2024-05-23

Krumplilaska recept

krumplilaska recept

A krumplilaska tulajdonképpen élesztő nélküli krumplilángos, amit nem zsiradékban sütünk, hanem platon, és utólag zsírozzuk.

Így aztán az átlagtól jobban megpirul, oda kell figyelni a sütésénél, viszont különlegesebb, jellegzetesebb íze lesz, mint egy sima, mezei lángosnak. Ki lehet próbálni akkor, amikor épp nudlit, vagy gombócot készítünk, hisz a tésztája ugyanaz lényegében.

A végén pedig finom zsírral kenték meg, s ha mondjuk kacsazsír – akkor el lehet gondolni, hogy nem megvetendő lesz a végeredmény.

Volt a sparhelt, aminek teteje felkínálta magát az ilyen sütésekre. Sokszor készítettek rajta sültalmát, sültkrumplit, akár a zsenge kukoricát is rárakták – esetleg csuhéban…. Nem csoda, ha a lángos egy fajtáját is így készítették. Sütésekor az egész konyhát belepte az illat.

Csakhogy mára a legtöbb házból eltűnt a sparhelt, de a hagyományosabb tűzhelyekre rakhatunk egy platnit – vaslapot – és azon ugyanolyan finomságot süthetünk, mint annak idején faluhelyen készítettek.

Ha vas platni sincs a házban, akkor meg lehet próbálni egy vasserpenyőben. De ezt egy kicsit nem árt zsírozni. Inkább lángosos lesz, de attól még finom is.

Fel lehet ismerni a krumplilaskát, hisz jóval foltosabbra sül, mint egy átlag, élesztő nélküli lángos. Ha zsiradékban készül, akkor szép egyenletes a színe.

A krumplilaska hozzávalói a következők –

 • 1 kg sárga héjú krumpli,
 • egy kávéskanál sóval
 • 60 dkg liszt,
 • só a gyúráskor,
 • zsiradék az utólag kenéshez

A tésztaféle készítési módja az alábbi –

 1. A nagyjából egyenletes méretű krumplikat héjában megfőzzük, majd ha puha, még melegen meghámozzuk, krumplinyomón átnyomjuk. Ennek hiányában krumplitörő, vagy egy villa is megteszi. 
 2. Deszkára ráborítjuk a krumplit, hagyjuk kihűlni langyosra. Ne siettessük, ha melegen kezdenénk el készíteni, akkor irdatlan mennyiségű lisztet felvenne, pont a puhasága menne veszendőbe. 
 3. Ha kihűlt, rászórjuk a lisztet, a jó hármascsipet sót, és jól összegyúrjuk.
 4. Egy nagyjából 8-10 centi átmérőjű rudat sodrunk belőle, majd szeletekre vágjuk. A szeleteket megforgatjuk lisztben, és kinyújtjuk. Nem kell hozzá nyújtófa, simán – egyenként kézzel szétnyomkodjuk.
 5. Körülbelül 15 centis átmérőjűek lesznek. Ezeket a kinyújtott palacsintákat sütjük meg – gáztűzhelyre vaslapot, platnit rakva. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Foltos lesz, itt-ott sötétebb, ez hozzátartozik ehhez az ételhez. Mikor kész, akkor egyből kenjük be olajjal, zsírral, vagy kacsa zsírral vékonyan.
 6. Magában is finom, de ehetjük tejföllel, reszelt sajttal is.