszkán kinyújtunk, vagy egy lapos tányéron kilapogatunk.

Nagyjából centi magasak legyenek. Ha itt-ott túl vastagnak látjuk, akkor a kézfejünkön még alakíthatjuk.


Felforrósított palacsintasütőben minden tésztánál alázsírozva mindkét oldalát szépen megsütjük. Legjobb melegen, de persze hidegen is meg lehet enni.

Most pedig jöjjön a krumplis lapótya elkészítési módja!

Hozzávalók:

 • 40 dkg liszt,
 • 2 db szép, termetes krumpli megfőzve, megtörve, (főzhetjük héjában is)
 • jó csipetnyi só,
 • 4-5 evőkanál aludttej,
 • 1 teáskanál szódabikarbóna
 • 5 dkg zsír a tészta kenéséhez
 • olaj, vagy zsír a sütéshez – olvadni fog a tésztából is, nem kell túl sok a sütéshez

Elkészítése:

A lisztbe belerakjuk a sós vízben főtt, simára áttört, kihűlt krumplit – és elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a sót, aludttejet, majd a szódabikarbónát.Ha szükséges, akkor kis langyos vizet is adunk hozzá – majd krumplilángos keménységű tésztát gyúrunk belőle.

Szépen kidolgozzuk s lerakjuk pihenni. Ezután a deszkát belisztezzük és kinyújtjuk rajta a tésztát jó fél centi vastagra.

Majdnem fagyos zsírral lekenjük a tetejét. Ez annyit tesz, hogy kenhető legyen a tésztán, de ne legyen folyós. Ezután végig feltekerjük úgy, mint a bejglit.

Ha ezzel végeztünk, néhány centis szeleteket vágunk belőle(attól függően, hogy mekkora lapótyákat akarunk készíteni.

A deszkát, vagy a tálcát, tányért lelisztezzük, a tésztát talpára állítjuk s kinyújtjuk, vagy kilapogatjuk egy centi vastagra.

Forró zsírban – esetleg olajban – kisütjük mindkét oldalát. Ez a fajta lapótya másnap is jó, mert a burgonya puhán tartja.