
A krumplis lángos ismert magyar tésztaféleség. Régen lényegesen gyakrabban került asztalra, mint manapság. Pedig egy kis tejföllel, fokhagymával megkenve igazán felséges fogás.
Őszi-téli esténként tökéletes finomság
Mivel kelt tésztáról van szó itt is fontos, hogy minden alkotóeleme meleg legyen. Meleg legyen a tál, amiben dagasztjuk az alapanyagok, a konyha, s míg nem dolgozunk vele, addig is takarjuk. Csak így lehetünk biztos benne, hogy krumplis lángosunk tökéletes lesz.
Ha jól kidolgozzuk a tésztát, akkor kevés zsiradékot fog felszívni.
Kiváló kenyérpótló is – egy kis felvágottal is el lehet fogyasztani, főleg ha meleg tea is van mellé.
Télen kifejezetten kellemes fogás a lángos-tea együttese.
Ha belegondolunk – a mostani drágaságban ez az étel még a megfizethető kategória. Még abban az esetben is, ha nem simán magában fogyasztjuk, hanem tejföllel, pici sajttal, fokhagymával.
A receptből nem maradt ki a tojás, egyszerűen nem szükséges.
Sokkal puhább, lágyabb a tészta nélküle.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt,
- 1/2 kg főtt, áttört burgonya,
- 1 csomag élesztő (elkeverve a csésze langyos tejben, csipetnyi cukorral, 1 kávéskanál liszttel),
- kevés só,
- olaj a sütéshez.
Az olajjal ne takarékoskodjunk, nem fog sokat felszívni, de annyinak lennie kell az edényben, hogy a krumplis lángos ne feküdjön meg az alján. Másképp furcsa kinézetű lesz, itt-ott sötétebb. Ha már készítünk valamit, akkor nem árt, ha a szépségre is megyünk. Ami szép, az finomabb is.
Elkészítése:
- A lisztet megszitálva, meleg helyen tartjuk addig, amíg a burgonyát megfőzzük.
- A főtt és leszűrt burgonyát összetörjük, vagy burgonyatörőn átengedjük és a liszthez keverjük.
Sóval ízesítjük. - Az élesztőt a csésze meleg tejjel, kávéskanál liszttel elkeverve kelesztjük, majd a liszthez adjuk.
Langyos vízzel dagasztjuk kenyértészta keménységűre. - A tésztát jó simára kell kidagasztani, majd meglisztezve, letakarva kelesztjük egy órán át, meleg helyen.
- Kelesztés után a tésztából egy részt lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagra és tenyér nagyságúra nyújtunk, majd késsel megszurkáljuk és felhevített zsiradékban mind a két oldalán sötétsárgára sütjük. Kevés sóval meghintve tálaljuk. Esetleg tejfölösen. De persze hidegen is kiváló.
— Ügyeljünk arra, hogy az edényben lévő tészta letakarva legyen a feldolgozásig.
Fotó: Wikipédia