Krumplileves recept

A krumplileves legyen krumplileves.... Ez pedig egy régi, eredeti recept.

Egyszerű és nagyszerű..

A krumplileves egyik alapételünk.

A régi időkben szegényebb helyen bizony voltak olyan napok, amikor egy kis kolbásszal, vagy füstölthússal turbózva ez az étel volt csak az asztalon, természetesen kenyérrel fogyasztva.


Akkoriban nem használtak tejfölt, nem használtak habarást, csak rántással dolgoztak.


Ettől függetlenül jól meg tudták adni az ízét, a legjobb ételízesítő sem ér annyit, mint az akkori főzési technikák.


Később, ahogy divatba jött a Delikát sokan szinte bármihez használták. Pörkölt, főzelék, leves – minden egyenízű lett.
Van mikor jószolgálatot tesz, de legtöbbször sokkal izgalmasabb, ha az ételek saját aromáját élvezzük.


A csirkepörkölt legyen pörkölt, a krumplileves meg krumplileves.

Természetesen van flancosabb recept is ebben a témában. Készítik tejföllel, füstölt húsokkal, kolbásszal.

Olyan is van, aki tojást üt bele – bár ez inkább csak tartalmassá teszi, az ízén nem javít. Sőt – van paradicsomos fajtája is. Semmi extra nincs ebben, hisz ha ismered a paradicsomos krumplifőzelék receptjét akkor tudod, hogy rossz nem igazán lehet.

Nézzük, hogy készül az egyszerű krumplileves!

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 4 dkg zsír
  • 4 dkg liszt
  • 1 közepes fej hagyma
  • kávéskanálnyi paprika
  • esetleg bors
  • zellerlevél
  • petrezselyemlevél

Elkészítése:

  1. A krumplit megtisztítjuk, majd apróra felkockázzuk.
    Pár darab zellerlevéllel másfél liter vízben megfőzzük.
  2. Közben rántást készítünk 4 dkg zsírból 4 dkg liszttel.
  3. Dobjunk bele egy vöröshagymát apróra felvágva, így a hagyma a rántásban megdinsztelődik.
  4. Hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, ezzel elkeverjük, kevés hideg vízzel felengedjük, majd az egésszel összekeverjük.
    Ezután addig forraljuk szépen lassan, míg a burgonya teljesen meg nem puhul.
  5. Aki szereti tehet hozzá tejfölt. De jól elkészítve igazából annyira nem is hiányzik rá.
  6. Ha tudsz a piacon sárga krumplit venni, azt ajánlom hozzá. Nagy finom, kellemes ízű lesz levesed. Olyan igazi!
  7. Régen csak tálaláskor éltek a tejföllel, mert a tejes dolgok hűtő híján könnyen romlottak. A krumplileves tejföl nélkül is ehető volt…. 🙂

Fotó: Pixabay