2024-02-22

Krumplilaska – krumplicsuka sparhelt helyett serpenyőben sütve

Krumplilaska

A krumplilaska régi paraszti étel, kályha, sparhelt tetején sütötték zsiradék nélkül. Utána zsírozták, olajozták meg. Ma már ezt nehézkes megtenni, a modernebb háztartásokból sajnos (?) eltűnt a sparhelt, így serpenyőben sütjük. 


És ha már a sütési módon ennyit változtatunk, akkor nem árt alá zsiradékot tenni, ugyanis egyrészt finomabb lesz, másrészt kevesebb füsttel megússzuk. (zsiradék nélkül foltosra kap, itt-ott túlsülhet)

Hozzávalók:

  • 1 kg sárga héjú krumpli, egy kávéskanál sóval főzve
  • 60 dkg liszt,
  • só egy jókora csipettel
  • zsiradék a sütéshez, vagy kenéshez

A krumplilaska elkészítése:

A nagyjából egyenletes méretű krumplikat héjában megfőzzük, majd ha puha, még melegen meghámozzuk, krumplinyomón átnyomjuk. Ennek hiányában krumplitörő, vagy egy villa is megteszi. 


Régen ezt a tésztaféleséget a sparhelt lapján készítették, ugyan nem lesz pontosan az, mint az így készített, de egy mai konyhában is összehozhatjuk, minden gond nélkül.  Deszkára ráborítjuk, hagyjuk kihűlni langyoskásra. 


Ha kihűlt, rászórjuk a lisztet, a sót, és jól összedolgozzuk. Egy nagyjából 8-10 centi átmérőjű rudat sodrunk belőle, majd szeletekre vágjuk. A szeleteket megforgatjuk lisztben, és kinyújtjuk. Nem kell hozzá nyújtófa, simán – egyenként kézzel szétnyomkodjuk.

Körülbelül 15 centis átmérőjűek lesznek. Ezeket a kinyújtott palacsintákat sütjük meg – a legjobb, ha teflon – palacsintasütőben mindkét oldalon, majd elkészülte után bekenjük olajjal, vagy kacsazsírral. 


Egymásra rakjuk. Ha a serpenyőbe alárakjuk  a zsiradékot, akkor abszolút lángos jellege lesz, mi így készítjük. De aki az eredeti ízeket keresi, az utólag kenje zsírral.


Töltelék nélkül, magában is finom, de ehetjük tejföllel, reszelt sajttal is.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*