Krumplis lángos recept

A krumplis lángos sütése mindig bő olajban történik.

A krumplis lángos ismert magyar tésztaféleség. Régen lényegesen gyakrabban került asztalra, mint manapság. Pedig egy kis tejföllel, fokhagymával megkenve igazán felséges fogás.

Őszi-téli esténként tökéletes finomság


Mivel kelt tésztáról van szó itt is fontos, hogy minden alkotóeleme meleg legyen. Meleg legyen a tál, amiben dagasztjuk az alapanyagok, a konyha, s míg nem dolgozunk vele, addig is takarjuk. Csak így lehetünk biztos benne, hogy krumplis lángosunk tökéletes lesz.


Ha jól kidolgozzuk a tésztát, akkor kevés zsiradékot fog felszívni.


Kiváló kenyérpótló is – egy kis felvágottal is el lehet fogyasztani, főleg ha meleg tea is van mellé.
Télen kifejezetten kellemes fogás a lángos-tea együttese.

Ha belegondolunk – a mostani drágaságban ez az étel még a megfizethető kategória. Még abban az esetben is, ha nem simán magában fogyasztjuk, hanem tejföllel, pici sajttal, fokhagymával.


A receptből nem maradt ki a tojás, egyszerűen nem szükséges.
Sokkal puhább, lágyabb a tészta nélküle.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt,
  • 1/2 kg főtt, áttört burgonya,
  • 1 csomag élesztő (elkeverve a csésze langyos tejben, csipetnyi cukorral, 1 kávéskanál liszttel),
  • kevés só,
  • olaj a sütéshez.

Az olajjal ne takarékoskodjunk, nem fog sokat felszívni, de annyinak lennie kell az edényben, hogy a krumplis lángos ne feküdjön meg az alján. Másképp furcsa kinézetű lesz, itt-ott sötétebb. Ha már készítünk valamit, akkor nem árt, ha a szépségre is megyünk. Ami szép, az finomabb is.

Elkészítése:

  1. A lisztet megszitálva, meleg helyen tartjuk addig, amíg a burgonyát megfőzzük.
  2. A főtt és leszűrt burgonyát összetörjük, vagy burgonyatörőn átengedjük és a liszthez keverjük.
    Sóval ízesítjük.
  3. Az élesztőt a csésze meleg tejjel, kávéskanál liszttel elkeverve kelesztjük, majd a liszthez adjuk.
    Langyos vízzel dagasztjuk kenyértészta keménységűre.
  4. A tésztát jó simára kell kidagasztani, majd meglisztezve, letakarva kelesztjük egy órán át, meleg helyen.
  5. Kelesztés után a tésztából egy részt lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagra és tenyér nagyságúra nyújtunk, majd késsel megszurkáljuk és felhevített zsiradékban mind a két oldalán sötétsárgára sütjük. Kevés sóval meghintve tálaljuk. Esetleg tejfölösen. De persze hidegen is kiváló.


— Ügyeljünk arra, hogy az edényben lévő tészta letakarva legyen a feldolgozásig.

Fotó: Wikipédia